Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο

Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια της ΝΔ να απαξιώσει τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Ηριάννα δείχνει τους πραγματικούς συγγενείς του... ψέματος αλλά και τις ακροδεξιές 'σελίδες' της ατζέντας της

Σε πρώτη ματιά η προσπάθεια των μηχανισμών προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσουν την Ηριάννα σαν στενή συγγενή υπουργού της κυβέρνησης φαίνεται ότι εντασσόταν στην εκστρατεία φθοράς του κυβερνώντος κόμματος.

Φάνηκε δηλαδή σαν οργανικό στοιχείο της αφήγησης που προσπαθεί -μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- να δομήσει η αξιωματική αντιπολίτευση: Μην έχοντας δηλαδή τίποτε διαφορετικό να αντιπαραθέσουν στην κυβερνητική πολιτική και έχοντας ως δεδομένο ότι μόνο επί τα χείρρω μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, προσπαθούν να στρέψουν την συζήτηση στα Εξάρχεια, το Πανεπιστημιακό Άσυλο και τις υποτιθέμενες υπόγειες σχέσεις κυβέρνησης – αναρχικών, μπαχαλάκηδων, τρομοκρατών και δεν συμμαζεύεται.

Σε μια δεύτερη όμως, προσεκτικότερη ανάγνωση, η προσπάθεια της ΝΔ αποκαλύπτεται πολύ πιο συντηρητική, πολύ πιο δεξιά δηλαδή: Ο στόχος είναι η αποδοχή τέτοιων -καταφανώς άδικων- δικαστικών αποφάσεων, η ανακοπή των κοινωνικών αντιδράσεων και η μετατόπιση της συζήτησης όλο και δεξιότερα, έτσι ώστε τασσόμενοι υπέρ των “νόμων” να αποδεχόμαστε την πολύ ελαστική ερμηνεία τους ή ακόμα και την καταπάτησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιο περιθωριοποιημένοι πολιτικά στοχοποιούνται ακόμα μια φορά, ώστε να χρησιμοποιηθούν από την δεξιά για την αυστηροποίηση του πλαισίου μέσα στο οποίο υπάρχουν και τα δικαστήρια και η πολιτική.

Η ΝΔ δηλαδή, προσπαθεί να συκοφαντήσει, να μειώσει και (εάν μπορούσε) να εξαφανίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις για προφανώς άδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να εξοβελιστεί από την δικαιοσύνη κάθε σκέψη για συνυπολογισμό του κοινωνικού αισθήματος. Έτσι με αποφάσεις που δεν θα αφουγκράζονται την κοινωνία και δεν θα την λαμβάνουν από θέση… αρχής υπόψιν, στην επόμενη φάση θα επιχειρηθεί να τεθούν εκτός πλαισίου κάθε είδους κοινωνικές αντιδράσεις, με πρώτες πρώτες αυτές που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στα εργασιακά δικαιώματα και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Για αυτό άλλωστε το όλο σχέδιο της απαξίωσης της συμπαράστασης στην Ηριάννα και τον Περικλή, δια της ανύπαρκτης “συγγένειας” με κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκε με ζέση -σε πείσμα της αλήθειας και των πραγματικών στοιχείων- από προσκείμενους στη ΝΔ προπαγανδιστές που παριστάνουν τους δημοσιογράφους και από πολιτικούς σαν τον Λ. Γρηγοράκο που κύριο μέλημά τους είναι λίγα ψίχουλα εύνοιας από την Πειραιώς.

Και το κωμικοτραγικό είναι ότι εάν η προσπάθειά τους πετύχαινε, αν όλα αυτά τα ανεμομαζώματα επέβαλαν την ατζέντα τους και την αφήγησή τους, και εάν ολοκληρωνόταν η μετατόπιση στα (ακρο)δεξιότερα που σχεδιάζουν, τότε μπορεί και να ξαναθυμούνταν το κοινό αίσθημα και να ζητούσαν οι δικαστικές αποφάσεις να αφουγκράζονται την “κοινωνία”, εννοώντας τους ίδιους και τις στημένες τηλεοπτικές τους παρεμβάσεις.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα