Ποιον εξυπηρετεί η βόμβα της Ιπποκράτους

Ποιον εξυπηρετεί η βόμβα της Ιπποκράτους
ΑΘΗΝΑ-ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ'' ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ) Eurokinissi

Βόμβα στη Νεάπολη Εξαρχείων και νέα εκκίνηση κουβέντας για το άβατο και τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο

Σχέδιο Νέμεσις, Πράξη Πρώτη, Γεωργία Τσατάνη και νέα πολιτική κόντρα.

Οι Πυρήνες της Φωτιάς επανεμφανίστηκαν με θόρυβο, όχι όμως με ουσία. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στην Ιπποκράτους εχθές το βράδυ δίνει αφορμή για να ανοίξει πάλι ένα θέμα το οποίο ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας. Ποιο είναι αυτό; Η υποτιθέμενη συσχέτιση του αντιεξουσιαστικού χώρου με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ουδεμία σχέση έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ευρύτερο αναρχικό χώρο. Δεν έχω καμία διάθεση να τον υπερασπιστώ ως προς το ζήτημα αυτό, ωστόσο την τρέχουσα χρονιά, γραφεία του κυβερνώντος κόμματος έχουν αποτελέσει στόχο κατάληψης αντιεξουσιαστών μετά τις εκκενώσεις αυτοοργανωμένων – κατειλημμένων χώρων που προορίζονταν για τη στέγαση και τη στήριξη μεταναστών. Πρόσφατα άλλωστε, μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν παρέμβαση σε ομιλία Τσακαλώτου και Σταθάκη ενώ στις πορείες κατά του ασφαλιστικού και για τα εργασιακά πρωτοστατούν πέραν του ΚΚΕ και των ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη ομάδων του αντιεξουσιαστικού-αναρχικού χώρου.

Πράγματι, θα μπορούσε να πει κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει εν μέρει μεμονωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που τον υπερψήφισαν λόγω των τότε αντιμνημονιακών του θέσεων τον Ιανουάριο του 2015, αλλά οι “πολιτικοί συσχετισμοί” αρχίζουν και τελειώνουν εκεί.

Σε πορείες και δράσεις διαμαρτυρίας, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε όντως βρεθεί εν μέσω επεισοδίων καθώς ήταν λιγότερο πολυπληθής και είχε πιο χαλαρή περιφρούρηση σε σχέση με τα μπλοκ του ΚΚΕ που διατηρούν τη “σκληρή”, παραδοσιακή τους δομή. Άλλη σχέση μεταξύ των δύο χώρων, δεν υπάρχει παρά μόνο σε επίπεδο δικηγορικής υπεράσπισης, κάτι που αποτελεί επαγγελματικό δικαίωμα και επιλογή του κάθε στελέχους, καθώς και μονομερή απόπειρα για “εκλογικό άνοιγμα”.

Παρόλα αυτά, η ΝΔ ποντάρει στη θεωρία των “συγκοινωνούντων δοχείων” και μετά το χτύπημα των Πυρήνων στην εισαγγελέα Τσατάνη, θα σπεύσει να εντείνει αυτή τη σπέκουλα.

Εν προκειμένω δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει και θα κλιμακώσει τη ρητορική του για το “Άβατο” των Εξαρχείων, για να συσπειρώσει το συντηρητικό του κοινό και τους νοικοκυραίους, ενώ εν συνεχεία θα προβούμε πάλι σε γενικεύσεις, τσουβαλιάσματα και αερολογίες περί “τζιχαντιστών Εξαρχείων” από άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή και τις πολιτικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα εντός της.

Σύμφωνοι, τα Εξάρχεια είναι μια ιδιάζουσα γειτονιά, ωστόσο η τρομολαγνεία δεν χωράει σε αυτά. Η νέα έκρηξη βόμβας θα πολλαπλασιάσει επίσης τα ΜΑΤ και την αστυνομοκρατία στα πέριξ και επεμβάσεις στην πλατεία. Στη δε πλατεία οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι εκείνοι που είχαν προσπαθήσει να διώξουν τους παραβατικούς, ωστόσο η ανοχή της αστυνομίας στα κυκλώματα ναρκωτικών έφεραν την γκετοποίηση περιοχών όπως η οδός Τοσίτσα. Προφανώς και όσοι παίρνουν στα χέρια τους τα όπλα για να εκδιώξουν ναρκέμπορους κινούνται εκτός νόμου, ή μάλλον περνούν μέσα από το παράθυρο που αφήνει η πολιτεία που ακόμα δεν έχει εξυγιάνει Αστυνομικά Τμήματα όπως εκείνο των Εξαρχείων.

Ως προς την “επιχειρηματική δράση” των Πυρήνων τώρα, το χτύπημα τους το βράδυ της Τετάρτης είναι το λιγότερο ανεύθυνο. Βάσει του χρονικού, το πρώτο τηλεφώνημα έγινε από άγνωστο άτομο στην ιστοσελίδα Zougla.gr στις 22:15 και ο άγνωστος άντρας ανέφερε πως η βόμβα θα εκραγεί σε μισή ώρα, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι φάρσα και πως αν δεν κινητοποιηθούν οι Αρχές θα υπάρξουν θύματα. Το ίδιο ανέφερε και στο δεύτερο τηλεφώνημα που έγινε στις 22:20 στην Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας χρονικό όριο 25 λεπτών.

Τελικά, όντως η βόμβα εξερράγη στις 22:45. Η περιοχή είχε οριακά εκκενωθεί ενώ από θαύμα δεν περνούσε κάποιος κάτοικος από το σημείο. Άρα από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα. Το να τοποθετείς βόμβα λοιπόν σε μια γειτονιά σαν τη Νεάπολη την ώρα που τα μπαρ είναι ανοιχτά και ο κόσμος στους δρόμους, είναι εγκληματικό και ως πράξη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ούτε υπέρ της κοινωνίας, ούτε κατά της διαπλοκής στη δικαιοσύνη ή κατά του συστήματος. Το μόνο που καταφέρνει κάτι τέτοιο είναι να δώσει πάτημα για δεξιά αντεπίθεση που ευαγγελίζεται την ασφάλεια και την εκκαθάριση ενός μέρους που έχει δαιμονοποιηθεί.

Προφανώς και δεν μπορώ προσωπικά να εξισώσω μια τοποθέτηση βόμβας σε κατοικημένη περιοχή με ένα χτύπημα σε ΑΤΜ ή με τις δράσεις του Ρουβίκωνα που οριοθετούνται γύρω από συμβολικές κινήσεις που έχουν όμως τεράστια απήχηση στην κοινή γνώμη μέσω της ιδεολογικής τους πλαισίωσης.

Τέλος, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε αρκετούς, αναρχισμός είναι και η κατάληψη εγκαταλελειμμένων χώρων για να στηριχθούν ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες, αναρχισμός είναι και η επιτόπια δράση αλληλεγγύης προς Έλληνες και ξένους, αναρχισμός είναι και η αντιφασιστική περιφρούρηση γειτονιών που έχουν αφεθεί στο έλεος τους. Είπαμε, οι γενικεύσεις εξυπηρετούν μόνο εκείνον που έχει συμφέρον να ταΐσει το παρακράτος και δυστυχώς, πυροδοτούνται από πράξεις σαν τη χθεσινοβραδινή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα