H αχρείαστη στιγμή του Scoop είναι κυριολεκτικά η αλήθεια γυμνή

Διαβάζεται σε 5'
H αχρείαστη στιγμή του Scoop είναι κυριολεκτικά η αλήθεια γυμνή
Ο Ρούφους Σιούελ υποδύθηκε τον Άντριου, στο Scoop. Δηλαδή, τη χειρότερη στιγμή της ζωής του. Νetflix

Το Scoop διηγείται το πώς το BBC κατάφερε να εξασφαλίσει και να κάνει τη συνέντευξη στην οποία ο πρίγκιπας Άντριου απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν.

Το Scoop είναι βιογραφική ταινία που θα βρείτε στο Netflix. «Διηγείται» την ιστορία για το πώς συμφώνησε το Παλάτι της Μεγάλης Βρετανίας να δώσει ο πρίγκιπας Άντριου στο BBC τη συνέντευξη που εν πολλοίς τον «τελείωσε».

Αφορούσε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Έπσταϊν. Ο Άντριου άφησε στην άκρη «never complain, never explain» που είχε για mantra η Ελισάβετ στα 70 χρόνια της βασιλείας της, αφότου τον έπεισαν πως για σχεδόν μια δεκαετία μιλούσαν όλοι για αυτόν, πλην του ιδίου, με τα social media να έχουν «αλλάξει» το παιχνίδι που συνήθως είχε για νικήτρια τη βασίλισσα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Παρεμπιπτόντως, ο Άντριου ενημέρωσε την Ελισάβετ για την πρόθεση του κι εκείνη σχολίασε «εμπιστεύομαι την κρίση σου».

Όσοι κάνετε click στο play θα θυμηθείτε τι σημαίνει δημοσιογραφία και πώς μια γυναίκα αποφάσισε να μην υποκύψει στις πιέσεις του ‘κατεστημένου’, όπως συνέχιζε να κυνηγάει ένα θέμα «για το οποίο πραγματικά ενδιαφέρεται ο κόσμος».

Ήταν η πραγματική σχέση του γιου της -εν ζωή τότε- Ελισάβετ με τον καταδικασμένο ως παιδόφιλο, Έπσταϊν, εννέα χρόνια μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας κοινής τους βόλτας στο πάρκο -ως τεκμήριο της σχέσης τους- και αφότου είχαν προκύψει άλλα ντοκουμέντα της σχέσης του με την Γκισλέν Μάξουελ, συνεργό του Έπσταϊν.

Η Σαμ ΜακΚάλιστερ (την υποδύεται η Μπίλι Πάιπερ -Doctor Who, Penny Dreadful, Collateral) είχε ως στόχο να εξασφαλίσει συνέντευξη του πρίγκιπα, όταν όλοι προτιμούσαν να μη θυμούνται τη σχέση του με τον Αμερικανό εγκληματία.

Δεν σταμάτησε ποτέ να κυνηγά την ιστορία της. Δεν έβαλε τελεία ούτε όταν το BBC ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις.

Το πες, πες (προς το Μπάκιγχαμ αλλά και όποιον άλλον εμπλεκόταν στην υπόθεση) της γυναίκας με τα μαύρα ρούχα, τα «φλύαρα» παπούτσια, το έντονο μακιγιάζ και το Don’t Rain on My Parade για ringtone προς πάσα κατεύθυνση, έπιασε τόπο όταν ο Έπσταϊν συνελήφθη.

Τότε όσοι την ακύρωναν για την «εμμονή» της, την αναγνώρισαν ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο.

Η παρουσιάστρια του Newsnight και γνωστή ως superwoman των βρετανικών media, Έμιλι Μέιτλις (Τζίλιαν Άντερσον) ήταν εκείνη που κάθισε απέναντι από τον Άντριου (Ρούφους Σιούελ) και τον άκουσε να προσπαθεί να αποσυνδεθεί -χωρίς επιτυχία- από τον καταδικασμένο ως παιδόφιλο Έπσταϊν.

H Μέιτλις έκανε υποδειγματικά τη δουλειά της, δίνοντας στον συνεντευξιαζόμενο όλες τις ευκαιρίες που μπορούσε, ώστε να γίνει ειλικρινής. Δεν θα είχε όμως, τον Άντριου απέναντι της χωρίς την ΜακΚάλιστερ.

Ο Άντριου έδινε τη μια κακή απάντηση μετά την άλλη, στο βαθμό που οι παραγωγοί του BBC δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει.

Δεν έπεισε ούτε στο ελάχιστο με τις απαντήσεις που έδωσε για τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά μια ανήλικη. Επέμεινε πως δεν είχαν συναντηθεί, ενώ υπήρχαν αδιάψευστα στοιχεία περί του αντιθέτου.

Το 2022 η υπόθεση με τη νεαρή αυτή γυναίκα λύθηκε εξωδικαστικά -με τον πρίγκιπα να δίνει 14.000.000 ευρώ. Πολλά από όσα ανακάλυψε το Newsnight χρησιμοποιήθηκαν στο δικαστήριο εναντίον του. Η Ελισάβετ του ξήλωσε όλους τους τίτλους.

ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

H κάτοχος Χρυσής Σφαίρας και Emmy, Τζίλιαν Άντερσον αποκάλυψε πως αρχικά είχε απορρίψει το ρόλο της Μέιτλις, γιατί τον φοβήθηκε. Όπως ομολόγησε «με φόβιζε γιατί η Έμιλi Μέιτλις είναι ακόμα ζωντανή και είναι τόσο τρομερή. Όλος ο κόσμος την ξέρει καλά. Κατέληξα στο ότι αυτός ο φόβος ήταν ο λόγος που είχα για να αποδεχθώ το ρόλο».

Είπε και ότι γνωρίστηκε με την παρουσιάστρια «και συμπεριφερόμουν σαν να την ήξερα από καιρό. Σαν να είμαστε φίλες». Διευκρίνισε ότι δεν είχαν συναντηθεί ενώ η ηθοποιός προετοιμαζόταν για το ρόλο, για έναν απλό λόγο: η Μέιτλις ήταν παραγωγός αντίπαλης σειράς στο Amazon (A Very Royal Scandal). «Γνώριζε ότι θα την υποδυθώ, αλλά είχε το δικό της project και έθεσε τα όρια».

Η Μπίλι Πάιπερ είπε για την ΜακΚάλιστερ ότι «είναι μια τρομερή γυναίκα, μετρ της τέχνης της διαπραγμάτευσης» την οποία διδάσκει σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. «Έχει πολύ υψηλή ενέργεια, που δεν έχω συναντήσει σε άλλον άνθρωπο». Ως προς το πώς πέτυχε τη μεταμφίεση, έδωσε τα ‘εύσημα’ στην περούκα των 1.300 ευρώ «που μου έδωσαν τις ξανθιές κυματιστές μπούκλες, το σήμα κατατεθέν της ΜακΚάλιστερ».

Ο Ρούφους Σιούελ συμφώνησε να «παίξει» τον Άντριου «πριν διαβάσω το σενάριο. Σκεφτόμουν για ημέρες «f… σε τι είπα το ναι;».

Δεν είχα παρακολουθήσει live τη συνέντευξη. Είχα δει αποσπάσματα με ζοφερή γοητεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δέχτηκα τον ρόλο. Η συνέντευξη ήταν μια σύγκρουση πολλών πραγμάτων. Ήταν αδύνατο να κοιτάξεις μακριά, αλλά και δύσκολο να την κοιτάξεις.

Όπως ο πρίγκιπας Άντριου έχανε τις δυνάμεις πειθούς του, ο κόσμος διαπίστωσε ότι κάποιος που πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά χαρισματικός, στην πραγματικότητα δεν είναι. Βλέπεις και ότι δεν έχει πολλή αυτογνωσία, αφού μετά τη συνέντευξη πιστεύει ότι έκανε εξαιρετική δουλειά. Είναι κάποιος που πιστεύει ότι είναι θύμα και πως υπάρχει διέξοδος.

Οι θύτες μπορούν να δουν τους εαυτούς τους ως θύματα και τα θύματα να δουν τους εαυτούς τους ως ένοχους. Τα κάνει αυτά ο εγκέφαλος μας».

Πολλοί Βρετανοί σχολίασαν στα social media ότι το Scoop περιλάμβανε μια αχρείαστη σκηνή: ήταν αυτή στην οποία ο Άντριου εμφανίζεται ολόγυμνος, όπως παρακολουθεί τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του. Πολλοί τηλεθεατές ρώτησαν αν «χρειαζόταν να δούμε τον κ… του πρίγκιπα;».

Παρεμπιπτόντως, είδαμε να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τη λατρεία που έχει για τα λούτρινα ζωάκια. Toν Άντριου. Όχι τον Σιούελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα