Η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία κρίνει την επόμενη

Η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία κρίνει την επόμενη
ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η "ένεση" Κέντρου στην Κεντροδεξιά την επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου εκλογών στη ΝΔ. Από τι θα εξαρτηθεί η δοσολογία

Σε μερικές ώρες από τώρα η Νέα Δημοκρατία θα έχει νέα ηγεσία. Και το πλέον βέβαιο είναι ότι από τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος, είτε είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βάλει… περισσότερο Κέντρο στη Κεντροδεξιά. Η ακριβής “δοσολογία” θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο, καθώς και από τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, αφού όπως προαναφέρθηκε η γενική κατεύθυνση με βάση την πολιτική διαδρομή των δύο διεκδικητών σηματοδοτεί τη στροφή(επιστροφή) στο μεσαίο χώρο.

Ωστόσο εκείνο που θα αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του νέου προέδρου είναι η αποφασιστικότητα που θα επιδείξει ως προς τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, μια και είναι πλέον κοινός τόπος ότι η Νέα Δημοκρατία μόνο “νέα” μπορεί να θεωρηθεί. Επιπλέον η στάση που θα κρατήσει έναντι των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι ένα πρώτο γερό τεστ σε επίπεδο κοινωνίας. Κι αυτά είναι μόνο για αρχή, αφού στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος παράλληλα με την ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός και εκτός κοινοβουλίου που θα επαναφέρουν τη Νέα Δημοκρατία στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο νέος πρόεδρος θα κληθεί, λόγω και της κρισιμότητας των νομοσχεδίων που θα εισαχθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, να δώσει δείγμα γραφής για το πως θα αντιμετωπίσει τη κυβέρνηση. Αν δηλαδή υπό την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας υπεύθυνη και σοβαρή κριτική θα υποχρεώσει τη κυβέρνηση να τον ακολουθήσει σ’ ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ή με στείρες αντιπαραθέσεις που θα αποσκοπούν στη τόνωση του κομματικού φρονήματος θα γίνει ακόλουθος του πολωτικού κλίματος που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Προφανώς ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως εκφραστής σε κοινωνικό επίπεδο της μεσαίας τάξης δεν πρέπει να υποπέσει στο λάθος να συνδέσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα και την αύξηση της φορολογίας. Αντιθέτως οφείλει, αποκαθιστώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του φιλελευθερισμού, να αντεπιτεθεί στη λιτότητα που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και τα άκρα. Οι επτά στους δέκα νεοδημοκράτες στέλνοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο, έδειξαν ότι επιθυμούν ένα σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα με κεντρώο φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό το μήνυμα ο νέος πρόεδρος οφείλει να το σεβαστεί και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί της προσπάθειας για την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος.

Η χώρα δεν χρειάζεται τη Νέα Δημοκρατία ως αντίπαλο δέος στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά ως μια σύγχρονη πολιτική δύναμη που θα ασκεί δυναμική και στιβαρή αντιπολίτευση και συγχρόνως θα ορίσει το πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης εντός του οποίου θα υποχρεώσει τη κυβέρνηση να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη ημέρα της χώρας. 

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα