Και η Ευρωπαϊκή Ένωση… χτενίζεται

default image

Οι εθελοντές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους πρόσφυγες ενώ η Κομισιόν ακόμα “σκέφτεται” τι κουστούμι θα μας κόψει

Πειραιάς, Διαβατά, Λέσβος, Τρίκαλα, Κοζάνη, Λαμία, Καβάλα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, και ένα σωρό άλλες πόλεις και χωριά, από την πρωτεύουσα μέχρι τα σύνορα της χώρας, φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, χάρις, πρωτίστως, στο περίσσευμα αλληλεγγύης χιλιάδων απλών ανθρώπων που δηλώνουν “παρών”, χωρίς να περιμένουν την ΕΕ να εκπονήσει το “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” που… προετοιμάζει.

Γιατί, όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, η Επιτροπή, που ζήτησε δια του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εδώ και 12 ημέρες, από την Ελλάδα να “προετοιμαστεί” για την υποδοχή και την φιλοξενία δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, χιλιάδων προσφύγων, η ίδια πρακτικά αδιαφόρησε: δεν προετοίμασε τίποτα, πέταξε κάποια μισόλογα για την ανάγκη “κοινής ευρωπαϊκής λύσης”, και, αφού έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, συνέχισε να… χτενίζεται!

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν λοιπόν, αύριο, ίσως υπάρξει “ευρωπαϊκό σχέδιο”, το οποίο βέβαια ελάχιστα θα απέχει από το… “Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας”, καθώς οι “εταίροι” μας έχουν άλλες δουλειές να κάνουν, οι μισοί σηκώνουν φράχτες και οι άλλοι μισοί εξετάζουν πώς θα βρεθεί “λύση” στη Συρία, που να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.

Γιατί δεν είναι λύση αυτό που διαρρέουν, ότι “η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί”. Γιατί αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο έχει πολλά “πρόκειται”, καθόλου αριθμούς και μηδενική έγνοια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε .όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως προέβλεπαν οι μέχρι τώρα αποφάσεις των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής.

Χωρίς μετεγκατάσταση των προσφύγων όμως, και δίχως λύσεις ζωής για τη Συρία, το “ευρωπαϊκό σχέδιο” θα περιοριστεί σε στήριξη όσων ήδη κάνουν οι… Έλληνες εθελοντές και σε ενίσχυση των δομών που ήδη ετοιμάζει η ελληνική πολιτεία, ώστε “να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση”. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, να έχουν ένα πιάτο φαΐ, λίγο νερό και ένα εμβόλιο όλοι οι κυνηγημένοι που θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας.

Η γερμανική πλευρά άλλωστε, με παράλληλες δηλώσεις των εκπροσώπων της Μέρκελ και του Σόιμπλε, βιάστηκε να βάλει τα πάντα στο ήδη γνωστό μας μνημονιακό πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι “η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους” και “η επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση” είναι δύο διαφορετικές “διαδικασίες”. Όπως τόνισαν μάλιστα είναι… συνετό “να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Είναι κυριολεκτικά αυτό που λέει ο λαός μας: Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας! Γιατί είναι κοροϊδία, χωρίς μάλιστα να τηρούνται τα στοιχειώδη προσχήματα καλής… γειτονίας, να λέει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ότι το μόνο που συνδέει τα δύο θέματα “είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει”.

Και είναι πέραν κάθε λογικής, να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, όπως κάνει το πολιτικό προσωπικό, και να εθελοτυφλούμε, παριστάνοντας, ακόμη και σήμερα, με όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, ότι κάπου στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι, υπάρχουν από μηχανής θεοί που θα μας σώσουν.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα