Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου δια χειρός Γιάνη Βαρουφάκη

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-η ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-η ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να μάθουν την πληροφορία που έδωσε αβίαστα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο των τραπεζών

Οι δικαιολογίες της Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με την υπόθεση της ανάληψης χρημάτων από τη μητέρα της λίγες ημέρες πριν τα capital controls μάλλον κριθήκαν επαρκείς και το θέμα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Στη γλώσσα των αγορών ονομάζεται εσωτερική πληροφόρηση και διώκεται. Αν η περίπτωση της Βαλαβάνη ήταν μεμονωμένη, θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι ήταν τυχαίο. Καθώς όμως ο αμετροεπής Βαρουφάκης δεν δίστασε να προαναγγείλει on camera το κλείσιμο των τραπεζών μια εβδομάδα πριν συμβεί, η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις.

Ιδίως καθώς ο Γιάνης ήταν Υπουργός Οικονομικών. Κρατούσε την τύχη της χώρας στα χέρια του και προφανώς γνώριζε ή μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις. Αν είχε πληροφορίες και στοιχειά για το ότι υπήρχε σχέδιο κατά της χώρας, όφειλε να πει στον Ελληνικό λαό και όχι σε έναν δημοσιογράφο. Ακόμη και αν αυτός ήταν ο Πολ Μέησον και απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης. Αν ο Γιάνης απλώς προέβλεπε ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν σε ένα τόσο σοβαρό αποτέλεσμα που δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, έπρεπε επίσης να κάνει ότι μπορούσε για να το αποτρέψει.

Το γεγονός ότι το είπε με τόση ευκολία σε μια συνέντευξη, θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι και διάφοροι άλλοι το γνώριζαν. Από στελέχη της Κυβέρνησης μέχρι τον ευρύ κύκλο των συνομιλητών του πρώην Υπουργού. Αν ανακαλέσετε την κατάσταση που επικρατούσε στην ευρωζώνη εκείνες της ημέρες, εύκολα θα αντιληφθείτε ότι ήταν μια πληροφορία για την οποία πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να μάθουν. Εντός και εκτός συνόρων

Είναι δύσκολο κανείς να κρίνει την ιστορία μετά την πάροδο μόλις λίγων μηνών. Άλλωστε Βαρουφάκης και Βαλαβάνη βρίσκονται ήδη εκτός Κυβέρνησης και ότι συνέβη με τους δύο Υπουργούς, έχει μόνο ιστορική σημασία. Έχει όμως σημασία να μάθουμε ποιοι άλλοι γνώριζαν και ποια στάση κράτησαν. Πολλοί εξ’ αυτών ίσως συνεχίζουν να έχουν ρόλο στα πολιτικά, επιχειρηματικά και τραπεζικά δρώμενα της χώρας.

Καθώς φαίνεται, αρκετοί δεν αιφνιδιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης του δημοψηφίσματος. Πολλοί “πονηρεμένοι” μπορούσαν να μαντέψουν και το επακόλουθο αυτής της πολιτικής απόφασης που ενίσχυσε το φόβο για αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Αν όμως κάποιοι γνώριζαν και επωφελήθηκαν, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την προσπερνάμε συνεχίζοντας να κάνουμε τους Κινέζους και να καταγγέλλουμε τη διαπλοκή.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

SHARE: