Οι Έλληνες δεν είναι όλοι ‘Ελληναράδες’

Οι Έλληνες δεν είναι όλοι ‘Ελληναράδες’
Refugees and migrants disembark the ship "El. Venizelos " in the port of Pireaus, Greece on February 1, 2016. / «. », , 1 , 2016. SOOC

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα έχει αφυπνίσει την ξενοφοβία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Είναι άδικο όμως να ταυτίζονται όλοι οι Έλληνες με τους Ελληναράδες

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης προκαλώντας ταυτόχρονα τα πολιτικά και κοινωνικά της αντανακλαστικά των κρατών- μελών. Προφανώς η μαζική ροή  παράτυπων μεταναστών και προσφύγων βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη, ενώ η διαχείριση του ζητήματος δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από τα ευρωπαϊκά όργανα. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τις κοινωνίες των χωρών που υφίστανται την πίεση- εν προκειμένω για την Ελλάδα και την Ιταλία- προκαλώντας στους λαούς ακραία συναισθήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε τροχιά αυτοαναίρεσης των βασικών αρχών και αξιών της.

Όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα έχει αφυπνίσει τη ξενοφοβία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Σ’ ένα βαθμό, αρκετά μεγάλο ομολογουμένως, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών ευλόγως ανησυχούν και δικαίως αισθάνονται απειλούμενοι.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που επέλεξε αρχικά να αντιμετωπίσει την κατάσταση, σε συνδυασμό με την αμηχανία της  Ευρώπης και την αδιαφορία ορισμένων κρατών, επέτεινε την αίσθηση του φόβου δίνοντας την ευκαιρία σε ακραία στοιχεία να βρουν ακροατήριο. Αυτά που συμβαίνουν στη Κω, αλλά και σε περιοχές της  χώρας που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή των hot spots, αποτυπώνουν το κλίμα εθνικιστικής υστερίας που, αν και δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών, εν τούτοις εμφανίζει  τέτοια δυναμική ώστε να μην αφήνει περιθώρια μετριοπαθούς αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ωστόσο θα ήταν άδικο για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και όλους τους Έλληνες, να χαρακτηρίζονται “ρατσιστές” και “ξενοφοβικοί”. Σε μια Ευρώπη που ο ρατσισμός και ο εθνικισμός επιστρέφει από το  περιθώριο κλείνοντας σύνορα, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνονται οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές φωνές, είναι παράλογο έως προκλητικό να ταυτίζονται οι Έλληνες με τους “Ελληναράδες”.

Πρόκειται για τον ίδιο παραλογισμό με τον οποίο η κυβέρνηση εγκαλεί τους ευρωπαίους προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή η τακτική της κυβέρνησης αφενός ενισχύει την αίσθηση απειλής που αισθάνονται οι τοπικές κοινωνίες- την οποία εκμεταλλεύονται οι εθνικιστές- αφετέρου δημιουργεί προβλήματα με τα ευρωπαϊκά όργανα από τα οποία ζητάμε βοήθεια.

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς την βοήθεια της Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια η Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ροές μέσω Τουρκίας.

Είναι επίσης σαφές ότι τα κράτη- μέλη της Ευρώπης οφείλουν, σε πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των αποφάσεων  της Κομισιόν.

Όπως επίσης είναι αυτονόητη η συνεργασία κυβέρνησης και  πολιτικών κομμάτων σ’ ένα μείζον εθνικό θέμα που τείνει να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Γι αυτό η ελληνική  κοινωνία, εκτός από την ανεκτικότητα που πρέπει να επιδείξει λόγω της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος, οφείλει να συνεκτιμήσει το εθνικό διακύβευμα.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα