Ο άνθρωπος είναι ανόητος αν νομίζει ότι ελέγχει τη φύση

Ο άνθρωπος είναι ανόητος αν νομίζει ότι ελέγχει τη φύση
© PETER T / DEMOTIX

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την προσπάθεια του ανθρώπου να καταλάβει και να ελέγξει τη φύση. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα

Λίγες ώρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Sandy από τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί νιώθουν αδύναμοι μπροστά στην επιβολή της φύσης. Δεν γκρινιάζουν για το κράτος που δεν τους προστάτεψε. Δεν απορούν με την αδυναμία των αρχών να αποτρέψουν την φυσική καταστροφή. Απλά αποδέχονται το αναπόφευκτο.

Η ψευδαίσθηση του ελέγχου της  φύσης

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε λανθασμένα αφήσει να εννοηθεί ότι  ο άνθρωπος είναι ικανός να ελέγξει  τη φύση. Οι οικολόγοι μιλούν καθημερινά για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να επιδράσει στην κλιματική αλλαγή. Πώς ο άνθρωπος δημιουργεί το πρόβλημα και πώς ο άνθρωπος είναι εκείνος που ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν σε τούτο τον έρημο πλανήτη. Κάτι που παλαιότερα είχα αποκαλέσει ως Απάτη της Οικολογίας.

Και σίγουρα δεν πρέπει να απαξιώνουμε το έργο των οικολογικών οργανώσεων. Αναμφισβήτητα είναι θεμιτό και καλό να παλεύουμε για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι σημαντικό να βάζουμε ένα  στοπ στην αποψίλωση των δασών. Είναι υπέροχο να προστατεύουμε κάποια είδη της πανίδας και της χλωρίδας από εξαφάνιση.

Αλλά είναι εγκληματικό να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε την φύση.

Η φύση έδειξε την δύναμή της στο καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Η φύση επέβαλε την δυναμική της στο τσουνάμι της Ιαπωνίας πριν δύο χρόνια. Η φύση φέρθηκε ευγενικά στην Χαβάη πριν μερικές ημέρες. Η φύση υπενθυμίζει στον Έλληνα κάθε μερικά χρόνια ότι η επιβίωσή του κρέμεται από τις αποφάσεις του Εγκέλαδου.

Είναι λοιπόν αστείο να νομίζουμε ότι η δική μας επίδραση στην φύση είναι τόσο σημαντική. Όπως έλεγε σε ένα από τα stand-up του ο τεράστιος George Carlin, “the planet is fine, the people are fucked”.

Αξίζει πραγματικά να ακούσεις την χιομουριστική επιχειρηματολογία  του Carlin που κρύβει πολύ μεγάλες αλήθειες για την αντιμετώπιση της φύσης από τον άνθρωπο.

Προετοιμασία, όχι αποτροπή

Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να θέλει  να προστατευθεί από την καταστροφική δύναμη της φύσης. Η πολιτεία από  την άλλη έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει  αυτό το δικαίωμα του ανθρώπου. Να διασφαλίσει  ότι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο  δυνατόν για να προστατεύσει τους πολίτες. Το ανθρώπινο δυνατό. Όχι θαύματα.

Να φροντίζει ότι τα κτίρια αντέχουν σε έναν μέσο σεισμό. Να φροντίζει ώστε οι πλαγιές να μην αποτελούν μια  τεράστια νεροτσουλήθρα προς το κέντρο της πόλης για το νερό της βροχής. Να φροντίζει ώστε οι ακτές να παραμένουν καθαρές. Για να κάνει μπάνιο ο κόσμος σε ένα υγιές περιβάλλον. Όχι για να σώσουν τον πλανήτη.

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε την  ανικανότητα του ανθρώπου να αποτρέψει  τα φυσικά φαινόμενα, τόσο συντομότερα  θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φύση με δέος και σεβασμό. Όχι με εγκληματικά υπερφίαλη επιχειρηματολογία και δράση.

* Ο Χρήστος Χατζηιωάννου σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν μεταβεί στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και την Σύγχρονη Πολιτική Θεωρία. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2011 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο Oneman.gr.

SHARE:

24Media Network