Τακτισμοί χωρίς ουσία

Τακτισμοί χωρίς ουσία
ΑΘΗΝΑ-Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Την πιο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της Οικονομίας που ασφυκτιά ,η Κυβέρνηση δείχνει να διακατέχεται από ολοκληρωτικά σύνδρομα ,από μια ανησυχητική δυσανεξία σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σε κάθε φυσιολογική χώρα ,θα είχαν σημάνει συναγερμό. Ο Γιάννης Στουρνάρας με μεγάλη σαφήνεια και με την δέουσα προσοχή και διακριτικότητα προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται ,σύντομα η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση. Εξήγησε για παράδειγμα, ότι η υπεροφορολόγηση και η αντίστοιχη έκρηξη εισφορών τροφοδοτούν την ύφεση και διαλύουν κάθε προοπτική ανάπτυξης . Επεσήμανε ότι τα πλεονάσματα του επιπέδου του 3,5% είναι τουλάχιστον ουτοπικά και χρειάζεται επανεξέταση, ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευσή τους .Τι άλλο να πει ο άνθρωπος …. Άλλωστε το μείγμα πολιτικής ήταν επιλογή της Κυβέρνησης , αφού κάθε τι που αγγίζει την μείωση των κρατικών δαπανών θεωρείται περίπου ιεροσυλία στην χώρα.

Ουσιαστικά εξέφρασε με λόγο προσεκτικό , τεχνοκρατικό, δραματικό, αυτό που συζητιέται στους χώρους της αγοράς, στους χώρους της οικονομίας .Εκεί που ήδη 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προγραμματίζουν να κλείσουν τα βιβλία τους, που οι αποδείξεις συνειδητά πια μειώθηκαν, που αναζητούνται τρόποι επιβίωσης των Επιχειρήσεων όλων των μεγεθών , ενώ κατάλληλα επιτελεία στελεχωμένα και με Βούλγαρους λογιστές και νομικούς βοηθούν στην μεταφορά των εδρών χιλιάδων ακόμα  επιχειρήσεων στην γειτονική χώρα.

Ωστόσο, κανείς δεν συγκινήθηκε από την Κυβέρνηση. Προτιμά να κηρύσσει αντισυνταγματικές συγκεντρώσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί, να ειρωνεύεται πολίτες με πρωτοφανή αλαζονεία, να κλείνει τα μάτια ακόμα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα προβλήματα των Νοσοκομείων και να ασχολείται με την καταγγελία της Δικαιοσύνης, να επιδίδεται σε διαχωρισμούς σε  καλές και κακές ( άρα και ύποπτες) δημοσκοπήσεις ανάλογα αν μερικώς έστω κάποιες την συμφέρουν .

Ας το πούμε πιο καθαρά : Την πιο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της Οικονομίας που ασφυκτιά ,η Κυβέρνηση δείχνει να διακατέχεται από ολοκληρωτικά σύνδρομα ,από μια ανησυχητική δυσανεξία σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων.

Θεωρώ ότι κάποια έστω στελέχη της Κυβέρνησης έχουν πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει και ότι κατά το Φθινόπωρο οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα.

–  Τότε ακριβώς που θα φαίνεται καθαρά η κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών , η οργή των πολιτών από τα « μπιλιετάκια » που θα έρχονται από τους φόρους ,τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν και τον αύξησαν , η πλήρης συνειδητοποίηση από τους συνταξιούχους για την ειλικρίνεια των δηλώσεων Κατρούγκαλου περί μη μείωσης των συντάξεων, οι Επιχειρήσεις που θα κλείνουν η θα φεύγουν από την Ελλάδα.

–  Τότε που θα φαίνεται ότι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα θα είναι η φράση « επενδύσεις », με βαλτωμένες τις επενδύσεις ακόμα και εκεί που έπεσαν υπογραφές ( π.χ Ελληνικό , Λιμάνι Πειραιά ) με πρωτοστάτες στην κωλυσιεργία και τις τρικλοποδιές  τους αρμόδιους Υπουργούς .

–  Τότε ακριβώς που θα παίρνονται και άλλα πρόσθετα μέτρα για να εκταμιευτεί  το υπόλοιπο της πρώτης δόσης, ενώ θα ξεκινάει η δεύτερη και ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση .

–   Τότε που θα φαίνεται στην πράξη ότι το περίφημο πρόγραμμα « δίκαιης ανάπτυξης» που παρουσιάστηκε μεγαλοπρεπώς με φόντο την Ακρόπολη ήταν ένα άθροισμα από επιδοτησούλες και από εκεί και πέρα ένα άθροισμα από ξόρκια και ευχές που είναι φανερό ότι αδυνατούν να φέρουν ανάπτυξη , να ανασχέσουν την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και την παραπέρα μαζική φτωχοποίηση .

Τα γνωρίζουν αυτά αν όχι όλα, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας .Ακριβώς και γι αυτό επιδίδονται συνειδητά και με τον μεγαλύτερο δυνατό κυνισμό σε δύο προσπάθειες .

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ : Η δημιουργία ανύπαρκτων εσωτερικών εχθρών . Σ΄αυτούς ανήκουν όλοι όσοι κριτικάρουν την Κυβέρνηση , όλοι όσοι ζητάνε να παραιτηθεί ,όλοι όσοι διαμαρτύρονται για το πογκρόμ των φόρων ,για τις αυξήσεις των εισφορών ,για τις μειώσεις των φόρων, για την απουσία κυβερνητικού έργου σε οποιονδήποτε τομέα. Σ ΄αυτούς ανήκουν όλοι όσοι δεν πιστεύουν τα ιδεολογήματα των ταξικών προσήμων, δεν ξεχνούν την πολιτική απάτη του δημοψηφίσματος, θυμούνται τις ψεύτικες υποσχέσεις ,τις μεθοδεύσεις ,τις αντιδημοκρατικές πρακτικές .Σ΄αυτούς ανήκουν οι μη πρόθυμοι να πιστέψουν την κυβερνητική προπαγάνδα .Πρόκειται για κλασσική εφαρμογή του σταλινικού δόγματος .Όποιος δεν είναι μαζί μας ,είναι εχθρός μας ,εχθρός του κόμματος  και αφού είναι εχθρός μας είναι και εχθρός του λαού. Είναι ένας κλασσικός τρόπος που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά ,διχάζοντας ,δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικές συνθήκες . Γι αυτό και οι παλαιοκομμουνιστικές αναλύσεις του κ.Φίλη, οι « μαγκιές » του κ.Πολάκη , τα « λάθη» σε δηλώσεις της κ.Γεροβασίλη.

Η προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικών εχθρών αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια συσπείρωσης ενός στρατεύματος που δείχνει έτοιμο να σκορπίσει. Θα τα καταφέρουν οι εγκέφαλοι αυτής της στρατηγικής; Η ζωή θα δείξει… Ένα είναι σίγουρο. Οι δυνάμεις που θέλουν να εκφράσουν μια νέα πορεία, ένα συνεπή ευρωπαϊσμό, την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων δεν έχουν λόγο να παίζουν σ΄αυτό το γήπεδο. Οι ιδέες τους θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αποκάλυψη της αλήθειας, με την προώθηση της αντίληψης της εθνικής ενότητας για να ξεπεραστεί η κρίση , με την αποφυγή « συριζοφαγίας ».Τους Πολάκηδες δεν τους αντιμετωπίζεις με το ίδιο στυλ, ύφος και ήθος.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ : Η αλλαγή της ατζέντας του δημόσιου διαλόγου .Γι αυτό και στην ημερήσια διάταξη μπήκε η αλλαγή του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού Νόμου .Ας τα δούμε ξεχωριστά, αν και ήταν και είναι στοιχείο καθυστέρησης για μια χώρα να μην διαθέτει πάγιο εκλογικό σύστημα ενταγμένο στο Σύνταγμά του. Ας δούμε για την αλλαγή του Συντάγματος .Ακούσατε για κάποιες ριζικές ,σύγχρονες αλλαγές; Ακούσατε κάποιο συνολικό « πακέτο » αλλαγών ; Όχι… Ξέρουμε ,ακούμε ,τι δεν θα γίνει. Από δηλώσεις για παράδειγμα αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν συζητιέται ασφαλώς η δυνατότητα ίδρυσης μη Κρατικών Πανεπιστημίων ( αλλοίμονο τέτοιο πράγμα ),την στιγμή που πολλοί αριστεροί διδάκτορες που πολεμούν κάθε τέτοια ιδέα, διδάσκουν πρόθυμα σε ξένα μη Κρατικά Πανεπιστήμια ( τέτοια υποκρισία). Δεν έχουμε ακούσει για παράδειγμα τίποτα μα τίποτα για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας ( τόση αριστεροσύνη ) .Αντίθετα ακούμε ότι συζητιέται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό πακέτο ( προσοχή σάυτό το σημείο ) με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου σύμφωνα με το Σύνταγμα του…1975 ! Τι ίσχυε τότε που τώρα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ως νέα ιδέα; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να προκηρύσσει δημοψήφισμα, να διαλύει την Βουλή , να προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα παρόμοια . Πρόκειται για αλλαγή με το βλέμμα στο μέλλον η επιστροφή στο παρελθόν; Γιατί ανοίγεται τέτοια συζήτηση σήμερα. Νομίζω ,είναι φανερό. Για να ικανοποιηθεί η τρίτη « άφαντη» συνιστώσα της Κυβέρνησης που όλοι γνωρίζουν και για να ανοίξει η όρεξη παραγόντων κυρίως της Ν.Δ ,ώστε να προκαλεστούν πιθανά ρήγματα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης . Επομένως μιλάμε για συζήτηση για το νέο Σύνταγμα που το πιο πιθανό είναι να αποτελεί μια άσκηση προσήλωσης στα ίδια η και επιστροφή στο παρελθόν ,μιας και πρυτανεύει η συνδικαλιστική αντίληψη, η πολιτική κουτοπονηριά , το παιχνίδι τακτικής και όχι η ουσία.

Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα και με την συζήτηση για τον νέο εκλογικό Νόμο ,αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πετύχει τον εγκλωβισμό δυνάμεων της Αντιπολίτευσης ,ώστε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 200 για να μπορέσει να πάει και πιθανά πολύ σύντομα σε εκλογές που δεν θα σχηματίζεται Κυβέρνηση με τίποτα. Είναι δε έτοιμος να δεχτεί τα πάντα ώστε να το πετύχει. Γι αυτό μιλάει για απλή αναλογική που την θυμήθηκε ξαφνικά  , μια σπάει τις μεγάλες περιφέρειες μια τις αφήνει, μια καταργεί το bonus και μια απλά το μειώνει κ.α Αποτελεί δείγμα συνέπειας η ανακίνηση της θέσπισης της απλής αναλογικής; Όχι δα … Αν υπήρχε συνέπεια , θα την ψήφιζε από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε και δεν θα έκανε εκλογές με τον παλιό εκλογικό Νόμο ( αν έκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο με απλή αναλογική , ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συγκέντρωναν το πολύ 124-125 έδρες ) .Είναι φανερό ότι προχωράει σ αυτή την κίνηση γιατί ξέρει καλά ότι σε τυχόν εκλογές ,ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί πολύ περισσότερο απ ότι μπορεί να δείχνουν οι χειρότερες για την Κυβέρνηση δημοσκοπήσεις. Γι αυτό το κάνει και γι αυτό αναζητεί συμμαχίες προς την πλευρά της Συμπαράταξης και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ,που θα δείξουν αν θα εγκλωβιστούν για δεύτερη φορά στις πολιτικές τρίπλες του κ. Τσίπρα από αυτό το « αριστερό » σχέδιο αλά Κουτσόγιωργα  .Δεκτές βέβαια για την Κυβέρνηση και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.

Όλα ένας τακτικισμός λοιπόν .Όλα ένα παιχνίδι διατήρησης στην εξουσία η τινάγματος των πάντων στον αέρα .Καμιά ουσία .Κανένα ενδιαφέρον για την χώρα .Κανένα ενδιαφέρον για το μέλλον. Κανένα σχέδιο.

Θα υπάρξει σοβαρή απάντηση από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης; Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την κοινωνία;

Όλα θα απαντηθούν στους αμέσως επόμενους μήνες….

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός Αναλυτής, στέλεχος της Εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION POLL. Έχει πλούσια αρθρογραφία για θέματα Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης, ανανέωσης του πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα