Η απάντηση του Sergey Radchenko στον Κουτσούμπα για το “Παπαρατσένκο” και μια ψηφιακή “σφαγή”

Η απάντηση του Sergey Radchenko στον Κουτσούμπα για το “Παπαρατσένκο” και μια ψηφιακή “σφαγή”
Ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το γλωσσικό μπέρδεμα του κ. Κουτσούμπα στην προφορά του ονόματος του Ραντσένκο, "γέννησε" τον "Παπαρατσένκο" με τον ίδιο να απαντά. Αναμενόμενος χαμός στο Twitter.

Και πάλι στο επίκεντρο των σχολιαστών των social media βρέθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στη διάρκεια της ομιλίας του κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση του ιστορικού Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος κοινοποίησε στο διαδίκτυο αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΣΣΔ, όπου αναφέρεται η παρεχόμενη στήριξη των σοβιετικών στο ΚΚΕ και τον ΔΣΕ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

“Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης. Τον ξεχνάω, ο παπα, παπα, παπαρα… Παπαρατσένκο; Πώς τον λένε…κάπως έτσι… Παπαρατσένκο. Αλλά καλά αυτός. οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

“Δεν αναφέρομαι στις γνωστές φασιστοφυλλάδες που κυκλοφορούν, αλλά στις υποτίθεται ευυπόληπτες- έγκριτες αστικές εφημερίδες. Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο “Ριζοσπάστης”. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του “Ριζοσπάστη“ στα πρακτικά για να το διαβάσετε και εσεις κύριοι βουλευτές”, κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο καθηγητής ιστορίας εξέφρασε την ενόχλησή του σε μια σειρά από tweets. Συγκεκριμένα, έγραψε πως αρχικά γέλασε με το λογοπαίγνιο του ΓΓ του ΚΚΕ, ωστόσο ενοχλήθηκε όταν είδε το hashtag να “τρεντάρει”, θεωρώντας πως όλο αυτό ήταν ενορχηστρωμένο.

Ο ιστορικός ανέφερε πως χρησιμοποιεί πολλές φορές έγγραφα στις αναρτήσεις του στο Twitter ενώ σημειώνει πως το γεγονός πως δημοσίευσε έγγραφα που εξετάζουν τις σχέσεις του ΚΚΕ με την ΕΣΣΔ την περίοδο του εμφυλίου, έχει να κάνει καθαρά με την ιστορική του έρευνα και όχι με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. “Η έρευνά μου είναι φυσιολογική. Το μη φυσιολογικό είναι να επιτίθεται ο αρχηγός ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος σε έναν ιστορικό ad hominem, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς όρους. Είναι απρεπές, αν όχι ντροπιαστικό. Θα πρότεινα στον κ. Κουτσούμπα, που φαίνεται πως ενδιαφέρεται τόσο θερμά για τα αρχειακά έγγραφα, να διαβάσει περισσότερα από αυτά”, προσθέτει στις αναρτήσεις του ο ίδιος.

“Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μια πιο λεπτομερή αντίληψη για την ιστορία, που είναι ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά περισσότερο σύμφωνη με τα γεγονότα”, αναφέρει ο Sergey Radchenko, και καταλήγει λέγοντας, “μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ για το καλό όλων”.

Κάτω από τις αναρτήσεις αυτές όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ακολούθησε μια ψηφιακή “σφαγή”, με χρήστες να επιτίθενται ο ένας στον άλλο με επιχειρήματα υπέρ του ΚΚΕ ή με αντικομμουνιστικό λόγο, ενώ δεν έλειψαν οι ακροδεξιές “παρεμβάσεις”. Ο Sergey Radchenko πάντως επέλεξε να μην τοποθετηθεί απαντώντας στα σχόλια κάτω από την ανακοίνωσή του.

Το hashtag #Παπαρατσενκο παρέμεινε πάντως στα trending και τη Δευτέρα, την επόμενη μέρα δηλαδή της τοποθέτησης του Δ. Κουτσούμπα, με τη πλειοψηφία των χρηστών να συντάσσεται με όσα λίγο πολύ είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, ότι δηλαδή η δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων δεν αποτελεί και κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, περισσότερο επιχείρησε με τον λόγο του να στηλιτεύσει την εργαλειοποίηση των εγγράφων αυτών από τον ακροδεξιό χώρο, και από αρθρογράφους σε media.

Σημειώνεται εδώ, πως σύμφωνα με τα επίμαχα έγγραφα, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, τα οποία ήταν από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ. Παράλληλα, προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ, ποσό που όπως απαντά το ίδιο το ΚΚΕ, ήταν ελάχιστο μπροστά στη στήριξη των δυτικών δυνάμεων προς το αντίπαλο δέος της εποχής.  Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του ΔΣΕ.

Τα εν λόγω έγγραφα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με τον Ριζοσπάστη να απαντά σχολιάζοντας “άνθρακες ο θησαυρός”, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ήδη γνωστά ιστορικά στοιχεία του ελληνικού εμφυλίου.

“Δεν ξέρουμε τι σχέση έχει κατ’ αρχάς ο Σεργκέι Ραντσένκο με την ελληνική ιστορία. Μπορεί για αυτόν να πρόκειται για συγκλονιστικά νέα στοιχεία, όμως εδώ στην Ελλάδα οι αναφορές που παρουσιάζονται όχι μόνο είναι γνωστές, αλλά περιλαμβάνονται στην ουσία τους σε αναφορές του “Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ” στον σχετικό τόμο και στις αντίστοιχες σελίδες (….) Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν οι διάφοροι παραχαράκτες της ιστορίας, πώς δικαιολογούν το ότι η ΕΣΣΔ είχε τόσο οπλισμό “λάφυρο” από τους ναζί. Οι ίδιοι -τις υπόλοιπες 350 μέρες του χρόνου- επιχειρούν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να σβήσουν την καταλυτική συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας”.

Στο αναλυτικότερο δημοσίευμα με τίτλο “Σιγά την αποκάλυψη!“, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Ο ΔΣΕ δεν έλαβε βοήθεια μόνο από την ΕΣΣΔ. Σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες συγκροτήθηκαν επιτροπές αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθήσουν πολύπλευρα τους φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές, να διαδώσουν την αλήθεια για τον αγώνα στην Ελλάδα, αλλά και να ενισχύσουν όπως μπορούσαν. Για παράδειγμα, στη Γαλλία δραστηριοποιήθηκαν διάφορες προσωπικότητες όπως ο Πωλ Ελυάρ, ο Ανρί Μπασίς και άλλοι.

Φυσικά ο ΔΣΕ στηρίχθηκε περισσότερο από τις χώρες όπου η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι στις συνθήκες της εξόδου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκινούσαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση (Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, μετέπειτα ΓΛΔ).

Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ από την ΕΣΣΔ και τις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης υπολειπόταν κατά πολύ από τους ποταμούς εφοδίων που απέστελναν τα καπιταλιστικά κράτη για να στεριώσουν την ντόπια εξουσία των εκμεταλλευτών, μέσα από το Δόγμα Τρούμαν, αλλά και το Σχέδιο Μάρσαλ, που στην Ελλάδα διατέθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία για πολεμικούς σκοπούς.

Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που χρειαζόταν και ζητούσε. Ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς το ΚΚΣΕ ο Νίκος Ζαχαριάδης στα τέλη του 1948:

«Στο Γράμμο ο ΜΦΣ (Μοναρχοφασιστικός Στρατός) έριξε 500.000 βλήματα, ενώ εμείς μόνο 3.000. Χρειάζεται αμέσως μια αλλαγή στην κατάσταση αυτή. Και αυτό μόνο με τη δική σας βοήθεια μπορούμε να το πετύχουμε. Σήμερα έχουμε πυροβολικό των πιο διάφορων και των πιο παλιών τύπων, το όλο 29 σωλήνες βασικά όλμους χωρίς βλήματα είτε με βλήματα που δεν κάνουν που τα χρησιμοποιούμε όμως κι έτσι έχουμε ζημιές σε ανθρώπους και στο υλικό από πρόωρες εκρήξεις, διαρρήξεις κ.λπ. Χρειαζόμαστε σήμερα 100 κανόνια με όλα τα εξαρτήματά τους και 5.000 εξάρια βλήματα για το καθένα. (…) Αυτές είναι οι ανάγκες μας σε πυροβολικό».

Η παραπάνω επιστολή φανερώνει και το εξής: Η σοβιετική βοήθεια ήταν σε μικρής ισχύος όπλα (ατομικά τυφέκια, όλμοι, πάντζερ φάουστ) και δεν κάλυπτε τις ανάγκες του για βαρύ οπλισμό, ενώ στον ΔΣΕ έλειπαν και τα πυρομαχικά. Αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι η ΕΣΣΔ πίστευε ότι η στήριξη προς τον ΔΣΕ θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια επίθεση εναντίον της, όπως είπαμε. Για τον ίδιο λόγο και η ηγεσία του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα στον ΔΣΕ.

Ομως, αυτά είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το πότε λένε την αλήθεια οι διάφοροι απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας και «κριτές» του ΚΚΕ: Οταν ισχυρίζονται ότι οι Ελληνες κομμουνιστές σκοτώνονταν για χάρη της ΕΣΣΔ, ενώ η τελευταία τους είχε πουλήσει, μοιράζοντας τον κόσμο στη Γιάλτα, ή όταν υποστηρίζουν ότι εξοπλίζονταν από την ΕΣΣΔ και εξυπηρετούσαν τα σχέδιά της;

Το σίγουρο σε όλες τις περιπτώσεις, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη και τις άλλες υπό καπιταλιστική καταπίεση λαϊκές μάζες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα