Οπλίζοντας το χέρι του μεγαλύτερου εχθρού σου

Συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους θεσμούς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους θεσμούς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να προστατέψει τον Γιάνη, γνωρίζοντας ότι αβαντάρει έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιούς της και μαζί την εκλεκτή παρέα του

Η Κυβέρνηση βρίσκεται στην άβολη θέση να υπερασπίζεται έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιούς της. Ο Γιάνης Βαρουφάκης  συνεχίζει, ακόμη και μετά την αυτοεξορία του, να απασχολεί τα εγχώρια πολιτικά δρώμενα και φυσικά να συμπεριφέρεται ως rock star. Η επιλογή για την “προστασία” του μέσω της Βουλής μοιάζει με αναγκαστική επιλογή. Η εμπλοκή του Γιάνη ήταν φυσικό να καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το τι μέλει γενέσθαι.

Είναι φυσικό καμία κυβέρνηση να μην επιθυμεί τη διερεύνηση των πεπραγμένων της. Όσο συνεχίζει να ελέγχει την εξουσία και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς μπορεί να το επιβάλλει. Μόλις αλλάξουν “τα πράγματα”, η επόμενη κυβέρνηση είθισται να αναζητά ευθύνες για την “καμένη γη” και με τιμωρητικό τρόπο προχωρά σε σύσταση επιτροπών, οι οποίες συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά. Πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό show, με μόνο στόχο την πολιτική απαξίωση της απελθούσας κυβέρνησης. Ακόμη και αν εν τέλει η αξιοπιστία της πλήττεται, σπανίως υπάρχουν σοβαρές συνέπειες καθώς το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, έχουν προβλέψει για να βγαίνουν σχεδόν πάντα οι πολιτικοί “λάδι”.

Η περίπτωση Βαρουφάκη όμως είναι διαφορετική. Προφανως ο Γιάνης υπήρξε σύντροφος στο πρόσφατο παρελθόν και επίσης προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να σκαλίσει ότι συνέβη μεταξύ της πρώτης εκλογικής του νίκης και της ιστορικής συνθηκολόγησης μετά από τον μαραθώνιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης. Αναγκάζεται λοιπόν να απλώσει τις φτερούγες του και πάνω από έναν άνθρωπο που ενδέχεται να αποδειχθεί τοξικός για την ίδια την ύπαρξή της.

Ο Γιάνης ήδη έχει δείξει τις προθέσεις του. Έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε για ατολμία και κολοτούμπες ενώ απειλεί πλέον να ζωστεί με τις κασέτες των παράνομων ηχογραφήσεων που πραγματοποίησε με τη συμφωνική ορχήστρα του eurogroup και να ανατινάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ή και αλλού. Χωρίς κανείς εξ ημών να γνωρίζει τι περιλαμβάνουν οι ηχογραφήσεις αυτές, υποθέτει ότι πολλοί μπορούν να εκτεθούν.

Επιπρόσθετα, ο Γιάνης απειλεί να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές και ο βίος του μέχρι τώρα, δεν δείχνει άνθρωπο που θα διστάσει να εκθέσει τους πρώην συντρόφους του αν αυτό κάνει καλό στο δικό του πολιτικό μέλλον. Άλλωστε ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του ακριβώς σύντροφο. “Είδε φως και μπήκε”, αναφέρουν ιστορικά στελέχη του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφωνούσαν με την ακραία επιλογή του ανθρώπου που οδήγησε τη χώρα στα capital controls και στο τρίτο μνήμονιο.

Ακόμη χειρότερα, απειλεί να συνεργαστεί και με τη συντρόφισσα Ζωή. Την μεγαλύτερη πολέμιο της δεύτερης κυβέρνησης της αριστεράς. όπως συμβαίνει συνήθως, η Ζωή αισθάνεται ότι οι μέχρι προ έτους σύντροφοι της ξεπουλήθηκαν για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συγχωρήσει. Ο συνδυασμός των δύο μοιάζει εκρηκτικός αλλά έχει μια μεγαλύτερη αίγλη από την μιζέρια των Λαφαζανικών που μοιάζουν τόσο passé που σύντομα θα γίνουν cult. Mοιάζουν με πολιτικό απολίθωμα μπροστά στο σύγχρονο στιλ των δύο πολιτικών που σχεδόν μονοπώλησαν την πρώτη φορά αριστερά, κλέβοντας τη δόξα απ’ τους υπόλοιπους. Έγιναν γνωστοί μόνο με το μικρό τους όνομα και αυτό αποτελεί σίγουρα επιτυχία, σε όρους επικοινωνίας.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή που θα μελετούσε την περίοδο του σχέδιου Χ, αποτελεί αυτή τη στιγμή την ασφαλέστερη επιλογή για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο και για απόδοση ευθυνών αυτή τη δεδομένη στιγμή που συνεχίζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Θα τον βρει μπροστά της ωστόσο τον Βαρουφάκη και όσο “ξεπλένει” τις όποιες αμαρτίες του (αν υπάρχουν), τόσο θα τον ισχυροποιεί και θα του δίνει όπλα με τα οποία είναι εμφανές ότι θα κινηθεί εναντίον της….

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

SHARE:

24Media Network