This is a coup και πάλι και πάλι

This is a coup και πάλι και πάλι

Το πραξικόπημα της ξενοφοβίας με κινητήριο μοχλό τον “σκληρό πυρήνα της ΕΕ” εξελίσσεται και στήνει νέους φράχτες

Αν γκουγκλάρουμε τη φράση “αυτό είναι πραξικόπημα” βρίσκουμε ένα σωρό αναφορές στις χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο που χρησιμοποίησαν το hashtag, #thisisacoup στο Τwitter καταγγέλλοντας τις πιέσεις των “εταίρων” μας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2015 που οδήγησε στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου.

Επειδή όμως στις αγορές, στην αγοραία πολιτική και στη θεωρία των παιγνίων, τα επιτυχημένα κόλπα επαναλαμβάνονται, δεν είναι περίεργο ότι με κινητήριο μοχλό την αυστριακή κυβέρνηση και όργανο τους αρχηγούς πέντε… αστυνομικών υπηρεσιών χωρών της ΕΕ αλλά και χωρών – γκεστ σταρ όπως η FYROM, βρίσκεται πλέον εν εξελίξει “μια πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδας”, όπως καταγγέλλει ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Το πού πάει το πράγμα είχε φανεί εδώ και καιρό, απ’ όταν ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από τον κ. Μουζάλα την δημιουργία στρατοπέδου για 400.000 μετανάστες στην Αθήνα. Η θέση αυτή βέβαια, κατόπιν αντιδράσεων, είχε χαρακτηριστεί “ανεπίσημη”, που έγινε “σε χαλαρό κλίμα” αλλά ο σπόρος είχε φυτευτεί. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι “αρμόδιοι” στη χώρα μας επέμεναν να μην θέλουν να το καταλαβαίνουν και θεώρησαν μάλιστα … θετικές τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Αυστρίας ότι “η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στη δημιουργία των λεγόμενων hotspots για την πρώτη υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων”.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, και ενώ το Βέλγιο είχε αποσυρθεί στα… αποδυτήρια, η αυστριακή κυβέρνηση άλλαξε “πασαδόρο” και πέρασε και αυτή στην επίθεση. Τα hot spot δεν ήταν αρκετά, οι πρόσφυγες ήταν πολλοί, οι μετανάστες ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος, οι Αφγανοί ήταν ο νέος αποδιοπομπαίος τράγος. Η μηχανική του εθνικού αυτοματισμού είχε μπει μπροστά για τα καλά αλλά ο στόχος των “ευρωπαίων εταίρων” παρέμενε ο ίδιος: Η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια απέραντη αποθήκη ψυχών!

Το περίεργο ήταν ότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν να μην έχει διδαχτεί το παραμικρό από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους “εταίρους” και δήλωνε βέβαιη ότι θα περάσει και αυτόν τον κάβο επειδή θα υπερισχύσουν οι “ευρωπαϊκές αξίες”! Σαν να μην έχει αποδειχτεί ότι το έλλειμμα αξιών είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ και ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι είδη εν ανεπαρκεία στον κόσμο που οικοδομεί η χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση.

Ενδεικτικές της κυβερνητικής αμηχανίας είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι “δημιουργείται εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα”. Η διπλωματική γλώσσα μας μάρανε δηλαδή, την ώρα που οι ρημαδοεταίροι μας αφού έκαναν το ευρώ σφυρί και μας κοπάνησαν το κεφάλι, κάνουν τώρα τα σύνορα θηλιά και μας την βάζουν στο λαιμό μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως, τόλμησε να πει ότι η “Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων” αποτελεί “εξωθεσμική πρωτοβουλία”. Έχει δίκιο, όπως δίκιο είχε και ο όλος Σύριζα όταν χαρακτήριζε πέρυσι τέτοιο καιρό “εξωθεσμικό μόρφωμα” την τρόικα. Αυτό όμως δεν οδήγησε στη χάραξη μιας πολιτικής που θα απέτρεπε το μοιραίο της υπογραφής του 3ου Μνημονίου. Τίποτα λοιπόν δεν δείχνει ότι τώρα υπάρχουν η πολιτική και οι δυνάμεις που θα αποτρέψουν τις αντιθεσμικές, πραξικοπηματικές ενέργειες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο “σκληρός πυρήνας της ΕΕ” έκανε κομμάτια και θρύψαλα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και τα πέταξε άλλη μια φορά στην πόρτα μας.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα