Εξωστρεφές, ψηφιακό και πράσινο το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Εξωστρεφές, ψηφιακό και πράσινο το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα
Ανάπτυξη της οικονομίας Getty Images/iStockphoto

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά και επιτυγχάνει να διατηρείται σε αυτή παρά τις πρωτοφανείς, επάλληλες, κρίσεις που ξεσπούν παγκοσμίως την τελευταία τριετία. Το αναπτυξιακό άλμα της χώρας είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, λεπτομερούς στρατηγικού σχεδιασμού και αδιάλειπτων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Για πρώτη φορά, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πρόσφατη Έρευνα του Economist που ανέδειξε την Ελλάδα πρώτη το  2022, μεταξύ 34 – κυρίως πλούσιων – χωρών. Σύμφωνα με τον Economist, το ΑΕΠ της Ελλάδας, από το δ’ τρίμηνο του 2021 έως το γ’ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε 2,2%, την ώρα που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία αυξήθηκε 1,8%, 1,5% και 1,3% αντίστοιχα. Το πρώτο δεκάμηνο του 2022 οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν λιγότερο απο οτι στην Ιταλια και στη Γερμανία. Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση. Τέλος, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ελλάδα και στη μείωση κατά 16% του καθαρού δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., όταν σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

Τις μεγάλες αντοχές και την ισχυρή δυναμική της οικονομίας υποδεικνύουν και τα επίσημα εθνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία. Βάσει αυτών, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 θα φτάσει το 5,6%, διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι τριπλάσιος. Επενδύσεις και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα επιτύχουν φέτος νέο ιστορικό υψηλό και η χώρα μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη και την επόμενη τριετία.

Η θετική, μεγάλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζεται και στην ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν όλο και περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν σε στρατηγικές επενδύσεις στην χώρα. Μετά και το νέο σχέδιο νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που είχε ως στόχο την επιτάχυνση και την ευελιξία των διαδικασιών αλλά και την δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου χωρίς συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις, οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία. 

Από την έναρξη λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων έως τον Ιούλιο του 2019 εκδόθηκαν 68 σχετικές άδειες. Από την αρχή της διακυβέρνησής μας τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα εκδόθηκαν 144 άδειες, με τις 39 εξ αυτών να εκδίδονται από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και σήμερα, σε μία περίοδο μόλις τεσσάρων μηνών. Δηλαδή τους τελευταίους τέσσερις μήνες εκδόθηκαν πάνω από τις μισές άδειες που είχαν εκδοθεί τα πρώτα σχεδόν πέντε χρόνια λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έχουν πλέον έναν νόμο-σημείο αναφοράς και χάριν αυτού έρχονται να επενδύσουν τόσο στους παραδοσιακούς όσο και στους νέους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που εισαγάγαμε. Βλέπουμε για παράδειγμα να δημιουργείται στη χώρα μια σειρά από πολύ σημαντικές υποδομές σε κέντρα δεδομένων, από επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Digital Realty. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε νέα άλματα, να ξεπεράσουμε την υστέρηση που καταγράφαμε για χρόνια και να θέσουμε τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσουμε στην ψηφιακή μετάβαση που συντελείται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πέρα από το ψηφιακό, οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν και πράσινο πρόσημο, με 12 εξ αυτών να αφορούν ενεργειακά πρότζεκτ. Μέσω αυτών θα ενισχυθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και η αυτονομία της χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα θα μετριαστούν και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όλες αυτές  οι επενδύσεις είναι ικανές να υποστηρίξουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την συνέχιση της ανάπτυξης με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο στόχος ήταν και παραμένει ένας: Να αλλάξουμε την Ελλάδα, χτίζοντας με σχέδιο και σκληρή δουλειά την οικονομία της νέας εποχής και δημιουργώντας νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

* Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2023: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα