Στέφανος Τσιτσιπάς: Από τα σποτ του Covid, αρνητής του εμβολίου την πιο κρίσιμη στιγμή

Στέφανος Τσιτσιπάς: Από τα σποτ του Covid, αρνητής του εμβολίου την πιο κρίσιμη στιγμή

Την ώρα που η ανθρωπότητα συνεχίζει να παλεύει με τον Covid-19 και τις μεταλλάξεις του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς προχωρά σε μια όχι και τόσο, άριστη δήλωση.

Πριν δύο μήνες κάποιες τυχαίες οικογένειες μαζεύονταν άρον άρον ένα μεσημέρι στο σπίτι, όχι για να φάνε μαζί, αλλά για να δουν τον τελικό του Roland-Garros.

Τρέχαμε για την ακρίβεια μετά από μια βάφτιση, για να προλάβουμε την έναρξη του αγώνα, μη χάσουμε λεπτό από μια ομολογουμένως, ιστορική στιγμή.

Πριν δύο μήνες εκατοντάδες άλλες οικογένειες πανηγύριζαν κάθε πόντο του Στέφανου, που αποδείκνυε για άλλη μια φορά το πόσο μεγάλος τενίστας είναι. Ακόμα κι αν έχασε τελικά εντός των γραμμών.

Δύο μήνες μετά, ο Στέφανος παραμένει ένας σπουδαίος τενίστας έχοντας συμμετοχή με τα εθνικά χρώματα και στους ολυμπιακούς αγώνες.

Η δήλωση του περί εμβολιασμού δεν αλλάζει την αξία του εντός γηπέδου. Προσδιορίζει όμως την εικόνα του ως σύμβολο ή ως μη σύμβολο. Και αυτή τη φορά, ο Στέφανος χάνει εκτός των γραμμών.

Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω” ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή, που ενημερώθηκε πως στο Indan Wells είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για θεατές και υπαλλήλους, όχι όμως και για τους τενίστες, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

Καλώς ή κακώς ο αθλητισμός δεν είναι μόνο το σπορ καθεαυτό. Είναι και τα παχυλά συμβόλαια, είναι και τα μεγάλα brands που σε συνοδεύουν μέχρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι και οι αναρτήσεις στα social. Είναι και η εν γένει πολιτική στάση.

Μια τοποθέτηση σχετική με τον εμβολιασμό, είναι μια, αναντίρρητα, πολιτική στάση υπό το πρίσμα της συμμετοχής στα κοινά, σε αυτά δηλαδή που αφορούν το σύνολο.

Μια τοποθέτηση για τον εμβολιασμό από έναν σταρ του βεληνεκούς του Τσιτσιπά και του κάθε Τσιτσιπά, επηρεάζει αναπόφευκτα τη δημόσια σφαίρα, προκαλεί άμεσες αντιδράσεις και σίγουρα, κάποιοι θα ταυτιστούν ή θα παραδειγματιστούν.

Η ουσία είναι πως ο ίδιος ο Στέφανος έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει εκείνος σχετικά με τα εμβόλια. Και ως μονάδα, δεν έχει καμία υποχρέωση να αισθάνεται πάνω του το βάρος του δημοσίου παραδειγματισμού, κάτι που έχει αποδείξει στο παρελθόν και με άλλες του δημόσιες τοποθετήσεις (κυρίως μέσω Twitter).

Εδώ έρχεται τώρα, ένα φλέγον “όμως”. Είναι το όμως αυτό που συνοδεύει την απόφαση του να λάβει μέρος στη καμπάνια της κυβέρνησης για τον covid-19 που καλούσε τον κόσμο να δείξει υπευθυνότητα.

Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως ο Τσιτσιπάς θα όφειλε – αν μη τι άλλο – να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη καμπάνια αυτή εξ αρχής, άπαξ και αντιτάσσεται του εμβολιασμού, τον οποίο και προωθεί η παρούσα κυβέρνηση. Μη ξεχνάμε πως η καμπάνια είχε ως τίτλο της το “μένουμε ασφαλής”, και δεν υπάρχει ουσιαστικότερο μέτρο έναντι της ασφάλειας, από το εμβόλιο.


Εξ ου και το “κρίμα”, η απογοήτευση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είδε ένα “όπλό” της κυβέρνησης να δίνει “πάτημα” στους αντιεμβολιαστές.

Με άλλα λόγια, ο Τσιτσιπάς δέχθηκε να λάβει μέρος σε μια καμπάνια που ανέτρεψε με τα ίδια τα λεγόμενά του μιας και το “δε νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας”, μετατράπηκε αίφνης σε ένα λιτό και απέριττο, “πρώτα ο εαυτός μας” ή “μόνο ο εαυτός μας”. Τόσο απλά. Καμία ταύτιση φυσικά, με το “ακούμε τους ειδικούς”, καμία σχέση με τη στάση που τήρησαν άλλοι μετέχοντες της καμπάνιας, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Bucks συνολικά.

Γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει εκουσίως ανεμβολίαστο, τόσο πιο πιθανό είναι να βρούμε μπροστά μας, νέες μεταλλάξεις και να μην ξεμπερδέψουμε με τις υπάρχουσες. Από την άλλη, με τον μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί, βάλλοντας άλλους ανεμβολίαστους, “δικούς μας ανθρώπους” που έλεγε το σποτ, και όχι μόνο, με τις προβλέψεις για τη Μετάλλαξη Δέλτα να μην είναι καθόλου αισιόδοξες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος μετέχει του “γκλάμορους” Δυτικού κόσμου του Ντουμπάι και των Harrods.

Του κόσμου που έχει πολίτες με αφθονία εμβολίων και την τύχη να μπορούν να διαλέξουν αν θα λάβουν το εκάστοτε σκεύασμα, ή όχι. Του κόσμου που στην αρχή γκρίνιαζε για την ισχνή πορεία των εμβολιασμών και τώρα διχάζεται έναντι της εργαλειοποίησης της κρίσης από τις κεντρικές δυτικές κυβερνήσεις.

Τυχεροί είμαστε ως προς τα παραπάνω, και προύχοντες, έναντι άλλων πλευρών της υδρογείου, ακόμη κι αν δεν έχουμε λεφτά να πάμε στα Harrods. Τυχεροί είμαστε που μπορούμε να συζητάμε περί δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών δίνοντας αγώνες για να τα προασπιστούμε και να τα βελτιώσουμε και δεν πεθαίνουμε στους δρόμους σαν τους Ινδούς πολίτες.

Άπαξ λοιπόν και ο Στέφανος και ο κάθε Στέφανος δεν θέλει να εμβολιαστεί, ας δώσει ένα σοβαρό πόσο από τα έσοδά του για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των φαρμάκων και σκευασμάτων για τον κορονοϊό.

Θα ήταν ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα αυτό.

Ξέρετε, όσοι αντέδρασαν αρνητικά απέναντι στις δηλώσεις του Στέφανου δεν το έκαναν για τις δηλώσεις τις ίδιες, αλλά περισσότερο για την ανακόλουθη στάση του.

Και φυσικά για την εργαλειοποίηση του συμβόλου και των αρίστων συμβολισμών, από στελέχη της παρούσας κυβέρνησης.

Τα οποία στελέχη τρέχουν τώρα να καταδικάσουν, γκρεμίζοντας τα Τοτέμ που οι ίδιοι νοηματοδότησαν με ένα εντελώς δικό τους τρόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα