Το κίνημα του upcycling

Το κίνημα του upcycling

Η αξία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική και ευτυχώς κάποιοι το αντιλήφθηκαν νωρίς.

Το κείμενο αυτό είναι μέρος του project “Panteio Day”. Φοιτητές του Ad&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν μία ημέρα στο Σπίτι της 24MEDIA και εκεί πήραν brief από 8 αγαπημένα brand για να δημιουργήσουν native content.

Από την Νεφέλη Σταυρουλάκη

Ο όρος «ανακύκλωση» μας είναι γνωστός πολλά χρόνια τώρα. Με την ανακύκλωση, τα απόβλητα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων, γνωστό αυτό. Έχετε όμως ακούσει για την επαναχρησιμοποίηση; Αυτός, ο όχι τόσο γνωστός στην Ελλάδα, όρος έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και νομίζω πως ήρθε η ώρα να τον μάθουμε καλύτερα. Με το όρο «επαναχρησιμοποίηση» ή αλλιώς «upcycling» εννοούμε τη χρήση ενός υλικού ή αντικειμένου ξανά, είτε για τον αρχικό σκοπό, ή για παρόμοιο σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί, χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά η φυσική του μορφή. Γιατί όμως να προτιμήσει κάποιος την επαναχρησιμοποίηση από την ανακύκλωση; Αυτό είναι εύκολο. Μα φυσικά γιατί με την επαναχρησιμοποίηση καταναλώνουμε λιγότερους πόρους σε σχέση με την ανακύκλωση.

Για αυτό η επαναχρησιμοποίηση ως λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι προτιμητέα από την ανακύκλωση. Αυτό σκέφτηκε και ο Σταύρος Τσομπανίδης και δημιούργησε την PHEE. Η PHEE, μια νέα Ελληνική εταιρεία, είναι παγκοσμίως η πρώτη εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα από τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica τα οποία βρίσκονται σωρηδόν στις Ελληνικές παραλίες. Ναι, από αυτά τα φύκια που σιχαίνεστε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, σε αυτά τα φύκια αναφέρομαι. Δύο χρόνια πριν, σε μια ομιλία του TEDx σχετικά με αναξιοποίητες φυσικές πρώτες ύλες του ήρθε η ιδέα, και δεν την αποχωρίστηκε ποτέ μέχρι που την πραγματοποίησε. Έτσι πλέον η PHEE δημιουργεί γυαλιά ηλίου, ρακέτες, θήκες κινητών, σουβέρ και gift boxes, όλα από τα φύκια των Ελληνικών θαλασσών τα οποία τελικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Πανέξυπνο! Ήρθε νομίζω η ώρα, για αυτή τη χώρα που τόσο απερίσκεπτα αδιαφορεί για το φυσικό της περιβάλλον, να ανοίξει τα μάτια και το μυαλό της και να δεχτεί καινούριες ιδέες και πράγματα. Ξεκινώντας από κάτι τόσο όμορφο και απλό όπως ένα σουβέρ φτιαγμένο από φύκι.

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα