Το φωτομοντάζ είναι η γελοιογραφία του διαδικτύου

Το φωτομοντάζ είναι η γελοιογραφία του διαδικτύου
Tο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ Eurokinissi

Η έκφραση της προσωπικής άποψης ενός δημοσιογράφου δημόσια και η αντίδραση των νεοφιλελεύθερων

Το θέμα Ακριβοπούλου αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς και τις βαθιές ρίζες που έχει με την παραδοσιακή Δεξιά της δεκαετίας του 60. Περίπου 43 χρόνια από την μεταπολίτευση Η ΝΔ απαιτεί την φίμωση της προσωπικής άποψης ενός δημοσιογράφου στο διαδίκτυο και ζητά την απόλυση του επειδή εργάζεται στη δημόσια τηλεόραση.

Αλλά ακόμα και από την ίδια την συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης, ή του δημόσιου ραδιοφώνου, από πού και ως πού απαγορεύεται σε ένα δημοσιογράφο να εκφράζει την προσωπική του άποψη; Έτσι θέλουν κάποια κόμματα που αυτοαποκαλούνται «ευρωπαϊκά» και «φιλελεύθερα» την δημόσια ενημέρωση; Ως μεταφορά κομματικών γραμμών με απαγορευμένες τις απόψεις των δημοσιογράφων;

Ο δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό και από το μέσον στο οποίο λειτουργεί και φυσικά, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του, είτε εργάζεται στο δημόσιο είτε όχι. Η απαγόρευση της προσωπικής άποψης, επειδή εργάζεται στην ΕΡΤ ή σε έναν οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, οργανισμό, σχολείο, πανεπιστήμιο, κλπ, παραπέμπει στις πιο μαύρες εποχές της Δεξιάς της δεκαετίας του 50 και του 60.

Τελικά φαίνεται πως τρομάζει πολύ το γεγονός ότι το διαδίκτυο, όχι μόνο είναι ελεύθερο για όλους, αλλά προσφέρει και νέες δυνατότητες έκφρασης σε όλους. Το φωτομοντάζ για παράδειγμα, είναι η γελοιογραφία του διαδικτύου. Πριν από πολλές δεκαετίες ένα μεγάλος γελοιογράφος, ο Φωκίων Δημητριάδης, όταν αναφέρονταν στον Κωνσταντίνο Τσάτσο σκιτσάριζε δίπλα του μία κότα. Σήμερα ο άγνωστος γελοιογράφος του φωτομοντάζ του διαδικτύου «σκιτσάρισε» τον κο Μητσοτάκη ως ζητιάνο να εκλιπαρεί για εκλογές. Ένα φωτομοντάζ που συμπυκνώνει όλη την αποτυχημένη πολιτική στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε πολύ πιο χαμηλούς και πετυχημένους τόνους από μια παραδοσιακή γελοιογραφία που προσομοιάζει ένα επιφανή πολιτικό και μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «κότα». Όσο λοιπόν και αν ορισμένοι έχουν τους λόγους τους να ενοχλούνται, η παραδοσιακή γελοιογραφία στις εφημερίδες έχει πλέον αντικατασταθεί στο διαδίκτυο από το φωτομοντάζ το οποίο, άλλοτε πετυχημένο και άλλοτε αισθητικώς απαράδεκτο, δίνει όμως την δυνατότητα να εκφράζεται «γελοιογραφικά», όχι μόνο κάθε δημοσιογράφος αλλά και κάθε πολίτης και αυτό είναι που ενοχλεί και τρομάζει.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ παρεμβαίνει στην ΕΡΤ και όχι μόνο. «Αντικειμενικός» δημοσιογράφος κατ αυτήν είναι εκείνος που απλώς παραπληροφορεί, υβρίζει τον Τσίπρα και υμνολογεί τον κο Μητσοτάκη. Αυτή την φορά όμως το κόμμα του επαίσχυντου «μαύρου», της διαπλοκής και των επανειλημμένων θρασύτατων παρεμβάσεων στην ενημέρωση, ξεπέρασε κάθε όριο. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει απόλυση δημοσιογράφου που σατίριζε γελοιογραφικά στο facebook τον κο Μητσοτάκη(!) Καταλαβαίνουμε πόσο ακραίο και φασιστικό είναι αυτό και τι προοιωνίζει εφόσον πρόκειται για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Ότι αυτό το κόμμα φοβάται τόσο πολύ το διαδίκτυο που στην περίπτωση της παλινόρθωσης του στην κυβερνητική εξουσία, όπως τόσο εύκολα έκλεισε την ΕΡΤ, άλλο τόσο εύκολα αυτή τη φορά, όχι μόνο θα αποπειραθεί να ελέγξει τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τα προσωπικά μας μηνύματα στο ιμποξ του facebook.

*Ο Τάκης Ψαρίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα