#OurHomesAreOpen: Ένα κίνημα αλληλεγγύης μετά την φονική έκρηξη στη Βηρυτό

#OurHomesAreOpen: Ένα κίνημα αλληλεγγύης μετά την φονική έκρηξη στη Βηρυτό
Μια δακρυσμένη γυναίκα στη Βηρυτό. Ο γιος της αγνοείται μετά τη φονική έκρηξη AP

Κάτοικοι της Βηρυτού χρησιμοποιούν τη δύναμη των social media, προκειμένου να διαδοθεί το μήνυμα: "Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά". Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά τη φονική έκρηξη.

Η Βηρυτός έχει κηρυχθεί “κατεστραμμένη πόλη”. Η φονική έκρηξη άφησε πίσω της περισσότερους από 140 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, αγνοούμενους και πάνω από 300.000 ανθρώπους στο δρόμο.

Όμως η δύναμη ενός λαού φαίνεται στον τρόπο που διαχειρίζεται μια κρίση και οι πολίτες του Λιβάνου στέκονται αντάξιοι των προσδοκιών.

Με το hashtag #OurHomesAreOpen (στα αραβικά #بيوتنا_مفتوحة) , οι κάτοικοι της πόλης ανοίγουν τα σπίτια τους στους πληγέντες της καταστροφής, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη των social media.

Ακόμα, ένα γκρουπ το οποίο συνήθιζε να χαρτογραφεί τις επικείμενες διαμαρτυρίες στο Λίβανο, τώρα καταγράφει όλα τα διαθέσιμα καταλύματα.

Εξοργισμένοι πολίτες

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Λίβανο AP

Μπορεί οι Λιβανέζοι να δείχνουν συμπόνια προς τους συμπολίτες τους, όμως η οργή τους προς το κράτος μαίνεται.

Χθες Πέμπτη, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο (08/08) στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα