Μετά το σχολείο, θα πληρώνουμε και για να πάμε στην εφορία;

Μετά το σχολείο, θα πληρώνουμε και για να πάμε στην εφορία;
© 2015 -

Ο “μάρτυρας” του “μαύρου στην ΕΡΤ”, επούλωσε τις πληγές του, έγινε Βουλευτής και έρχεται δριμύτερος για εκδίκηση

Οι Άγγλοι, το ονομάζουν “bad hair day”. Είναι μια από αυτές τις ημέρες που δεν σου πάει τίποτα καλά. Ακόμη και τα μαλλιά σου δεν στρώνουν με τίποτε. Μια τέτοια ημέρα είχε χθες ο πολυπράγμων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καθώς με μια φράση του κατόρθωσε να εξοργίσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Σε άρθρο του στο κομματικό έντυπο “Αυγή”, πρότεινε να πληρώνουν οι γονείς -ανάλογα με το βαλάντιο τους- μεσοσταθμικά 60 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να πληρώνονται επιπλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι εκπαιδευτικοί που θα υποκαταστήσουν όλες τις εξωσχολικές μαθησιακές και άλλες δραστηριότητες. Ο διαχωρισμός των πλούσιων από τους φτωχούς γονείς θα γίνει φαντάζομαι με βάση ότι δηλώνουν στην εφορία…

Η παραδοχή ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών από τη δωρεάν παιδεία, αποτελεί τη μόνη θετική πτυχή της αρθρογραφίας του πρώην εκπαιδευτικού. Το ίδιο το κράτος εισπράττει -υψηλούς- φόρους για να μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του να παρέχει παιδεία δωρεάν σε όλους τους Έλληνες.

Η επιπλέον καταβολή ενός άμεσου φόρου προκειμένου να ανταποκριθεί το κράτος σε υποχρεώσεις για τις οποίες ήδη έχει εισπράξει χρήματα είναι εξοργιστική. Ιδίως καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάτι τέτοιο τελικά θα λειτουργήσει. Το παράδειγμα του Κτηματολόγιου, όπου οι Έλληνες πλήρωσαν επί τούτου χρήματα χωρίς αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό.

Οι γονείς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την παθογένεια της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν “καπέλο”. Το να επιβαρύνει κανείς μεσοσταθμικά με 600 ευρώ ετησίως (60×10 μήνες αναφέρει ο αρθρογράφος) τις ελληνικές οικογένειες δεν είναι αμελητέο. Πρόκειται για καθαρή ληστεία. Ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν 10 μήνες το χρόνο. Αλλά δεν θα το κάνουμε τώρα θέμα για πενταροδεκάρες.

Ακόμη και με την αμφίβολη επιτυχία της πρότασης, η τυχόν εφαρμογή της θα καταδίκαζε στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που σήμερα ζουν από το καθεστώς της εξωσχολικής εκπαίδευσης. Δεν είναι μόνο τα ιδιαίτερα και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ξένες γλώσσες. Αν θέλετε να βάλουμε μέσα και ωδεία, γυμναστήρια ή σχολές χορού, το 60άρι μοιάζει λίγο. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αυξήσουμε.

Η πρόταση του Τριανταφυλλίδη, προκαλεί βεβαίως και τους υπόλοιπους. Όσους δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση. Κανείς δεν περιμένει από την δεύτερη Κυβέρνηση της αριστεράς να καταργήσει τη δωρεάν παιδεία. Περιμένει προφανώς να κάνει ότι πρέπει ώστε τα σχολεία να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά. Όχι να γίνουν μέσο είσπραξης ενός ακόμη φόρου. Ακόμη και οι σύντροφοί του βγήκαν απ’ τα ρούχα τους.

Οι μόνοι κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζονται να είναι οι εκπαιδευτικοί, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν δουλεύοντας περισσότερο. Επίσης πολλοί εξ’ αυτών πατούν και στην βάρκα της παραπαιδείας, οπότε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εις βάρος των συμφερόντων τους.

Ο Αλέξανδρος Τριαφυλλίδης ήταν ένας από τους “μάρτυρες” του “μαύρου στην ΕΡΤ”. Ένας άνθρωπος που δεν έχει πρόβλημα να διεκδικεί την μόνιμη εργασία του ακόμη και αν αυτή βασίζεται στο υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν όλα τα ρολόγια της ΔΕΗ. Ακόμη και αυτά που δεν έχουν συνδεδεμένη μια τηλεόραση.

Αφού το κόλπο έπιασε και οι Έλληνες πολίτες με χαρά συνεχίζουν να δίνουν τα χρήματά τους για να μπορεί η κάθε Κυβέρνηση να εκφράζεται ελεύθερα, θα μπορούσε να είναι ένα καλό παράδειγμα και για άλλες δράσεις. Το αγαθό της εκπαίδευσης άλλωστε είναι επίσης υποχρεωτικό μέχρι έναν βαθμό και έτσι δεν θα γλιτώσει κανείς. Προφανώς θα πληρώνουν και οι έχοντες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά. Μετά θα βρούμε και άλλες εφαρμογές. Τι θα λέγατε να πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος 500 ευρώ ετησίως για να κάνουν οι υπάλληλοι των εφοριών τη δουλειά των λογιστών και να συμπληρώνουν τις φορολογικές δηλώσεις; 

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα