Η μεσαία τάξη έβγαλε πρωθυπουργό

Η μεσαία τάξη έβγαλε πρωθυπουργό
Κυρ. Μητσοτάκης AP

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε με ακρίβεια τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου επιστρέφει η μεσαία τάξη, κάτι που δεν μπόρεσε ο Αλέξης Τσίπρας να το υποστηρίξει.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε θριαμβευτικά στα ποσοστά που είχε πριν ξεσπάσει η κρίση. Η ιστορική νίκη, ανατροπή με βάση τα ισχύοντα τη τελευταία δεκαετία, αποτελεί προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός όμως ο εκλογικός θρίαμβος έχει κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν τα όρια της κεντροδεξιάς. Είναι μια μεγάλη νίκη της μεσαίας τάξης και του πολιτικού κέντρου. Είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα ανταποδίδοντας στα ίσα τα όσα υπέστη από την κυβέρνηση, και κατέστησε τη Νέα Δημοκρατία πολιτικό εκφραστή της.

Σε πολιτικό επίπεδο η μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίθηκε στο χώρο του κέντρου, εκεί δηλαδή όπου κατάφερε στρατηγικά να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζοντας ότι έχει επανακτήσει το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Εκτός από τα φορολογικά βάρη που είχαν εξουθενώσει τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είχαν φροντίσει με μια σειρά άστοχων ενεργειών να τη στρέψουν εναντίον τους. Εκεί λοιπόν δοκιμάστηκε και αποδοκιμάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους για το πολιτικό ήθος συνολικά της κυβέρνησης. Αντιθέτως επιδοκιμάστηκε η στρατηγική Μητσοτάκη που προσέγγισε με πολιτικά κριτήρια τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης.

Συνεπώς η νίκη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική επιστροφή της μεσαίας τάξης που στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε τον εκφραστή της, μετά μάλιστα και την αποδυνάμωση σε κοινωνικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη δυναμική επιστροφή της μεσαίας τάξης αξιοποίησε στο έπακρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσελκύοντας ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το οποίο μάλιστα μετά και από τη «σιωπηρή» αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είχαν καμία αναστολή να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Σ’ αυτό βέβαια συνέτεινε και η στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αγνοώντας προκλητικά το κοινωνικοοικονομικό status των ανθρώπων που την συνθέτουν, τους απαξίωσε εξισώνοντας τους σχεδόν με «λαμόγια» που πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας.

Αυτό το γεγονός βάρυνε τη κρίση των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης οι οποίοι ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν συνειδητά το όχημα επιστροφής στο προσκήνιο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε με ακρίβεια τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου επιστρέφει η μεσαία τάξη, κάτι που δεν μπόρεσε ο Αλέξης Τσίπρας να το υποστηρίξει. Εκεί κρίθηκε η έκβαση του αποτελέσματος, και κάπου εκεί η διαφορά ξέφυγε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ απλά ο πρωθυπουργός που απέρχεται δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η μεσαία τάξη δεν είναι οι πλούσιοι, αλλά αυτοί που κάνουν πλούσιο το κράτος. Κι εκεί το έχασε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα