Με τα λόγια, χτίζουν ανώγια και κατώγια

ΑΘΗΝΑ-Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Πολλές βαριές λέξεις είχε το κυβερνητικό "σχέδιο" για την ανάπτυξη: Δίκαιη, βιώσιμη, δημοκρατική. Εξοβελίστηκαν όμως όλοι οι... αστερίσκοι που χαλάνε την "ωραία ατμόσφαιρα": Επισφάλεια, ευελιξία, απλήρωτη εργασία

Μιλώντας χτες για την “δίκαιη ανάπτυξη” που έχει στόχο η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα “στα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την καταπολέμηση της ανεργίας”, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, “στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αριθμός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το μακρινό 2001”.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι όντως ακριβή. Πράγματι αυτούς τους πέντε μήνες αναγγέλθηκαν 824.017 προσλήψεις ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 622.961, οπότε προκύπτουν 201.044 επιπλέον θέσεις εργασίας”, δηλαδή “λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας”, όπως τόνισε.

Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός, είτε για να μην χαλάσει η "ατμόσφαιρα” στο Μουσείο της Ακρόπολης, είτε γιατί το αγνοούσε, επειδή παρέλειψαν να του το πουν οι σύμβουλοί του, είναι ότι λίγο περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας είναι θέσεις υποαπασχόλησης, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, θέσεις δηλαδή που δεν βγάζουν τη χώρα από τον “φαύλο κύκλο”.

Όπως δείχνουν λοιπόν -εάν τα δούμε... ολόκληρα- τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, οι διάφορες μορφές επισφαλούς και “ευέλικτης” εργασίας συνεχώς επεκτείνονται και τείνουν να κυριαρχήσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι γλίσχροι μισθοί, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με οράματα “δίκαιης ανάπτυξης”, γίνονται ο κανόνας, και τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν ψίχουλα, οπότε το... “δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό” για το οποίο πρόσφατα πανηγύριζε η κυβέρνηση θα βλέπει σύντομα τα ραδίκια ανάποδα.

Αυτή η κατάσταση, που μόνο η κυβέρνηση και η... αντιπολίτευση φαίνεται να αγνοούν, δεν δείχνει δυνατότητες “επούλωσης των τραυμάτων του κοινωνικού κράτους”, ούτε εστίαση “σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας",  όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, δείχνει την δημιουργία μιας τεράστιας “ειδικής οικονομικής ζώνης”, που περιλαμβάνει συνολικά την ελληνική επικράτεια και στην οποία “εξαφανίζονται” ένα μετά από το άλλο τα “ευρωπαϊκά κεκτημένα” του κόσμου της εργασίας, με άμεση συνέπεια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαλύπτεται πολύ... γυμνή και πολύ νεοφιλελεύθερη.

Όλα αυτά όμως, ο πρωθυπουργός χτες, αναπτύσσοντας αυτήν την έκθεση ιδεών, για “δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική ανάπτυξη”, τα προσπέρασε πολύ εύκολα.

Γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιοσύνη όταν εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο δηλώνονται μερικώς απασχολούμενοι, όπως δεν υπάρχει τίποτε βιώσιμο όταν σχεδόν εννιακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Και, βέβαια, δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό στοιχείο στις ποικίλες μορφές συμβάσεων που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, από τις “λευκές” ή τις “συμβάσεις με το τηλέφωνο”, μέχρι τις συμβάσεις “λίγων ωρών” ή “έκτακτης ανάγκης”.

Όταν, όμως, όλα αυτά δεν εμφανίζονται ούτε ως... αστερίσκοι στο “κυβερνητικό σχέδιο για την δίκαιη ανάπτυξη” υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτό το πρόβλημα δεν κρύβεται με τα μεγάλα λόγια για την “Ελλάδα του 2021” που “ΘΑ είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας”.

Γιατί από... δεσμεύσεις σαν κι αυτές δεν έχουμε έλλειμμα. Άλλωστε τις φάγαμε για τα καλά στην μάπα όλα τα προηγούμενα χρόνια και πλέον δεν καταπίνονται με τίποτα.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

SHARE:

24Media Network