Πώς Αλέξης και Βαγγέλας σχεδιάζουν να κοροϊδέψουν τον Ντάισελμπλουμ (ή όλους εμάς)

default image

Οι πωλητές ελπίδας, τα συνήθη ψέματα και η Ευρώπη που πλέον δεν περιμένει τους Έλληνες πολιτικούς. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εξακολουθούν να παίζουν ανερυθρίαστα το χαρτί της δήθεν "επαναδιαπραγμάτευσης"

“Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης”. Τάδε έφη Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup. Δεν είπε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον Γιουνκέρ ( διαβάστε σχετικά εδώ).

Ενίσχυσε απλώς την «γραμμή» των ευρωπαίων για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euroroup, σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα θα χαλούσαν την προεκλογική «σούπα» των αρχηγών. Εδώ όμως δεν είναι κανονική χώρα. Οι πολιτικοί ακούν τις δηλώσεις των ευρωπαίων, τις αγνοούν επιδεικτικά, γνωρίζουν ότι «οι πολίτες δεν ασχολούνται μ’ αυτά»  και μετέρχονται ακόμη πιο χονδροειδών ψεμάτων κλιμακώνοντας την παροχολογία στο δρόμο προς τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Σαν να μην έχουν ψηφίσει αμφότεροι την τελευταία δανειακή σύμβαση, Αλέξης και Βαγγέλας αρνούνται να πάρουν το μενού στο οποίο συμφώνησαν και τώρα (αφού έβαλαν την υπογραφή τους) ζητούν να παραγγείλουν a la carte.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να υποσχεθεί στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας ότι δεν θα επιτρέψει την αύξηση της φορολογίας των αγροτών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε πρόταση στον υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ κ Γ. Χουλιαράκη με ισοδύναμα για να αλλάξει το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλ’ αυτά αφού και οι ίδιοι είχαν ψηφίσει το MOU στη Βουλή, και ενώ ακόμη δεν έχουν πάρει φόρα οι Γιακουμάτοι και οι Βούλτεψες…

Ο Τσίπρας από την άλλη, όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στα ψέματα που έλεγαν προ των προηγουμένων εκλογών τα στελέχη του. Έδωσε ο ίδιος το σύνθημα για ένα «παράλληλο πρόγραμμα». Το παρουσίασε μάλιστα και από το βήμα της ΔΕΘ, έναν μόλις χρόνο μετά το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τότε άλλωστε δεν γνώριζε από οικονομικά, στην πορεία όμως τα έμαθε, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του debate.

Το παράλληλο πρόγραμμα το είχε παρουσιάσει άλλωστε νωρίτερα ο –ορκισμένος εχθρός της αριστείας- Άρης Μπαλτάς κατά την Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος. «Το ίδιο το μνημόνιο έχει μέτρα που είναι απολύτως επώδυνα, αλλά ταυτόχρονα έχει και ελαστικότητες που δεν χαρακτηρίζουν τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων που είναι θέμα δυναμικής του κινήματος και της κυβέρνησης ποιες από αυτές να αξιοποιηθούν» είπε ο πρώην Υπουργός Παιδείας σε μια προσπάθεια πολιτικού-αντιμνημονιακού λίφτινγκ.

Δεν γνωρίζω πόσοι πιστεύουν τον Μπαλτά και πόσοι τον Ντάισελμπλουμ. Η ex-συντρόφισσα Νάντια Βαλαβάνη πάντως δεν τον πιστεύει τον Άρη τον Μπαλτά και λέει κάτι αυτονόητο. «Αν ήταν δυνατό ένα παράλληλο πρόγραμμα θα υπήρχε ήδη». Όσοι δεν πιστεύουν τα λεγόμενα της Νάντιας αλλά αναζητούν συνομωσίες, έχουν ίσως κολλήσει Ραχήλ Μακρή…

Γιατί λοιπόν Τσίπρας και Βαγγέλας δεσμεύονται ότι δεν θα εφαρμόσουν –έστω και εν μέρει- το νέο μνημόνιο; Δεν κατανοούν ότι θα γίνουν ρεζίλι (κατά μόνας ή ομού) σε λιγότερο από 15 ημέρες; Προφανώς το καταλαβαίνουν αλλά δεν τους νοιάζει. Το πρόσφατο παράδειγμα με τις προεκλογικές τερατολογίες του Τσίπρα καταδεικνύει ότι οι πολίτες «αγοράζουν» ελπίδα και προτιμούν να το κάνουν παρά να τους φέρνει κάποιος αντιμέτωπους με τον σκληρό ρεαλισμό.

Αν είχαν ρεαλιστικό σχέδιο για να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη κατάσταση, να σκίσουν τα μνημόνια, θα το παρουσίαζαν. Θα το «πουλούσαν» στον λαό και θα κέρδιζαν –μην έχετε αμφιβολία- τις εντυπώσεις και τις εκλογές. Δεν έχουν και γι’ αυτό αρκούνται σε ασάφειες. Δημιουργικές και μη.

Το ότι δεν έχουν σχέδιο όμως μη σας κάνει να πιστεύετε ότι θα παραδώσουν αμαχητί τα όπλα. Θα παλέψουν χωρίς σχέδιο με τα παραδοσιακά –τιμημένα- γιουρούσια. Θα βγάζουν στα κανάλια τις Τασίες και τους Ντινόπουλους να καταφέρονται κατά του «κουαρτέτου» πολώνοντας τον κόσμο και στη συνέχεια θα προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις επιλογές τους.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα