Κυριάκο παίξε μπάλα

Κυριάκο παίξε μπάλα
MotionTeam

Θα μπει στο δεύτερο ημίχρονο για να βάλει γκολ και να κερδίσει και τους απογοητευμένους που δεν πάνε στο γήπεδο

Μετά τα όσα τραγελαφικά παρακολουθήσαμε στο κοινοβούλιο, όπου εκτός από τα σκληρά μαρκαρίσματα δεν υπήρχε ούτε θέαμα ούτε ουσία στο παιχνίδι, εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθώ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποδοσφαιρικούς όρους, τους οποίους όχι μόνο γνωρίζει αλλά και αποδέχεται. Και το κάνω γιατί τώρα που πλησιάζει το ημίχρονο πρέπει να συζητήσει σοβαρά με τους συμπαίκτες του στη Νέα Δημοκρατία, όχι πως θα κυλήσει ο αγώνας τους επόμενους μήνες χωρίς να δεχθεί γκολ, αλλά πως θα μπει στο δεύτερο ημίχρονο για να βάλει γκολ και να κερδίσει και τους απογοητευμένους που δεν πάνε στο γήπεδο.

Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος έχει διαβάσει σωστά το παιχνίδι του αντιπάλου. Είναι επαρκώς ενημερωμένος ώστε να έχει καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει εντός και εκτός χώρας εφαρμόζοντας την τακτική “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, όπως την είχε αναπτύξει ο Μαρξ στη “18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη”. Κατ’ αρχάς συνιστώ σε όλους όσοι ασχολούνται με την πολιτική να διαβάσουν το βιβλίο του Eduardo Galeano “Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως”, όπως κι αυτό του Κυριάκου Κεντρωτή “Το ποδόσφαιρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα γιατί κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παίζει μπάλα και γιατί χάνουν οι άλλοι ενώ διαθέτουν ποιοτικότερους παίκτες.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου αφενός να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου να γυρίσει το παιχνίδι. Προφανώς και ξεσηκώνουν τη κερκίδα οι επιθετικές εξάρσεις του Άδωνι και κάποιων άλλων επιθετικογενών παικτών, αλλά εκείνο που μετράει στο γήπεδο της πολιτικής- όπως εύστοχα επισημαίνει ο Κ. Κεντρωτής- είναι η ικανότητα του πολιτικού, που έχει τη μπάλα στα πόδια του, να προσφέρει θέαμα και να βάζει γκολ. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, το γκολ είναι η πολιτική που συμβάλλει στην επίλυση των καθημερινών και διαχρονικών προβλημάτων των πολιτών. Άρα πριν από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, που θα αρχίσει μετά το Eurogroup, ο Κυριάκος πρέπει να πει στους συμπαίκτες του κάτι που θα ακούσουν και όσοι βρίσκονται έξω από τα αποδυτήρια. Να πει αυτό που αισθάνονται όσοι δεν πάνε στα γήπεδα της πολιτικής και εξ αιτίας αυτού η ομάδα του δεν έχει τη στήριξη της κερκίδας. Στερείται του επιπλέον παίκτη, που στη γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι οι οπαδοί. Αυτούς χρειάζεται ο Κυριάκος για να μπει στο παιχνίδι και να παίξει μπάλα. Και για να τους ξαναφέρει στο γήπεδο πρέπει να πεισθούν ότι η ομάδα τους δεν παίζει μόνο για το αποτέλεσμα.

Προηγουμένως όμως πρέπει να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Να ακούσει η… φίλαθλη κοινή γνώμη ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ευθύνη γιατί υπερέβησαν το πλαίσιο της απαραίτητης πολιτικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα για να διευκολυνθούν οι ίδιοι και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που δεν έπραξαν με τον Αντώνη Σαμαρά. Να τους πει ότι συμφώνησαν σε εύκολες κρατικιστική λύσεις που συμφέρουν την Αριστερά της παρακμής και συγχρόνως συμβάλλουν στην απαλλοτρίωση του πλούτου της χώρας, ενώ γνωρίζουν ότι η μετατροπή της χώρας σε μπανανία θα αποβεί σε βάρος των Ελλήνων και της Ευρώπης. Και αφού τα πει, να βγει στο γήπεδο και να παίξει τη μπάλα που ξέρει για να κερδίσει. Τότε θα επιστρέψει και ο κόσμος στο γήπεδο.

Και κάτι τελευταίο, που οφείλουν να ακούσουν όσοι επευφημούν την κυβερνητική ομάδα και πανηγυρίζουν για την ευρωπαϊκή της πορεία. Με τα μέτρα που ψήφισαν στο πρώτο ημίχρονο σύντομα θα κουράσει και θα κουραστεί. Γιατί είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική ομάδα δεν θα μπορέσει στο δεύτερο ημίχρονο να εφαρμόσει την τακτική της “αποτελεσματικής μετριότητας” του πρώτου. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η αντιπολίτευση αντί να παίζει καθυστερήσεις θα εφαρμόσει το παιχνίδι της Ολλανδίας του Κρόιφ. Για το οποίο ο Γκαλεάνο έγραφε: “Όλοι επιτίθονταν και όλοι αμύνονταν, αναπτυσσόμενοι και αναδιπλούμενοι σε σχήμα βεντάλιας, και ο αντίπαλος, αντιμέτωπος με μια ομάδα της οποίας κάθε παίκτης έκανε για έντεκα, έχανε τα αυγά και τα πασχάλια”.

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα