Ο Αλέξης Τσίπρας με στενό κοστούμι

Ο Αλέξης Τσίπρας με στενό κοστούμι
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015. Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η νέα κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και η ανύπαρκτη περίοδος χάριτος προς τον πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να πατάει σε δυο βάρκες. Αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αλλά τοποθετεί καλού-κακού επίλεκτα στελέχη στην κυβέρνηση, που μοιάζουν τόσο πρόθυμοι να…μεταρρυθμίσουν, όσο ένα τσούρμο νεοσύλλεκτοι που πηγαίνουν για αγγαρεία.

Η νέα Κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν έχει καν την –παραδοσιακή- περίοδο χάριτος καθώς σχεδόν τα ίδια πρόσωπα συμμετείχαν και πριν. Η κάλπη έδειξε μεγαλοψυχία, θεωρώντας περίοδο χάριτος όλο το προηγούμενο επτάμηνο που ουδείς κυβερνούσε. Τώρα πρέπει να αλλάξει ρότα.

Ευτυχώς που κάποιοι το καταλαβαίνουν όπως ο Νίκος Παππάς που δήλωσε την επομένη των εκλογών στον Real FM: «Δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις και μισόλογα. Πρέπει η κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως, πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια (sic) και να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Υποθέτουμε βεβαίως από τα συμφραζόμενα ότι εννοούσε τα μανίκια, γιατί αν σηκώσουν τα χέρια, αλλοίμονό μας.

Άλλοι βεβαίως δεν πτοούνται και ονειρεύονται τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, η οποία αναδεικνύεται σε άγιο δισκοπότηρο της «δεύτερης φοράς αριστερά». Όπως ο Πάνος ο Σκουρλέτης που δήλωσε την ίδια μέρα στο ΒΗΜΑ FM: «(μην θεωρείτε) τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτισμένο με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Και προεκλογικά έχουμε πει ότι αλίμονο αν το δικό μας έργο εξαντλείται σε μια στενά διαχειριστική προσέγγιση σε σχέση με αυτή της συμφωνίας». Προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσουν οι ενέργειές τους το μνημόνιο.

Έχει βεβαίως μεγάλη σημασία τι πιστεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ίσως διατηρεί στην κυβέρνηση στοιχεία λαϊκισμού, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις ενόψει της φοροκαταιγίδας και των αλλαγών που θα ξεβολέψουν πολλούς από το ακροατήριο. Δεν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο του με τη ρητορεία που τον ανέδειξε.

Στην αρχή σχεδίαζε να δημιουργήσει υπουργείο …Μνημονίου, στη συνέχεια το εγκατέλειψε. Οι υπουργοί θα συνεχίσουν άραγε τα νάζια στους δανειστές προκαλώντας καθυστερήσεις;

Καθυστερώντας τα συμφωνημένα, θα καθυστερούν και τα λεφτά. Το ξεκαθάρισε χθές ο Πολ Τόμσεν: « οποιαδήποτε υποχώρηση από τα συμφωνημένα θα καθυστερήσει την εκταμίευση των δόσεων και την ανακεφαλαιοποίηση». Η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πολύ ακόμη αυτή την έλλειψη ρευστότητας.

Ακόμη όμως και αν ο ίδιος είναι πεπεισμένος για το δρόμο που θα ακολουθήσει και τον επιβάλλει, η στάση του -που μοιάζει σαν να κοντοστέκεται πριν προχωρήσει- δημιουργεί παρενέργειες. Καθώς πολλά στελέχη του είναι «αθυρόστομα», θα «μετρήσουν» τις αντοχές του Τσίπρα, των θεσμών αλλά και της κοινωνίας. Είναι ανθρώπινο. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν εκτεθεί στο ακροατήριό τους. Αρκετοί ανεπανόρθωτα. Μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Ακόμη και αν στο τέλος επικρατήσει αυτό που θέλει ο Τσίπρας, η ζημιά θα έχει γίνει.

Όσοι έχουν επενδύσει πολιτικά ή οικονομικά σε ένα Grexit δεν θα «γράψουν» -έτσι εύκολα- ζημιές και θα αποχωρήσουν. Περιμένουν το πρώτο λάθος της νέας Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν ξανά τις επιθέσεις τους στη χώρα. Ήδη η συζήτηση για το αν απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας έχει επιστρέψει στη διεθνή συζήτηση.

Οι αγορές θέλουν δράση για να δείξουν «ζεστασιά» στην Κυβέρνηση Τσίπρα. Οι επενδυτές είναι δύσπιστοι και δικαίως. Όσοι αγανακτούν με την εμπλοκή των αγορών και θεωρούν ότι «μπορούμε και μόνοι μας, γιούρια και τους φάγαμε» ούτως ή άλλως δεν νοιάζονται πια για τον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα όχι για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. . 

Κάθε δεύτερη σκέψη σε μια αποκρατικοποίηση, κάθε «διάλογος από μηδενική βάση» για μια μεταρρύθμιση, θα ερμηνεύεται σαν ένα βήμα κοντύτερα στο Grexit. Μην γελιόμαστε δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Η σκληρή προσπάθεια είναι αναγκαία συνθήκη αλλά πλέον όχι ικανή. Το πρόγραμμα δεν βοηθά. Κάθε πισωγύρισμα το επιδεινώνει. Είναι «στενό κοστούμι» για τη χώρα. Μην πάρουμε και κιλά…

*O Σταμάτης Ζαχαρός, είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα