Διεύρυνση στο πνεύμα του Κ. Καραμανλή

Διεύρυνση στο πνεύμα του Κ. Καραμανλή

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, πριν και μετά την εκλογική αναμέτρηση και ο μεγάλος στόχος της προσέλκυσης των κεντρώων ψηφοφόρων

Οι δημοσκοπήσεις καταμετρούν τάσεις και διαθέσεις της κοινής γνώμης ώστε τα εκλογικά επιτελεία να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους στη βάση των ποιοτικών και ποσοτικών ευρημάτων τους. Προφανώς δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι εκλογές θα διενεργούντο τηλεφωνικά για να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Προς το παρόν- εκτός εκείνων που απαιτούν μέχρι και την ποινική δίωξη των δημοσκόπων- οι δημοσκοπήσεις αποτελούν “φωτογραφία” που απαθανατίζει τη κοινή γνώμη τη δεδομένη στιγμή. Κι αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και οι αναποφάσιστοι, ως είθισται, θα κρίνουν τον νικητή.

Βλέπουμε- αν προτιμάτε αυτό που θέλουν να δούμε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους αναποφάσιστους πως το αποτέλεσμα δεν θα επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις. Ενδέχεται εφόσον η Νέα Δημοκρατία  δεν αξιοποιήσει τη «σκοτεινή» πλευρά τους.

Εκείνη στην οποία δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας και κρύβουν τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αδυναμίες που αδυνατούσε το προηγούμενο διάστημα να αναδείξει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Με βασικότερη τη φυσιογνωμία ενός κόμματος βαθιά αριστερού, το οποίο εκμεταλλευόμενο το θυμό και την απογοήτευση του κόσμου, εμφανίστηκε ως shop in shop σε περίοδο εκπτώσεων.

Ωστόσο η προσχηματική προσπάθεια μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, παρόμοια εκείνης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’81, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη τη Νέα Δημοκρατία. Η συρρίκνωση μάλιστα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εντείνει τη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων καθώς και στελεχών της Κεντροαριστεράς.

Ενδεχομένως αυτό να «τρομάζει» μια μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά αυτό δεν συνιστά ιδεολογική απόκλιση. Αντίθετα η ιδεολογική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας απαντά επαρκώς στους «φόβους».

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στη διεύρυνση -όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα της μεγάλης αστικής  παράταξης.

Πρόκειται για στρατηγική επιλογή που θα κρίνει την  έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Ο προδιαγραφόμενος διπολισμός δίνει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να εκφράσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που είχαν εγκλωβιστεί στο  στερεότυπο: «Μνημονιακοί»- «Αντιμνημονιακοί».

Εν τέλει, ο ριζοσπαστικός μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας της Κεντροδεξιάς υπερβαίνει τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες στους κόλπους της μεγάλης αστικής οικογένειας. Αυτό όμως δεν φθάνει.

Ταυτόχρονα με τη διεύρυνση, απαιτείται η κατάθεση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων με ισοδύναμα, η αυστηρή προσήλωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η συνεχής προσπάθεια ώστε η Νέα Δημοκρατία, μετά τις εκλογές, να ηγηθεί ενός πόλου των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που θα επαναφέρει στη χώρα τη σταθερότητα και θα εγγυηθεί την ανάπτυξη με κοινωνικούς όρους.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα