Ρεκόρ φωλιών Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο

Ρεκόρ φωλιών Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο
Χελώνα καρέτα - καρέτα SHUTTERSTOCK

Οι περισσότερες φωλιές καρέτα καρέτα που έχουν καταμετρηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, καταγράφηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που δημιούργησε για την αναπαραγωγή τους η πανδημία.

Έσπασε το ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Οι περισσότερες φωλιές των τελευταίων 25 χρόνων έχουν καταγραφεί φέτος στις παραλίες της Ζακύνθου, όπως αναλύει στην ΕΡΤ ο Συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση στην ανθρωπότητα, φαίνεται πως δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελώνων στην περιοχή, που συνήθως επηρεάζεται έντονα από τον τουρισμό, καθώς η περίοδος ωοτοκίας συμπίπτει με την υψηλή τουριστική περίοδο.

«Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξηγεί η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος.

Την παρακολούθηση και συστηματική καταγραφή των φωλιών στον Κόλπο του Λαγανά διεξάγει συστηματικά από το 1983 ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου από όταν δημιουργήθηκε, το 1999.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα