Ο θάνατος της Βασιλικής και ο λαλίστατος (σε άλλα) Κοντονής

Ο θάνατος της Βασιλικής και ο λαλίστατος (σε άλλα) Κοντονής
Central Committee meeting of SYRIZA in Athens, Greece on July 29, 2017. / , , 29 2017. Aris Oikonomou / SOOC

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον υπουργό και τους «αρμόδιους» παράγοντες για τον θάνατο της καρκινοπαθούς στις Φυλακές Κορυδαλλού και την διαμαρτυρία των συγκρατούμενών της

Η καταγγελία κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για τον θάνατο της συγκρατούμενής τους Βασιλικής Σταθοπούλου ήταν σαφής και ξεκάθαρη, από αυτές που κανείς μας δεν δικαιούται να προσπεράσει αδιάφορος: «Η Σταθοπούλου ήταν καρκινοπαθής. Βρισκόταν στη φυλακή και για πάνω από δύο μήνες, ενώ η υγεία της ήταν σε άθλια κατάσταση, η υπηρεσία και οι γιατροί του Κορυδαλλού έλεγαν ότι παίζει θέατρο και ότι δεν έχει τίποτα. Τελικά, και αφού κατέρρευσε την πήγαν στο νοσοκομείο μετά από 2 μήνες εμπαιγμών. Η Σταθοπούλου πέθανε χτες, στις 26/7/2017».

Και αυτή η καταγγελία, που ακολουθήθηκε από άρνηση των κρατουμένων να μπουν στα κελιά τους, η οποία προκάλεσε την επέμβαση σωφρονιστικών υπαλλήλων από τις ανδρικές φυλακές και το βίαιο κλείσιμο των γυναικών που διαμαρτύρονταν στα κελιά, έγινε πριν από τέσσερις ολόκληρες ημέρες.

Και αυτές τις τέσσερις ημέρες το υπουργείο  Δικαιοσύνης, οι «αρμόδιοι» παράγοντες και ο πολιτικός τους προϊστάμενος Σταύρος Κοντονής έκαναν το μόνο που δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν: την πάπια!

Ούτε διέψευσαν δηλαδή, ούτε -αφού δεν μπορούσαν να διαψεύσουν- έδωσαν εξηγήσεις, αλλά σιώπησαν και γύρισαν αλλού το κεφάλι μήπως το θέμα δεν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και οι ευθύνες των ευαίσθητων κατά τα… άλλα πολιτικών στελεχών του υπουργείου «παραγραφούν».

 Ούτε φωνή ούτε ακρόαση λοιπόν για τα όσα καταγγέλλουν οι κρατούμενες, καθώς ο υπουργός τις θεωρεί προφανώς πολίτες όχι απλά δεύτερης αλλά τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, που δεν έχουν δικαίωμα ούτε σε μια απάντηση, ούτε σε δυο γραμμές μιας ανακοίνωσης του λαλίστατου κατά τα άλλα υπουργού ή των επίσης λαλίστατων κατά καιρούς πολιτικών στελεχών του υπουργείου του.

Αυτές τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο της Βασιλικής, που είχε καρκίνο αλλά οι «αρμόδιοι» δεν το έβλεπαν, δηλαδή έκαναν ότι δεν το βλέπουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να το δουν, κάτι που συνεπάγεται ότι το υπ. Δικαιοσύνης τους επιτρέπει να λειτουργούν με αυτόν τον απάνθρωπο, απαράδεκτο τρόπο, το υπουργείο «μίλησε» για την παράταση λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Κω, για την πρόσληψη τριών ατόμων στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τις εξετάσεις «υποψηφίων διαχειριστών αφερεγγυότητας» και δεν συμμαζεύεται, αλλά για την Βασιλική και την διαμαρτυρία των συγκρατουμένων της δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη.

Εννοείται βέβαια ότι και ο Κοντονής επίσης πολύ απασχολημένος για να «μιλήσει»: εγκαινίαζε το «ανακαινισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου στις Φυλακές Μαλανδρίνου» και έδινε συνέντευξη  για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του πρόεδρου του ΣτΕ για το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πού να βρει χρόνο, και προπαντός ευαισθησία, για να αναλάβει τις ευθύνες του εξασφαλίζοντας του όρους και τις προϋποθέσεις για να μην ξαναϋπάρξει θάνατος σαν κι αυτόν της Βασιλικής Σταθοπούλου;

(Φωτό: Sooc)

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα