Ποιος διάλογος; Περνάμε τα μέτρα, τρώμε τον ΥΠΟΙΚ και κάνουμε το σταυρό μας

Ποιος διάλογος; Περνάμε τα μέτρα, τρώμε τον ΥΠΟΙΚ και κάνουμε το σταυρό μας
Nikos Libertas / SOOC

Όσους διαλόγους και να ανοίξει η Κυβέρνηση, το πηλίκο θα είναι ίδιο. Όπως και η κατάληξη της κόντρας με την τρόικα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσε προ ημερών το όριο. Αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν deadline. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το πολύ μέχρι το Πάσχα. Δεδομένης της διττής πολιτισμικής υπόστασης του ΥΠΟΙΚ, δεν είμαστε βέβαιοι για ποιό Πάσχα μιλάει. Ούτε ο Μοσκοβισί άλλωστε δεν μπόρεσε να το ξεκαθαρίσει. Με λιγότερο τεχνοκρατική αλλά εξίσου σαφή φρασεολογία προέβλεψε και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας, τις οποίες και συμπύκνωσε στη λέξη “καήκαμε”. Με αυτά τα δεδομένα ο χρόνος είναι πεπερασμένος για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ή διαλόγους. Ιδίως καθώς δεν έχουν αρχίσει καν…

Η Κυβέρνηση είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να περάσει εύκολα αυτά τα μέτρα. Πολλώ μάλλον τα ακόμη σκληρότερα που φημολογείται ότι ζητούν οι δανειστές. Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να βρουν κοινό τόπο και γι’ αυτό δεν κλείνει η ρημάδα η αξιολόγηση.  Έχουμε χρόνο μέχρι το Πάσχα Ελλήνων, σκέφτηκαν στην Κυβέρνηση.  Ας ρίξουμε έναν διάλογο με τους αγρότες.

Ο ΥΠΟΙΚ βέβαια είπε ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα και ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση προκαλεί βλάβη στην οικονομία. Κάτι θα ξέρει. Μόλις προχθές για παράδειγμα τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ έδειξαν ότι τον Ιανουάριο χάθηκαν άλλες 9.954 θέσεις εργασίας. Είναι η έκτη αρνητική επίδοση μετά την επιβολή των capital controls.

Ο Τσακαλώτος όμως δεν είναι πολιτικός. Μπορεί να υπάρχει εν μέρει ιδεολογική ταύτιση με την Κυβέρνηση αλλά ο βρετανοτραφής Υπουργός δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τους λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς που δημιουργούν τις λαμπρές πολιτικές καριέρες στην Ελλάδα και αλλού. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον χρόνο (που ως γνωστόν είναι πανδαμάτωρ), για να αφήσει τις όποιες αντιδράσεις να ξεφτίσουν. Γνωρίζει προφανώς ότι ο χρόνος είναι χρήμα αλλά δεν έχει και πολλές επιλογές.

Ας μη γελιόμαστε. Η πρόσφατη ιστορία μας δίδαξε ότι ουδείς κατόρθωσε να ανατρέψει το σχεδιασμό της τρόικας όσο και αν υπόσχονταν το αντίθετο. Κυρίως γιατί κανείς δεν είχε ένα εναλλακτικό σχέδιο να παρουσιάσει. Η συγκυβέρνηση είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει την πεπατημένη. Απλώς το κάνει με τον τρόπο της, που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και ιδιόμορφο.

Ποιος είναι ο τρόπος; Με το μαχαίρι στο λαιμό, όπως έκανε και το καλοκαίρι όταν υποχρέωσε ακόμη και την αντιπολίτευση να συναινέσει για το καλό του τόπου. Έτσι θα κάνει και τώρα. Όσοι αντιδρούν θα έρθουν προ των ευθυνών τους για τη διαφαινόμενη κατάρρευση. Βεβαίως θα έχει προηγηθεί διάλογος. Ήδη οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακινηθεί προς την κατεύθυνση της λογικής. Μόλις προχθές ο Σταθάκης πρόσθεσε τη λέξη νομίζω στη φράση “η Κυβέρνηση θα καταφέρει να προστατεύσει τις κύριες συντάξεις”.

Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν έχει άλλον τρόπο να κινηθεί. Οι κινέζικες και ρώσικες “εφεδρείες” για την “άλλη λύση”, απομυθοποιήθηκαν. Ο Τσίπρας δεν επέλεξε την απομόνωση ούτε στο ζενίθ της δημοφιλίας του. Μοιάζει δύσκολο να το πράξει τώρα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει, αλλά μοιάζει σαν να έχει αποφασίσει να το κάνει, μαζί με το σταυρό του. Η κοινωνία θα αντιδράσει σφόδρα. Με διάλογο ή χωρίς.

Όσο και αν δεν θέλουν να το πουν οι πολιτικοί, η χώρα δεν έχει επιλογές. Δεν έχει σημασία επίσης αν μας αρέσει ή όχι. Τα δανεικά τελείωσαν επί του παρόντος και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα. Όσο και να συζητάμε, είναι σαν να κάνουμε συνεχώς την ίδια διαίρεση πιστεύοντας ότι θα βρούμε διαφορετικό πηλίκο.

Ο Τσακαλώτος που δεν είναι πολιτικός και δεν μοιάζει να προσδοκά σε πολιτική καριέρα, όπως ο προκάτοχός του, αποπειράται να το πει. Ενδεχομένως να έχει αναλάβει και να το υλοποιήσει για να μην πάρουν το βάρος της ευθύνης οι πολιτικοί. Άλλωστε η καρέκλα του ΥΠΟΙΚ είναι ηλεκτρική και όπως δεκάδες προκάτοχοί του γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να φορτωθεί όλη τη δυσαρέσκεια των αποφάσεων. Από Ευκλείδης μπορεί να χρειαστεί να γίνει Ιφιγένεια προκειμένου να προχωρήσει το καραβάνι…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα