Το 25ευρω στα νοσοκομεία, έγινε “καπνός”. Αυτή είναι η γνώμη μας

Το 25ευρω στα νοσοκομεία, έγινε “καπνός”. Αυτή είναι η γνώμη μας
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΩΛΗΣΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ (EUROKINISSI / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ) Eurokinissi

Το εισιτήριο των 25 ευρώ, μετατράπηκε σε αύξηση στις τιμές στα τσιγάρα. Οι συντάκτες του NEWS 247 σχολιάζουν, την ανάσα στο ΠΑΣΟΚ, το "άδειασμα" του Α. Γεωργιάδη και την προχειρότητα του ελληνικού κράτους

Μετά από αντιδράσεις πολλών ημερών, την πιθανότητα να προκληθεί ενδοκυβερνητική κρίση και παρά την σιγουριά του υπουργού Υγείας για την ορθότητα του μέτρου, η κυβέρνηση αντικατέστησε το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, με αύξηση της τιμής σε καπνό και τσιγάρα.

Έξι συντάκτες (καπνιστές και μη) του NEWS 247 σχολιάζουν την απόφαση της κυβέρνησης και περιμένουν τα δικά σας σχόλια.

Εξοργίζεται με την ανυπαρξία του κράτους, η Ανθή Κουτσουμπού

Όταν η αφερεγγυότητα συναντά την ανικανότητα (για πολλοστή φορά) παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ένα μέτρο το οποίο ήταν γνωστό από τον Σεπτέμβριο και ψηφίστηκε στη Βουλή τον Νοέμβριο, να καταργείται λίγες ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής του. Υπάρχει όμως και πιο παράδοξο: ως δια μαγείας, τέσσερις μήνες αφότου γνωστοποιήθηκε και δύο από τότε που ψηφίστηκε το χαράτσι για νοσηλεία, να «ανακαλύπτεται» ισοδύναμο μέτρο, με τους καπνιστές να «πληρώνουν το μάρμαρο».

Δικαίως, γιατί, ως καπνίστρια θεωρώ ότι αν δεν μπορώ να διαθέσω το όποιο ποσό απαιτείται για την αγορά τσιγάρων συν τη μηδαμινή επιβάρυνση του 0,05 ευρώ, τότε έχω πάντα την επιλογή να το σταματήσω. Το εξοργιστικό, ωστόσο, της υπόθεσης είναι ότι οι πολίτες καλούνται και πάλι να καλύψουν την ανυπαρξία του κράτους, ευθύνη και υποχρέωση του οποίου είναι να φροντίζει για τις ευπαθείς ομάδες. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό ευθύνεται για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται. Φιλάνθρωπος με νόμο, δεν γίνεται…

Σώζει νοσοκομεία με τον καπνό της, η Μίκα Κοντορούση

Ας είναι. Στην χώρα των θεριακλήδων, του δοξασμένου τεκέ και της ευρωπαϊκής πρωτιάς στην αγορά προϊόντων καπνού, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη η είδηση της επιβολής ακόμη ενός «χαρατσιού» στα τσιγάρα. Πόσο μάλλον όταν ήδη φλερτάρεις με το ψυχολογικό ταβάνι των 4 ευρώ για την αγορά ενός πακέτου. Ας μην γελιόμαστε όμως. Στην Ελλάδα της κρίσης, με 27,4% ανεργία και κοντά στα 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, το μέτρο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη μόνο ανισότητα στην πρόσβαση στο πιο πολύτιμο αγαθό προκαλεί, γκρίνια, αντιδράσεις, ενώ εκμηδενίζει και το ήδη ισχνό κράτος πρόνοιας και δικαίου που απέμεινε.

Τα υποχρεωτικά νοσήλια των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο ακόμα και για τον πιο απλό λόγο, όπως πνευμονία ή υψηλό πυρετό, αποδεικνύει την προχειρότητα στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και την ευκολία, με την οποία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θυσιάζονται στο βωμό των διαταγών της τρόικας. Είμαστε νούμερα και μόνο. Αν δεν είναι οι ανασφάλιστοι ασθενείς, ας καούν στην πυρά οι φιλήδονοι καπνιστές.

Αποδέχομαι κάθε είδους μέτρο που ίσως θέσει τέλος στη συνήθεια που σκοτώνει αργά και ύπουλα εκατομμύρια συμπολίτες μας. Όμως εκλιπαρώ εσάς τους μη καπνιστές για ένα και μόνο πράγμα από εδώ και στο εξής. Μην ακούσω ξανά παράπονα για τον ενοχλητικό καπνό μας, γιατί πολύ απλά η απάντησή μου θα είναι: Αφήστε με κύριε και σώζω τον Ευαγγελισμό τώρα!

Άδικο για τους καπνιστές, λέει ο μη καπνιστής Χρήστος Δεμέτης

Στο άδειο μου πακέτο, Άδωνι, μπήκες. Γιατί δεν έχω λεφτά να πάρω άλλο. Και προσωπικά δεν καπνίζω μεν, μπορώ να καταλάβω δε εκείνους που καπνίζουν και να μπω στη θέση τους. Ας το πάμε λίγο διαφορετικά. Έστω ότι είμαι ο Άδωνις. Είμαι λοιπόν υπουργός Υγείας και μου ζητάει η Τρόικα ζεστό χρήμα και γρήγορα. Αποφασίζω να βάλω εισιτήριο για νοσηλεία στα νοσοκομεία 25 ευρώ, δεν εξαιρώ τους ανέργους, πέφτουν να με φάνε και στελέχη του κόμματος μου, γίνεται πανικός, το παίρνω πίσω το μέτρο, στύβω την κούτρα μου και ωπ, νάτη η φαεινή ιδέα. Ας αυξήσω τις τιμές στον καπνό και τα τσιγάρα. Ισοδύναμο, λέει, μέτρο. Ναι. Προχειροδουλειάς το ανάγνωσμα λέω εγώ. Και τα 25 ευρώ έγιναν “καπνός” στα ξαφνικά. Η όλη ιστορία αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι σε αυτή τη χώρα όλα γίνονται στο πόδι. Καμία οργάνωση, καμία μελέτη, καμία βάση. Δεν ξέρω γιατί δεν έχει φορολογηθεί ακόμα ο αέρας που αναπνέουμε, αλλά μάλλον θα φταίει η αιθαλομίχλη. Δεν είναι καλή εποχή για τέτοιους φόρους βλέπεις. Στο δια ταύτα. Το επιχείρημα ότι η αύξηση στα τσιγάρα είναι υπέρ της υγείας είναι έωλο και μονομερές. Είναι άδικο να πληρώσουν τη νύφη οι καπνιστές μόνο και να μην υπάρχει ισομερής κατανομή της επιβάρυνσης στο σύνολο της κοινωνίας.

Το πεντάλεπτο απέκτησε αξία για την Υγεία, λέει η Μαρίνα Κουτσούμπα

Μανιώδης καπνίστρια. Πέντε λεπτά παραπάνω ανά πακέτο. Καμία αντίρρηση. Κάτι που φάνηκε να συμμερίζεται η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Αυτά τα χάλκινα νομίσματα θα σταματήσουν να “αισθάνονται” ξεχασμένα. Διπλό το κέρδος για την Υγεία. Αυτό λοιπόν το ξεκαθαρίσαμε. Ας περάσουμε στο διαβόητο εισιτήριο των 25ευρω για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Ένας υπουργός Υγείας ανένδοτος. Οι έντονες αντιδράσεις αρχικά έμοιαζαν να πέφτουν στο κενό.

Χρειάστηκε να συναντηθούν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να αποσυρθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ. Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, αρχικά είχε συναινέσει και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που δεν περνά ωστόσο απαρατήρητο; Η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη. Υπερασπίστηκε με πάθος αυτό το μέτρο. Ακόμα και μετά την απόσυρσή του. Όσο και αν το “δίκαιο” του μέτρου δεν το έβλεπε κανείς, ο υπουργός Υγείας επέμενε. Δεν το θεώρησε, όπως σημείωσε, προσωπική του ήττα. Εδώ θα διαφωνήσω. Ήττα και μάλιστα εντός έδρας…

Συμπαράσταση στον Άδωνι, ζητά ο Μάνος Χωριανόπουλος

Για άλλη μια φορά, θαυμάσαμε το πώς επιβάλλονται και αποσύρονται μέτρα στην Ελλάδα. Ένα εγκληματικό λάθος, όπως το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, της υποτιθέμενης δωρεάν υγείας, αντικαταστάθηκε με την εύκολη λύση της αύξησης της τιμής στα τσιγάρα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτό έγινε για λάθος λόγους. Όχι επειδή είναι απαράδεκτο να πληρώνει κάποιος 25 ευρώ για νοσηλεία, αλλά για να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στο υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ. Νόμοι άρπα κόλλα, εύκολες λύσεις και υπουργοί, που τη μια μέρα υπερασπίζονται έναν νόμο και την άλλη τον βλέπουν να αποσύρεται. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα είχε σχέδιο για την ανεύρεση εσόδων. Μια μνημονιακή, απλώς τρέχει από το ένα μέτρο στο άλλο για να καλύπτει τρύπες και κρατά αυτό, που συναντά τη μικρότερη αντίσταση.

Ίσως πάντως ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό από μόνοι μας. Αν όχι για την υγεία μας, ας το κάνουμε για να συμπαρασταθούμε στον Άδωνι.

Κάπνισμα για την υγεία του άλλου, λέει η Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Το κάπνισμα είναι πολυτέλεια στις μέρες μας αν σκεφτεί κανείς ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαί και εσύ δίνεις λεφτά για κάτι που σου βλάπτει την υγεία. Πες το συνήθεια, εθισμό, απόλαυση ή όπως αλλιώς θες αλλά δεν είναι κάτι απαραίτητο στη ζωή σου.

Ξέρεις ότι το κάπνισμα σου κάνει κακό και επιμένεις να φουμάρεις. Σίγουρα απαιτείται προσπάθεια για το κόψεις αλλά όποιος θέλει για την υγεία του, μπορεί να το κάνει. Πέντε λεπτά, λοιπόν, δεν είναι αρκετά για να σε αποτρέψουν από την εν λόγω κακή συνήθεια. Οπότε δες το και αλλιώς:  Επιλέγεις να καπνίζεις, άρα αγνοείς για τους χ,ψ κτλ λόγους τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, οπότε «μερίμνησε» για την υγεία του διπλανού σου και πλήρωσέ του το εισιτήριο για το νοσοκομείο. Αν πάλι τα πέντε λεπτά σου φανούν πολλά, ευκαιρία να το ελαττώσεις λίγο, καλό θα κάνει και στην δική σου υγεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα