Έκλεισε την πόρτα στους κεντρώους και το μάτι στον Τσίπρα

Έκλεισε την πόρτα στους κεντρώους και το μάτι στον Τσίπρα
Στιγμιότυπο από προεκλογική ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά Eurokinissi

Πέραν εκείνων της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπουν ότι η συνέχεια του Ανδρέα είναι... ο Τσίπρας, υπάρχουν και εκείνοι εκτός κομματικών τειχών που θέλουν να κρατήσουν "όρθιο" τον Τσίπρα.

Άραγε υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία ενός κόμματος που πριν από μια εβδομάδα έκανε ένα εντυπωσιακό comeback, σοβαρές προϋποθέσεις να αυξήσει τα ποσοστά του, να βάζει με πρωτοβουλία της σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος; Και μάλιστα ενόψει βουλευτικών εκλογών; Αν δεν ήταν μια εμπαθής παρόρμηση, σίγουρα θα ήταν μια κίνηση βασισμένη σ’ ένα σοβαρό σχέδιο. Το επιχείρημα ότι η επιλογή του Γιώργου Καμίνη σηματοδοτεί τη διεύρυνση στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, είναι τόσο ασθενές ώστε να μη μπορεί να σταθεί ούτε ως πρόσχημα.

Είναι προφανές ότι η Φώφη Γεννηματά ήθελε να κλείσει με «εντυπωσιακό» τρόπο τους λογαριασμούς της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και μπορεί αυτή η απόφαση να προκάλεσε αίσθηση, και σ’ ένα βαθμό έκπληξη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπαγορεύθηκε από τα νέα δεδομένα που έχουν αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μέτρησε τις συνέπειες και αποφάσισε ότι η παραμονή Βενιζέλου αλλοιώνει τα σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά του Κινήματος. Επιπλέον υπηρετεί ένα μετεκλογικό σχεδιασμό που έχει ως βάση τη «καθαρότητα» στην ιδεολογία και την επιστροφή στην αντιδεξιά ρητορική.

Αυτή είναι η συμβατική εξήγηση. Υπάρχει όμως και η παράμετρος «Τσίπρα». Ας το συζητήσουμε σοβαρά. Υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών στο ΠΑΣΟΚ που έχει αλλεργικό σύνδρομο με τη κεντροδεξιά. Η επανασυγκόλληση του του Γιώργου Παπανδρέου με το ΚΙΝΑΛ, «αφύπνισε» αυτή τη τάση. Και αυτή η τάση δεν τολμούσε να εκδηλωθεί λόγω Βενιζέλου. Κατ’ ίδίαν όμως πολλοί ήταν αυτοί που συνομιλούσαν στο όνομα της κεντροαριστεράς με το Μαξίμου. Γι αυτούς ο Βενιζέλος ήταν εμπόδιο. Αλλά, και πάλι, γιατί η κ. Γεννηματά να χαρίσει μια μεγάλη μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας παράλληλα την κεντροαριστερά στην… διακριτική ευχαίρια του Τσίπρα;

Γιατί πέραν εκείνων της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπουν ότι η συνέχεια του Ανδρέα είναι… ο Τσίπρας, υπάρχουν και εκείνοι εκτός κομματικών τειχών που θέλουν να κρατήσουν «όρθιο» τον Τσίπρα. Προσοχή: Όχι το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Τσίπρα. Και όχι τώρα, αφού όλοι προεξοφλούν την επικράτηση του Μητσοτάκη, αλλά στο εγγύς μέλλον. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι μετά την ολοκλήρωση της ήττας που θα έρθει στις επικείμενες εκλογές, δεν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Και γι αυτό θα φροντίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί μιας μεγάλης κεντροαριστεράς χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό όμως χρειάζεται και η «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ, την οποία φαίνεται ότι θα την παραδώσουν, αργά ή γρήγορα, μετά από τις εκλογές στον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει τα αναγκαία ώστε να ανταποκριθεί στο σχέδιο εκείνων που ετοιμάζουν τη νέα παράταξη της… ριζοσπαστικής σοσιλαδημοκρατίας.  Και η Φώφη Γεννηματά τι θα κάνει; Ό,τι ήταν να κάνει το έκανε. Τα υπόλοιπα θα φανούν τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίσει να «ενοχλεί» εκείνους που έχουν συνηθίσει να θεωρούν τη χώρα hobby τους.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα