Η ημέρα των σκελετών

Η ημέρα των σκελετών

Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο εορτασμός στο Μεξικό, στο ελληνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η "ημέρα της διαπλοκής και της διαφοράς".

Στο τέλος του μήνα οι Μεξικάνοι εορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών(Dia de muertos), ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός που γεμίζει τους δρόμους με σκελετούς πεθαμένων που επιστρέφουν προκειμένου να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους. Αυτά συμβαίνουν στο Μεξικό, γιατί στην Ελλάδα οι “σκελετοί” βγαίνουν κάθε φορά που η κυβέρνηση-ίσως και για λόγους αφύπνισης της “πεθαμένης” κομματικής βάσης- βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έτσι χθες, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο εορτασμός στο Μεξικό, στο ελληνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η “ημέρα της διαπλοκής και της διαφοράς”.

Επί της ουσίας αναλόγου ύφους και περιεχομένου συζητήσεις στη βουλή, έχουν πολλές ομοιότητες με την παρέλαση των σκελετών που βγήκαν από τις ντουλάπες της διαπλοκής για να διασκεδάσουν το τηλεοπτικό κοινό. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, δεν ήταν παρά ένα show με τον απόηχο του οποίου θέλει να πάει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός πέτυχε το στόχο του. Θα πάει στο συνέδριο και θα… κάνει παρέλαση. Εν ολίγοις δεν χρειαζόταν να βγουν οι “σκελετοί” προκειμένου να “βγει” ο κ. Τσίπρας και να τη “βγάλει” ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς απώλειες.

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε τόση φασαρία για κάτι που έχει εξασφαλισμένο. Γιατί, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα είναι ομελέτα χωρίς αυγά. Ποιος αμφιβάλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά η “διαπλοκή” και η “διαφθορά”, αγαπημένο “παραμύθι” μικρών και μεγάλων στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία την οποία δεν άφησε ο πρωθυπουργός να περάσει αναξιοποίητη. Και τι θα ήταν ιδανικότερο από την αφύπνιση της “ημιθανούς”-“πεθαμένης” κατ’ άλλους-  βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πανηγύρια μιας αναμασημένης ιστορίας σαράντα ετών  με “σκελετούς” διεφθαρμένων και διαπλεκόμενων; Άλλωστε τι άλλο θα μπορούσε να πει στους συνέδρους ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει βγάλει σε πλειστηριασμό-πέραν της πρώτης κατοικίας- τις προγραμματικές της θέσεις της πρώτης φοράς Αριστερά.

Ο κ. Τσίπρας που κατά δήλωσή του δεν τον “έχει κανείς στο τσεπάκι του”, δεν έχει καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη κυβέρνηση και ως εκ τούτου αργά ή γρήγορα, θα κάνει ό,τι κάνουν όσοι γεύονται τους καρπούς της εξουσίας προκειμένου να αντλούν δύναμη απ’ αυτήν. Ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως εξαίρεση δεν αποτέλεσαν και οι καλύτεροι σοσιαλιστές που ήρθαν σε επαφή μαζί της. Οι τσέπες έχουν το ίδιο σχήμα και εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες, ανεξάρτητα από το χρώμα του “ράπτη”. Σε απλά ελληνικά κάποτε, σύντομα κατά τα φαινόμενα, θα βρεθεί κι αυτός με “σκελετούς”. Διότι ναι μεν έχει λογική βάση να βγάζει “σκελετούς” σαράντα ετών, αλλά είναι παράλογο να εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελείται από Αγίους και Αγίες. Μη τρελαθούμε, γιατί το μόνο που παρέλειψε χθες να πει ήταν ότι το ημερολόγιο θα αρχίζει πλέον από τον Ιανουάριο του 2015.

Στο δια ταύτα ο κ. Τσίπρας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, επανέφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση για το παρασκήνιο και αναγορεύοντας εαυτόν σε εισαγγελέα εξαπέλυσε κατηγορίες κατά πάντων. Άντε τώρα όλοι αυτοί να αποδείξουν ότι δεν είναι… Ελέφαντες. Πες, πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει. Δοκιμασμένη μέθοδος, αλλά εντελώς ξεπερασμένη από την πραγματικότητα και από την αγωνία της κοινωνίας να αφήσει πίσω της το παρελθόν. Είτε αυτό το παρελθόν αφορά “νεκρούς” και “σκελετούς”, είτε πάλι “νεκροθάφτες” που στο όνομα της διαφάνειας ανοίγουν λάκκους για να θάψουν την εθνική ενότητα. Εν τέλει με όσα συμβαίνουν πλέον στη χώρα, είναι απορίας άξιον πως οι νεκροί δεν έχουν σηκωθεί-ακόμα- από τους τάφους τους.       

*Ο Χάρης Παυλίδης, είναι δημοσιογράφος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα