Τι είναι 100 εκατομμύρια; Τα χάνω και φεύγω

Τι είναι 100 εκατομμύρια; Τα χάνω και φεύγω

Πως “πιάσαμε κορόιδο” έναν ξένο επενδυτή και του πήραμε τα λεφτά χωρίς να του δώσουμε ουσιαστικά τίποτα…

Για μια ακόμη φορά, στις αρχές της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους ξένους επενδυτές που παρακολουθούσαν το 17ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, να εμπιστευθούν την Ελλάδα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας, δίνει την εντύπωση ότι αναζητά εναγωνίως επενδύσεις. Όπως ακριβώς έδειχναν να κάνουν και οι προκάτοχοί του. Είναι απορίας άξιον όμως γιατί ψάχνει στα πέρατα της γης για νέους επενδυτές όταν, υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές στη χώρα που δεν υλοποιούν τις επενδύσεις επειδή το κράτος τους βάζει εμπόδια.

Δεν είμαστε σίγουροι ακόμη αν τελικά η Ελλάδα θέλει ξένους επενδυτές. Εδώ και δεκαετίες, καμία μεγάλη ξένη επένδυση δεν έχει γίνει απροβλημάτιστα. Οι πιο πολλές δεν έγιναν καθόλου αλλά και αυτές που ολοκληρώθηκαν άφησαν πίσω τους σκιές σκανδάλων, σκάνδαλα, βανδαλισμούς και χρέη. Το παράξενο είναι ότι όσοι αντιδρούν, καταφέρονται μόνο κατά των εταιρειών και δεν ζητούν το λόγο από τα όργανα της πολιτείας που επέτρεψαν επενδύσεις με σκανδαλώδη τρόπο. Προφανώς θεωρούν ότι τα καπιταλιστικά κοράκια διαφθείρουν τους αγνούς Έλληνες κρατικούς υπαλλήλους.

Η ίδια η πολιτεία που προσκαλεί τους επενδυτές και ορίζει τους κανόνες του διαγωνισμού, θέτει στη συνέχεια αναχώματα. Από έναν απλό υπάλληλο που αρνείται να διεκπεραιώσει μια υπόθεση μέχρι υπουργούς που ενεργούν κατά βούληση. Δεν είναι μόνο τα κλάματα του Σπίρτζη. Ο Σκουρλέτης επί μήνες αρνούνταν να συμμορφωθεί με αποφάσεις δικαστηρίων και ο Δρίτσας περνούσε το χρόνο του φτιάχνοντας σχέδια για να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ακόμη και επενδύσεις που εντάχθηκαν στο περιβόητο fast track, φράκαραν στη συνέχεια στο μποτιλιάρισμα της γραφειοκρατίας. Επενδυτές περιμένουν για μήνες, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τι περιμένουν.

“Τι είναι 100 εκατ. ευρώ”; Με ρώτησε χθες ένας ξένος επενδυτής που εδώ και χρόνια περιμένει να δει κάποια πρόοδο στις υποθέσεις του και που παρά τα λεφτά που πλήρωσε δεν έχει ακόμη καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα. “Για την εταιρεία μας, δεν είναι μεγάλο το πλήγμα. Αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, θα τα διαγράψουμε και θα αποχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλές χώρες που μας παρακαλούν”, κατέληξε.

Κάποιος κοντόφθαλμος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι κοροϊδέψαμε τους ανόητους επενδυτές και τσεπώσαμε το παραδάκι. Αγνοεί βεβαίως τις απώλειες, οι οποίες είναι ασύμμετρα μεγάλες. Ο ίδιος ξένος επενδυτής μου ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα εξαγορές και επενδύσεις τους (αυτές που δεν προχώρησαν), ήταν ένα απλό τεστ. Αν πήγαινε καλά, θα προχωρούσαν σε ακόμη μεγαλύτερες τοποθετήσεις κεφαλαίων, δημιουργώντας εμβληματικά projects. Τα έσοδα του κράτους από τη δραστηριότητα και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν θα πρέπει να προστεθούν στην προβολή της χώρας και στη θετική επίπτωση για τον τουρισμό.

Είναι προφανές επίσης, ότι ο “καμένος” επενδυτής αποτελεί κινητή δυσφήμιση για τη χώρα. Ακόμη και για να αγοράσεις μια τηλεόραση, ρωτάς πέντε γνώμες. Δεν θα ρωτήσεις διάφορους που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα πριν πάρεις μια σχετική απόφαση; Όλοι αυτοί που άκουσαν το μήνυμα του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, γνωρίζουν πλέον την κατάσταση. Ασχολείται και ο διεθνής Τύπος και υπάρχει και αυτό το internet,  που μεταφράζει τα πάντα αυτόματα. Αρκεί μια απλή αναζήτηση.

Αν ακόμη και σήμερα υπάρχουν διεθνείς επενδυτές που δείχνουν ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είναι γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει. Θεωρούν ότι είναι μια προσωρινή αρρυθμία και καθώς στερείται λογικής, σύντομα θα αλλάξει. Βασίζουν ίσως και τις ελπίδες τους στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που ίσως συμβούν κάποια στιγμή και σκοτώσουν τη λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας. Το όπλο δηλαδή των Κυβερνήσεων για να ρυθμίζουν το παιχνίδι. Βεβαίως, το “οικόπεδο” είναι γωνιακό και με πολύ ήλιο. Πόσο όμως νομίζετε ότι θα περιμένουν οι επενδυτές να αποφασίσει η -εκάστοτε- Κυβέρνηση τι θέλει να κάνει κρατώντας τους σε καθεστώς επενδυτικής ομηρίας;

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα