Ναι, είσαι ρατσιστής

default image

Η Ευρώπη που κάποτε διαδήλωνε κατά των πολέμων και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα διαδηλώνει κατά των προσφύγων. Και αυτό θα είναι το τέλος της

“Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…” Ο,τιδήποτε έρχεται μετά το αλλά σε αυτή τη φράση σίγουρα δεν είναι καλό.

Ναι είσαι ρατσιστής, αγαπητέ “Έλληνα” και αγαπητέ “Ευρωπαίε”, όταν βγαίνεις να διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη με μοναδικό σου αίτημα να μην έχεις “αυτούς” δίπλα σου, να μην έρθουν εδώ οι πρόσφυγες να πάνε αλλού- που; Δε σε νοιάζει, αρκεί να μην βρίσκονται κοντά σου, αρκεί να μη βλέπεις, αρκεί να μην ξέρεις.

Για σένα οι άνθρωποι είναι σαν τα σκουπίδια: Αρκεί να μην είναι έξω από την πόρτα σου και δε σε νοιάζει που πηγαίνουν.

Να μείνουν στη χώρα τους λες, εσύ που με όσες δυσκολίες μπορεί να περνάς (και είναι πολλές και τρομερές στη μεταμνημονιακή μας μιζέρια) δεν έχεις ζήσει ούτε το ελάχιστο από όσα υπέφερε ένας άνθρωπος που αποφάσισε να εγκαταλείψει πατρίδα, ρίζες, ανθρώπους. Συμφωνούμε όμως, να μπορούσαν να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί στην πατρίδα τους: Γιατί δε διαδήλωσες ούτε μία φορά για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, για να βρεθεί λύση, για να τελειώσει η φρίκη;

Και μην πεις “τι αποτέλεσμα θα είχε η δική μου διαμαρτυρία”, διότι κάποτε οι διαδηλώσεις σταμάτησαν πολέμους στο Βιετνάμ, η διεθνής κατακραυγή σταμάτησε αποικιοκρατικές πρακτικές, η φωνή σου έχει δύναμη όταν τη χρησιμοποιήσεις σωστά.

Δεν είσαι “αγανακτισμένος κάτοικος” ούτε “πατριώτης”, είσαι απλά ρατσιστής. Και είσαι και ανόητος, διότι στρέφεις την οργή σου κατά ενός δυστυχισμένου φοβούμενος ότι θα έρθει εδώ να σου πάρει τις αλυσίδες σου, αυτές που δεν τόλμησες ποτέ σου να αμφισβητήσεις.

Και είσαι και αμνήμων, όταν προέρχεσαι ο ίδιος από προσφυγική γενιά και κάνεις σε αυτούς τους ανθρώπους αυτά που κάποιοι άλλοι έκαναν στους προγόνους σου.

Βάζεις ενίοτε και το προσωπείο του “ανθρωπιστή”, δε θέλεις λες κέντρα κράτησης. Μα, δεν φωνάζεις για το ενδεχόμενο με ευρωπαϊκή συνενοχή να μετατραπεί η χώρα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, απλώς δε θέλεις αυτό να είναι στη γειτονιά σου.

‘Ετοιμη την έχεις την απάντηση “να τους πάρεις σπίτι σου”, λες και σου ζήτησε κανείς να τους πάρεις στο δικό σου, ούτε οι πρόσφυγες στο ζήτησαν αυτό, ήλπισαν μόνο να τους επιτρέψεις να φτιάξουν κάπου ένα δικό τους σπίτι που θα δε κινδυνεύει από βόμβες.

“Δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες άγιοι, μην τους εξιδανικεύετε”, σωστό, αλλά ούτε κι όλοι οι ‘Ελληνες είναι άγιοι, ούτε όλοι οι Γερμανοί, γενικότερα οι γενικεύσεις είναι αβάσιμες.

“Μα σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν, τι είναι οι Ευρωπαίοι βλάκες;” Ναι βλάκες είναι όταν ξεχνούν την Ιστορία, ειδικά οι Γερμανοί που και οι ίδιοι πλήρωσαν με αίμα: Οι αξιωματούχοι των SS που αιματοκύλισαν την Ευρώπη, άρχισαν να στρέφονται και κατά των “νομοταγών” συμπατριωτών τους όταν ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στο Βερολίνο- όσους απλώς δε γούσταραν, τους είχαν εκτελέσει ήδη έτσι κι αλλιώς.

“Σας πήρε ο πόνος για τους μουσουλμάνους, ενώ υποφέρουν τόσοι συμπατριώτες μας”. Πρώτον υποφέρουν άνθρωποι και δεύτερον, επειδή υποφέρεις εσύ θα τα βάλεις με κάποιον άλλο που υποφέρει αντί να αγωνιστείς για τη δική σου ζωή και να σκεφτείς πως ό,τι μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται;

Η Ευρώπη που κάποτε διαδήλωνε κατά των πολέμων και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα διαδηλώνει κατά των προσφύγων. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να είναι το τέλος της. Και όταν έρθει το τέλος της Ευρώπης, ίσως αναγκαστείς κι εσύ να γίνεις πρόσφυγας.

Αλλά για που, όταν ο ίδιος θα έχεις κλείσει τα σύνορα και κάθε οδό ανθρωπιάς;

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα