Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά και όλοι μαζί!

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά και όλοι μαζί!
Κόσμος στο ΟΑΚΑ Nick Paleologos / SOOC

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον", γράφει στο NEWS 24/7, για τις αλλαγές που θα φέρει στον ελληνικό αθλητισμό το 2022 με στόχο τη διαφάνεια την τάξη και το νοικοκύρεμα.

Έχουμε πλέον συμπληρώσει στο Υφυπουργείο Αθλητισμού 30 μήνες ουσιαστικής δουλειάς και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Θεσμικών παρεμβάσεων με λύσεις… αυτονόητες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν δοθεί για χρονίζοντα ζητήματα τάξης, καλής διακυβέρνησης και στήριξης της βάσης, του κυττάρου του αθλητικού οικοδομήματος. Δηλαδή, των ερασιτεχνικών σωματείων και των αθλητών.

Αυτή η φιλοσοφία και η πολιτική μας είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει στο επίκεντρό της την

  • ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού,

  • εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού,

  • αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και

  • προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία.

Ήδη, είναι έτοιμο να εισαχθεί σε μερικές εβδομάδες στη Βουλή, έπειτα από διαβούλευση με την αθλητική οικογένεια και τους κοινωνικούς φορείς, το 5ο σχέδιο νόμου μας, που θα ρυθμίσει τον αθλητικό εθελοντισμό, τον αθλητισμό αναψυχής, τον πνευματικό αθλητισμό, τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (e-sports), τον εργασιακό αθλητισμό.

Επιπλέον, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που εξετάζει πλαίσιο δημιουργίας επαγγελματικής διαιτησίας στο ποδόσφαιρό μας, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Και παράλληλα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ, καθώς για την Κυβέρνηση είναι εκ των ουκ άνευ η πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως συνυπέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την FIFA και την UEFA.

Η διαρκής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και η αξιοποίηση των εμβληματικών, πλην παραμελημένων, Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ έχουν εξασφαλιστεί 56 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας είναι πλέον ώριμοι ως φορείς για να επεκτείνουν τη λειτουργία και το κομβικό ρόλο τους στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης και των χειραγωγημένων αγώνων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αθλητισμό θα επεκταθεί περαιτέρω με τα ηλεκτρονικά Μητρώα Αθλητικών Σωματείων, Προπονητών, Αθλητών, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, με το αξιοκρατικό σύστημα «Χίλων» για τις επιχορηγήσεις Ομοσπονδιών και με την πλατφόρμα «Πέλοπας» για την καταγραφή των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Η χρηματοδότηση τόσο του επαγγελματικού όσο και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, παγιώνεται ως έσοδο και εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Υπενθυμίζω ότι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες διαθέσαμε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και τη στήριξη του ελληνικού αθλητισμού. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, καταβάλλονται 31 εκατ. ευρώ, απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία, στις Ομοσπονδίες για τις Εθνικές μας ομάδες και σε ΕΟΕ και ΕΠΕ για την προΟλυμπιακή και την προΠαραολυμπιακή προετοιμασία.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάπτυξης, η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών των ερασιτεχνικών σωματείων θα επισφραγιστεί με τη λειτουργία του σχετικού Ινστιτούτου, η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους θα περιφρουρηθεί με την υποχρεωτική πιστοποίηση γνώσης Πρώτων Βοηθειών από τους προπονητές (πρόγραμμα Safe in Sports), ενώ τα προνόμια και οι επιβραβεύσεις των διακεκριμένων αθλητών θα εκσυγχρονιστούν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και, φυσικά, στις ανάγκες της εποχής.

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η εξωστρέφεια και τα κέρδη της χώρας μας από την προβολή της στο εξωτερικό, με την ανάληψη και διοργάνωση σπουδαίων γεγονότων.

Εντός του 2022 θα διοργανωθούν, μεταξύ άλλων:

  • ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος (26 Απριλίου – 1η Μαΐου), ο οποίος θα διασχίσει πέντε Περιφέρειες της χώρας (Κρήτη, Αττική, Στερεά, Θεσσαλία και Ήπειρο), με δεκάδες παράλληλες δράσεις προώθησης των ποικίλλων κοινωνικών ωφελειών της χρήσης του ποδηλάτου,

  • το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις (8-11 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα είναι ακόμα πιο απαιτητικό και πιο επιτυχημένο οργανωτικά και αγωνιστικά σε σχέση με το φετινό, συνοδευόμενο πάντα από την διαρκή καμπάνια Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς,

  • το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Εφήβων – Νεανίδων (1-10 Μαΐου),

  • το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπιτς Χάντμπολ Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων (Ιούνιος),

  • το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ (1-3 Ιουλίου)

  • το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ (4-6 Νοεμβρίου)

και, βέβαια, θα προχωρούν οι ετοιμασίες για τη φιλοξενία των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023».

Ο αθλητισμός μας θα συνεχίσει να αλλάζει με διαφάνεια, λογοδοσία, τάξη και νοικοκύρεμα.

Η Ελλάδα μας θα συνεχίσει να αλλάζει, ακολουθώντας το Ολυμπιακό ρητό «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά»! Κι όπως πρόσφατα συμπληρώθηκε… ΜΑΖΙ! Όλοι μαζί!

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

27 άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2022: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα