Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο Έλληνας πίσω από το στέμμα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο Έλληνας πίσω από το στέμμα
O Πρίγκιπας Φίλιππος, τον Ιούλιο του 2012 στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. @2021 Jae C. Hong/Associated Press

Η απόδραση από την Ελλάδα, τα θέματα της μητέρας του Αλίκης, η απομάκρυνση από την οικογένεια όταν ήταν 7 χρόνων, ο θάνατος της αδελφής του και πώς άλλαξε η ζωή του αφότου τον αγάπησε η Ελισάβετ.

Στις 10 Ιουνίου θα ‘έκλεινε’ τα 100 χρόνια ζωής. Τα τελευταία χρόνια ο Πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιππος είχε ταλαιπωρηθεί από πλήθος προβλημάτων, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη το Μάρτιο, όταν νοσηλεύτηκε για ένα μήνα και υπεβλήθη σε σοβαρή επέμβαση. Σήμερα, Παρασκευή 9/4 παραδόθηκε. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο η αναγγελία έγινε από το BBC. Είχε έτοιμο το πλάνο της κηδείας του, από χρόνια. Μένει να μάθουμε αν η απώλεια του επί 81 χρόνια άνδρα της ζωής της, θα γίνει ο λόγος που η Βασίλισσα Ελισάβετ θα εγκαταλείψει το θρόνο.

Οι τελευταίοι μήνες του Φίλιππου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε υποβληθεί την Τετάρτη 3/3 σε επέμβαση καρδιάς, για να ‘διορθώσει’ προϋπάρχον πρόβλημα. Ήταν επιτυχημένη. Η ανάγκη της προέκυψε μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ενώ ήταν στο King Edward VII του Λονδίνου (εισήχθη στις 16/2 γιατί δεν αισθανόταν καλά) και λάμβανε θεραπεία για λοίμωξη. Μετά τα τεστ (Δευτέρα 1/3) μεταφέρθηκε στο St. Bartholomew που διαθέτει ‘τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη καρδιαγγειακή εξυπηρέτηση της Ευρώπης’. Τη μέρα της επέμβασης (τρεις μήνες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής του) είχε γίνει γνωστό από το παλάτι πως ο Δούκας του Εδιμβούργου θα παραμείνει στο νοσοκομείο για θεραπεία, ξεκούραση και ανάρρωση ‘για αρκετές ημέρες’.

H Bασίλισσα Ελισάβετ με τον Πρίγκιπα Κάρολο, τον Ιούνιο του 2011 -έξι χρόνια πριν αποσυρθεί από τις δημόσιες εμφανίσεις. @2021 Alastair Grant/Associated Press

Τι ήθελε ο Πρίγκιπας Φίλιππος για το ‘αντίο’

Μεταξύ όσων αναφέρονται στο τεράστιο πρωτόκολλο με τα ‘πρέπει’ των μελών της βασιλικής οικογένειας είναι και η προετοιμασία για όσα συμβούν μετά το θάνατο τους. Έτσι, όταν έρχεται αυτή η μέρα, ενεργοποιείται μια σειρά γεγονότων που έχουν προγραμματιστεί και έχουν λάβει την έγκριση τους. Η προετοιμασία όσων αφορούσαν τον Πρίγκιπα Φίλιππο ολοκληρώθηκε πριν ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τα κοινά.

Το Μάιο του 2017 είχε ενημερώσει ότι από τις 2/8 του ίδιου χρόνου θα παραιτείτο από τα βασιλικά καθήκοντα. Ήταν 95 χρόνων. Όπως έγραψε το BBC τη χρονιά που είχε προηγηθεί, είχε αφιερώσει 110 ημέρες σε αυτά που έπρεπε να κάνει ως σύζυγος της Βασίλισσας. Συνολικά, σε όλες τις ημέρες του στο πλευρό της Ελισάβετ είχε παραβρεθεί σε 22.219 solo υποχρεώσεις, ‘έβγαλε’ 5.496 ομιλίες και έγραψε 14 βιβλία. Υπήρξε το πιο πολυάσχολο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Μoλονότι επανασυνδέθηκε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο Windsor, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μετά την παραίτηση του είχε φύγει από το Buckingham και πήγε να ζήσει σε βασιλική φάρμα της περιφέρειας, γιατί είχε θέσει πια ως προτεραιότητα την ησυχία του. Αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ τον Απρίλιο του 2018 μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο γοφό και το Δεκέμβριο του 2019 νοσηλεύτηκε για να παρακολουθήσει πρόβλημα που είχε χρόνια στην καρδιά.

Το κωδικό όνομα ‘Operation Forth Bridge’

Το όνομα από πάνω είναι αυτό που έχει δόθηκε στη λίστα με όσα πρέπει να γίνουν μετά το θάνατο του Φίλιππου. Παρεμπιπτόντως, αυτό του project της Βασίλισσας είναι ‘Operation London Bridge’. Ως σημείο εκκίνησης του ‘μηχανισμού’ τέθηκε η πληροφορία πως το τέλος πλησιάζει. Η είδηση του βασιλικού θανάτου ανήκει ιστορικά στο BBC. Δεδομένου ότι ήταν σύζυγος της Βασίλισσας και ευγενής η κηδεία του γίνεται δημοσία δαπάνη και η τελετή περιλαμβάνει κανονιοβολισμό από το Βασιλικό Ναυτικό και στρατιωτική πομπή. Ο Φίλιππος ζήτησε να αφαιρεθούν αυτά από τη λίστα, γιατί όπως είχε πει “δεν θέλω όλη τη φασαρία”. Είχε τονίσει ότι αυτό που επιθυμεί είναι να γίνουν όλα διακριτικά και διάλεξε κηδεία στρατιωτικού τύπου, παρουσία της οικογένειας, φίλων και των ηγετών των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Επίσης ο Φίλιππος είχε πει πως θέλει να κηδευτεί σε έναν χώρο που ήταν ιδιαίτερος για εκείνον και τη σύζυγο του και δεν ήταν αυτός των ανωτέρων μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς εκεί δεν υπήρχε θέση για εκείνον.

Ο οικογενειακός τάφος των βασιλικών μελών στο συγκεκριμένο ναό χωράει έξι μέλη που ήταν για χρόνια προκαθορισμένα (Γεωργίος ο IV, Βασιλομήτωρ, Βασίλισσα Ελισάβετ, Πρίγκιπας Φίλιππος, Πρίγκιπας Κάρολος και Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς). Παρ’ όλα αυτά, το 2002, όταν πέθανε η αδελφή της Ελισάβετ, Μαργαρίτα αποτεφρώθηκε και τοποθετήθηκε σε έναν από τους διαθέσιμους χώρους. Κάτι που σημαίνει πως κάποιος έπρεπε να διαγραφεί από την αρχική λίστα. Για αυτό και ο Φίλιππος επέλεξε την ιδιωτικότητα των κήπων Frogmore, στο χώρο του κάστρου του Windsor, που είχε ιδιαίτερη σημασία για το ζευγάρι. Εκεί βρίσκονται και η Βασίλισσα Βικτόρια και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος.

Ανήμερα του θανάτου θα πνέουν μεσίστια οι σημαίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Φίλιππος απέρριψε τη δημόσια έκθεση της σορού, αλλά δεν κατάφερε να ‘σβήσει’ από τη λίστα το 8μερο πένθος της Βασίλισσας. Στις οκτώ μέρες που θα πενθεί η Βασίλισσα, δεν θα περάσουν νέοι νόμοι και θα παυτούν οι κρατικές υποθέσεις, ως ένδειξη σεβασμού. Με το πέρας του οκταημέρου, η Ελισάβετ θα επιστρέψει στις υποχρεώσεις της, κεκλεισμένων των θυρών.

Το πένθος της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού του παλατιού θα διαρκέσει 30 μέρες. Μετά το μήνα η Βασίλισσα θα επιστρέψει στη δημόσια ζωή.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία του Φίλιππου

Γεννήθηκε (10/6/1921) στην Κέρκυρα, στη βίλα ‘Mon Repos’, όπου είχε εγκατασταθεί η οκταμελής οικογένεια μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ (18/3/1913). Ήταν το νεότερο μέλος (και ο μόνος γιος) της οικογένειας του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Ο απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ ήταν εγγονός του Πρίγκιπα της Δανίας -που έγινε Βασιλιάς της Ελλάδος.

Η οικογένεια φυγαδεύτηκε, μετά την καταδίκη του πατέρα του Φίλιππου ως εκ των πρωταίτιων της Μικρασιατικής καταστροφής. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, είχε φύγει για την Ελλάδα, με στρατιώτες να αποδίδουν σε δικές του εντολές τις καταστροφές τουρκικών χωριών -κάτι που αρνείτο ο ίδιος. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, για έκτακτο στρατοδικείο. Καταδικάστηκε σε θάνατο, ως ένοχος για άρνηση εκτέλεσης διαταγής κατά τις μάχες του Σαγγάριου.

O Πρίγκιπας Ανδρέας, στις 27/12 του 1938 στο St. Moritz. @2021 AP Photo

Δεν εκτελέστηκε, κατόπιν μεσολάβησης της βρετανικής κυβερνήσεως. Η ποινή άλλαξε σε ισόβια υπερορία και διαγραφή από το μητρώο των αξιωματικών. Συνοδεία του συμμαθητή του -από τη σχολή Ευελπίδων- Θεόδωρου Πάγκαλου και του Άγγλου Πλοίαρχου Τάλμποτ, πήγε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ’ για την Κέρκυρα. Αφότου παρέλαβε την οικογένεια του, χάραξαν πορεία για την Ιταλία και από εκεί για τη Γαλλία, όπου εγκαταστάθηκαν σε προάστιο του Παρισιού, ως φιλοξενούμενοι της συζύγου του αδελφού του, Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη.

Η -γνωστή για την περιουσία της- Μαρία Βοναπάρτη, ήταν ανιψιά του Ναπολέοντα Α’ της Γαλλίας και εγγονή του Φραγκίσκου Μπλανκ, μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων του Μόντε Κάρλο. Ήταν και οπαδός της ψυχανάλυσης και φίλη του Σίγκμουντ Φρόιντ. Έγινε και αυτή που τον έσωσε από τους Ναζί. Πρωτύτερα, σύστησε στον Φρόιντ τη νύφη της, Αλίκη, η οποία άρχισε να διατείνεται πως επικοινωνεί με το Θεό, λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση στη Γαλλία.

Τι είχε συμβεί στη μητέρα του Φίλιππου

H Αλίκη είχε πρόβλημα ακοής, από όταν ήταν 4 χρόνων. Μέχρι να διευκρινιστεί πως είχε κώφωση, οι οικείοι της πίστευαν πως είναι στο φάσμα του αυτισμού και της φέρονταν ανάλογα. Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνη μπορούσε να επικοινωνήσει σε οκτώ γλώσσες -διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών της. Έκπαγλου καλλονής γνωρίστηκε με τον πρίγκιπα Ανδρέα, γιο του Βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου του Α’ το 1902. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα της Ελλάδας. Στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) εκείνη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. Μετά τη μετακόμιση στη Γαλλία, έμεινε χωρίς ενδιαφέροντα, η σχέση της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει προβλήματα και έτσι οδηγήθηκε στην επίσκεψη σε συνεργάτη του Φρόιντ (Σίμελ), ο οποίος διέγνωσε παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Πρότεινε και τον εγκλεισμό της σε άσυλο.

Τότε επενέβη ο Φρόιντ και την υπέβαλε σε ηλεκτροσόκ, αφότου ενημέρωσε τους δικούς της πως η σεξουαλική διαταραχή (είχε μια ερωτική απογοήτευση) που ένιωθε ήταν ο λόγος των παραισθήσεων της -το θρησκευτικό περιεχόμενο οφειλόταν στο ότι είχε γίνει δεκτή στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατόπιν παρότρυνσης της θείας της, μοναχής Ελισάβετ. Εξήγησε ότι η λύση ήταν να εξαφανιστεί η λίμπιντο της. Το 1930 την ‘έκλεισαν’ σε σανατόριο. Βγήκε δυο χρόνια μετά, χωρίς να ‘χει απαλλαγεί από τα θέματα της. Η κατάσταση της βελτιώθηκε, αφότου εγκατέλειψε το σύζυγο της και πήγε στη Γερμανία. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πήγε να ζήσει στη γαλλική Ριβιέρα.

O Πρίγκιπας Φίλιππος με τη μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη στις 15/12 του 1961 στο αεροδρόμιο της Αθήνας. @2021 AP Photo

Αντάμωσαν ξανά στις 23/11 του 1937, στην κηδεία της κόρης τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Το 1938 η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Κατοχή, όταν έφυγαν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκείνη έμεινε για να βοηθήσει μέσω συσσιτίων (είχε ζητήσει από τον αδελφό της, Λόρδο Μάουντμπατεν να της στέλνει χρήματα και οργάνωνε η ίδια την παρασκευή και το μοίρασμα), ενώ έκρυψε σπίτι της και μια οικογένεια. Ήταν του Μίκαελ Κοέν. Μετά την απελευθέρωση άρχισε να κυκλοφορεί ντυμένη ως μοναχή. Πήγε στην Τήνο όπου επεδίωξε να δημιουργήσει μοναστήρι, αλλά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την πρόσκληση της νύφης της, να πάει στο Μπάγκινχαμ. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 5/12 του 1969, στα διαμερίσματα της στο Παλάτι. Ταλαιπωρήθηκε για χρόνια με βρογχίτιδα. Ήθελε να ταφεί δίπλα στη μοναχή θεία της, Ελισάβετ. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, για διπλωματικούς λόγους. Ενταφιάστηκε τελικά, στον κήπο της Γεσθημανής, στην Ιερουσαλήμ.

Πάμε τώρα, και στον Φίλιππο

Άρχισε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο αμερικανικό σχολείο του Παρισιού (Elms). Ως μαθητή τον είχαν περιγράψει “εξυπνάκια ξερόλα, αλλά πάντα απίστευτα ευγενικό”. Όταν ήταν 7 τον έστειλαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να ζήσει με τη μητέρα της μητέρας του (Βικτόρια Μάουντμπατεν) και το θείο του Γεώργιο, στο Παλάτι του Κένσινγκτον και πήγε στο μεικτό σχολείο Cheam (ειρήσθω εν παρόδων, εκεί πήγε και ο γιος του Κάρολος). Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν πρίγκιπες της Γερμανίας -και μετακόμισαν εκεί-, η μητέρα του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε και ο πατέρας του αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Μόντε Κάρλο. Άρα έχασε κάθε επαφή με την άμεση οικογένεια του, έως τα 12 (1933) που άλλαξε πάλι χώρα και σχολείο.

Έγινε μαθητής και οικότροφος ενός εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, του Schule Schloss Salem, το οποίο άνηκε στην οικογένεια ενός εκ των γαμπρών του “οπότε δεν πληρώναμε και δίδακτρα”. Ο ιδρυτής του σχολείου ήταν Εβραίος και αυτό έγινε πρόβλημα όταν προέκυψαν στη ζωή του πλανήτη οι Ναζί. Ο Κερτ Χάλεν διέφυγε της σύλληψης και πήγε στη Σκωτία, όπου δημιούργησε το σχολείο Gordonstoun, όπου εμφανίστηκε και ο Φίλιππος ένα εξάμηνο αργότερα -στην τέταρτη αλλαγή χώρας και σχολείου και πάντα χωρίς να ‘χει κάποιον από την οικογένεια του, κοντά του.

Μια πενταετία μετά (1937) σκοτώθηκαν η αδελφή του Σεσίλ, ο σύζυγός της, τα τρία τους παιδιά και η πεθερά της σε αεροπορικό δυστύχημα στην Οστάνδη. Το 1938 ο Φίλιππος ‘έχασε’ το θείο και κηδεμόνα του Λόρδο Μίλφορντ -από καρκίνο στον μυελό των οστών και το 1939 κατατάχθηκε στο βασιλικό ναυτικό.

Την ίδια χρονιά, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο τέταρτος επισκέφτηκε τη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία, μαζί με τη σύζυγο του (τότε Βασίλισσα Ελισάβετ -μετά Βασιλομήτωρ). Ο Ναύαρχος Λούις Μάουντμπατεν ζήτησε από τον ανιψιό του (ναι, τον Φίλιππο) να κάνει παρέα στις δυο κόρες του Βασιλιά που ήταν τρίτου βαθμού συγγένειας εξαδέλφες του -ως τρισέγγονα της Βασίλισσας Βικτόριας και ανίψια του Βασιλιά Χριστιανού IX της Δανίας. Η Μαργαρίτα ήταν 9. Η Ελισάβετ 13.

Οι αναφορές τη θέλουν να ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον Φίλιππο, όταν τον είδε να πηδάει πάνω από τα φιλέ του γηπέδου τένις. Την επομένη ήταν προσκεκλειμένος της οικογενείας, στο γιο της ‘και η Ελισάβετ δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του‘. Ένα χρόνο αργότερα (1940) άρχισαν να ανταλλάσσουν γράμματα.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του. Πρόλαβε να μείνει κοντά της ένα μήνα, καθώς με εντολή του Βασιλιά της Ελλάδος, Γεωργίου του Β’ επέστρεψε στη Βρετανία ώστε να συνεχίσει τη θητεία του. Πήρε απολυτήριο ένα χρόνο μετά, ως ο καλύτερος της ‘τάξης’ του. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κλήθηκε να υπηρετήσει τις βρετανικές δυνάμεις. Δυο γαμπροί του πολεμούσαν με τις γερμανικές. Το 1940 έγινε δόκιμος αξιωματικός του ναυτικού και πέρασε τέσσερις μήνες στο θωρηκτό HMS Ramillies που συνόδευσε την Αυστραλιανή Εκστρατευτική Δύναμη στον Ινδικό Ωκεανό. Μετά την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα (Οκτώβρης του 1940), μετατέθηκε στο θωρηκτό HMS Valiant που ‘δρούσε’ στη μεσόγειο.

H επίσημη φωτογραφία της ανακοίνωσης των αρραβώνων της Ελισάβετ με το Φίλιππο, στις 10/7 του 1947. @2021 AP

Ο σύζυγος Φίλιππος

Το καλοκαίρι του 1946 ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ από το Βασιλιά (είχε πει για εκείνον ότι “είναι έξυπνος, έχει καλή αίσθηση του χιούμορ και σκέφτεται σωστά”). Ο πεθερός το έδωσε μεν, αλλά του είπε πως για να γίνει επίσημη η σχέση η πριγκίπισσα θα έπρεπε να ‘κλείσει’ τα 21 -τον Απρίλιο του 1947. Μεσολαβούσε σχεδόν ένας χρόνος. Σε αυτό το διάστημα ο γαμπρός απαρνήθηκε τον ελληνικό βασιλικό τίτλο, πήρε το επίθετο της οικογενείας της μητέρας του (Μάουντμπατεν) και έγινε Βρετανός υπήκοος. Ο αρραβώνας ανακοινώθηκε στις 10/7 του 1947. Ο γάμος θα γινόταν στις 21/11. Την παραμονή ο Βασιλιάς Γεώργιος απέδωσε στον Φίλιππο βασιλικές τιμές. Έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου και Βαρώνος του Γκρίνουϊτς. Η τελετή μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το BBC, σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Δεν παρέστησαν οι αδελφές του, καθώς δεν επιτρέπονταν οι σχέσεις του Δούκα του Εδιμβούργου με Γερμανούς -και οι τρεις εν ζωή αδελφές του ήταν ακόμα παντρεμένες με Γερμανούς πρίγκιπες.

Απέκτησαν τα δυο πρώτα παιδιά (τον Κάρολο το 1948 και την Άννα το 1950), πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα -είχε ακόμα το επίθετο του συζύγου της και ήταν η Δούκισα του Εδιμβούργου.

Από το 1949 έως το 1951 το ζευγάρι ζούσε στη Μάλτα, όπου ο Φίλιππος τελούσε τα χρέη του ως μέλος του βασιλικού ναυτικού. Ο βιογράφος Μπεν Πίμλοτ έχει γράψει πως “αυτές ήταν οι πιο φυσιολογικές μέρες ολόκληρης της ζωής της Ελισάβετ”. Ήταν νεόνυμφοι, είχαν μόνο ένα παιδί (είχε μείνει στην Αγγλία) και -το κυριότερο- η Ελισάβετ δεν ήταν βασίλισσα. Μεταξύ αυτών που απολάμβαναν ήταν και η ιδιωτική τους ζωή (δεν τους ενοχλούσε κανείς), ως ελεύθεροι από τις βασιλικές υποχρεώσεις.

Τότε ήταν που ο Φίλιππος ‘κόλλησε’ στην Ελισάβετ το παρατσούκλι ‘λουκάνικο’, καθώς το πρόσωπο της δεν ήταν ακριβώς χαμογελαστό -στη δομή του- και όταν τη γνώριζε κάποιος για πρώτη φορά, πίστευε πως ήταν μουτρωμένη.

Όπως αναφέρει το Red Book το ζευγάρι ζούσε τακτικά μακριά από τα παιδιά του, εξαιτίας των ταξιδιών που έπρεπε να κάνει για το Παλάτι. Πολλά από αυτά κράτησαν για μήνες. Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1994, ο Πρίγκιπας Κάρολος περιγράφει τη μητέρα του ως ‘απόμακρη και απρόσιτη’. Σημειώνει ότι “ό,τι έκανα για πρώτη φορά, ό,τι έμαθα ως παιδί το οφείλω στο προσωπικό του παλατιού που με μεγάλωσε και όχι στους συναισθηματικά συγκρατημένους γονείς μου”.

Η σχέση του Φίλιππου με την Ελισάβετ άρχισε να αποκτά ‘ρωγμές’, αφότου εκείνη έγινε Βασίλισσα. Το κύριο θέμα ήταν πως έγινε πιο ισχυρή από εκείνον. Επιπροσθέτως, ο Φίλιππος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το ναυτικό -που λάτρευε- για να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προέκυπταν από το νέο του status. Έφυγαν από το σπίτι που είχε αγαπήσει, για να ζήσουν στο Buckingham -που δεν λάτρευε ακριβώς. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ‘Crown’ ο νέος του ρόλος και ο τίτλος του δεν ήταν λόγοι για να αισθάνεται έξοχα, αλλά έγιναν αφορμή να αμφισβητήσει τα πάντα.

Σημείωση: το ζευγάρι δεν κοιμόταν ποτέ στο ίδιο δωμάτιο. Πάντα είχαν δυο διαφορετικούς χώρους, που ενώνονταν με μια πόρτα -ως όφειλε να κάνει κάθε ζεύγος της ανωτατης κοινωνικής τάξης. Αυτό έγινε και στο Παλάτι. Επίσης, δεν κρατήθηκαν ποτέ από τα χέρια δημοσίως -αφού αυτό δεν ήταν αποδεκτό από την κοινωνία της εποχής.

Μεταξύ αυτών που δεν άρεσαν στον Δούκα ήταν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν το επίθετο του τα παιδιά του. Φέρεται να είχε πει “είμαι ο μόνος άνδρας σε αυτήν τη χώρα που δεν μου επιτρέπεται να δώσω το όνομα μου στα παιδιά μου. Δεν είμαι τίποτα περισσότερο από αμοιβάδα”.

Τη δεκαετία του ’50 ο Φίλιππος έγινε μέλος ενός club κυρίων που έκανε ταξίδια με το βασιλικό γιοτ Britannia. Κάπως έτσι προέκυψαν οι φήμες πως ο Δούκας δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός, ενώ εφημερίδα (Baltimore Sun) είχε γράψει ότι είχε και σχέση με συγκεκριμένη γυναίκα. Το Παλάτι διέψευσε τα πάντα, με ανακοίνωση και ο Φίλιππος σχολίασε “πώς θα μπορούσα να έχω εξωσυζυγική σχέση, αφού πάντα ήταν δίπλα μου ένας ιδιωτικός πράκτορας από το 1947 και μετά;”. Στοιχεία αποδεικνύουν ότι είχε μάθει να είναι πιο προσεκτικός.

Στη συμπλήρωση των 50 χρόνων γάμου, ο Φίλιππος είχε πει πως ο λόγος που άντεξαν τόσο ήταν η ανοχή που είχαν ο ένας με τον άλλον. “Το κύριο μάθημα που διδαχθήκαμε ήταν πως η ανοχή είναι βασικό συστατικό κάθε ευτυχισμένου γάμου και στοιχείο ζωτικής σημασίας, όταν προκύπτουν δυσκολίες. Πιστέψτε με. Η Βασίλισσα έχει εν αφθονία την ποιότητα της ανοχής“.

O άνθρωπος Φίλιππος

Από το 2001 όταν πέθανε η νεότερη αδελφή του, Πριγκίπισσα Σοφία. Ήταν 1987. Ο Φίλιππος έμεινε ως ο μόνος επιζών, καθώς η μεγαλύτερη αδελφή του, Μαργαρίτα πέθανε το 1981, σε ηλικία 76 χρόνων (ήταν η νονά της κόρης του, Άννας), η δεύτερη σε σειρά Θεοδώρα πέθανε το 1969 στα 63 της (πέντε εβδομάδες πριν τη μητέρα της) και η τρίτη Σεσίλια στο αεροπορικό δυστύχημα του 1937 (ήταν 26).

Υπήρξε καπνιστής. Η Ελισάβετ είχε γίνει αντικαπνίστρια λόγω του πατέρα της που ήταν διαρκώς με ένα τσιγάρο στο χέρι. Ο Φίλιππος εγκατέλειψε τη συνήθεια, την επομένη του γάμου τους. Ήταν φαν των σπορ, έπαιζε χόκεϊ επί χόρτου και έγινε εξ αυτών που έβγαλαν τους κανονισμούς των αμαξοδρομιών, όπου επίσης είχε διακριθεί. Ήταν ερασιτέχνης ιστιοπλόος, ενώ εξασφάλισε και δίπλωμα πιλότου (έκανε το πρώτο μάθημα το 1952 και στα 70 είχε συμπληρώσει 5.510 ώρες πτήσης).

Στα καλλιτεχνικά, ασχολείτο με τις ελαιογραφίες, ενώ υπήρξε συλλέκτης τέχνης -συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων cartoons τα οποία υπάρχουν σε τοίχους του Buckingham, του Windsor και άλλων παλατιών και κάστρων. Ήταν γνωστός για τον ίδιο τρόπο που μιλούσε σε όλους -ήταν οικείος και απλός. Το χιούμορ του συχνά παρεξηγείτο. Όπως για παράδειγμα όταν είπε σε κωφό παιδί που καθόταν στην πρώτη σειρά pop συναυλίας ‘είναι λογικό να είσαι κουφός, με την ένταση του ήχου σε αυτή τη σειρά’. Σε επίσκεψη του σε πανεπιστήμιο της Κίνα, το 1986 είχε πει σε Βρετανούς φοιτητές “αν μείνετε περισσότερο εδώ, θα γίνετε σχιστομάτηδες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα