Η Ελλάδα κέρδισε 14 θέσεις στο "πρωτάθλημα" της διαφθοράς

Η Ελλάδα κέρδισε 14 θέσεις στο "πρωτάθλημα" της διαφθοράς

Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά. Οι "ενάρετες" και οι "διεφθαρμένες" χώρες. Όλη η κατάταξη

Η Ελλάδα, μολονότι πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση, έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η Ισπανία έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό, όπως εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, της κατάταξης των χωρών με βάση τη διαφάνειά τους.

"Η αντίθεση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα", σχολίασε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιν Χάινριχ, ερευνητής της οργάνωσης αυτής, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του Δείκτη για το 2013.

"Στις δύο χώρες, παρατηρούμε πολύ διαφορετικές αντιμετωπίσεις της διαφθοράς στο φόντο της οικονομικής κρίσης και πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία", πρόσθεσε.

Σε σχέση με πέρσι η Ισπανία έχασε 10 θέσεις και βρίσκεται πλέον 40ή σε σύνολο 177 χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στην 80ή θέση, όμως έχει κερδίσει 14 θέσεις από πέρσι, όταν βρισκόταν στην 94η θέση.

"Τα δύο τελευταία χρόνια οι δυο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κρίση του ευρώ, μία εκ των πηγών της οποίας ήταν η διαφθορά. Όμως φέτος, για πρώτη φορά, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα και πιστεύω ότι αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση χτυπά κατά μέτωπο τη διαφθορά. Έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες και όρισε κάποιον που συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό (κ. Αντώνη Σαμαρά) για τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς", είπε ο Χάινριχ (σ.σ. αναφερόμενος προφανώς στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Ιωάννη Τέντε).

"Στην Ισπανία συνέβη σχεδόν το ανάποδο. Ολοένα και περισσότερα σκάνδαλα έρχονται στο φως, στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει σοβαρά", συνέχισε. Ως παράδειγμα έφερε τα πρόσφατα σκάνδαλα χρηματισμού υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος και την υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στη Μαρμπέγια. "Ο δήμαρχος διοικούσε αυτήν την πόλη σαν να ήταν το φέουδό του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χέρι-χέρι με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Είναι ένα μόνο παράδειγμα αλλά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη", σχολίασε προσπαθώντας να αποδείξει ότι "υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κρίσης του ευρώ και της φούσκας των ακινήτων που έσκασε το 2008 και έδειξε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ισπανίας δεν ήταν βιώσιμο", όπως είπε.

Η κατάταξη της διαφθοράς

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας με τις χώρες οι οποίες κατέγραψαν τις δεκαπέντε καλύτερες και τις δεκαπέντε χειρότερες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο για το 2013 όσον αφορά τον Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI), τον οποίο καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και δημοσιεύεται σήμερα (Τρίτη) στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται περί το μέσον της κατάταξης, στην 80ή θέση, από την 94η πέρυσι.

Ο δείκτης αυτός βασίζεται εν μέρει σε δεδομένα που συλλέγονται από 13 διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς —περιλαμβανομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, καθώς και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο δείκτης ξεκινά από το 0, για τις χώρες όπου καταγράφεται "υψηλή διαφθορά" και φθάνει έως το 100 για τις χώρες οι οποίες θεωρούνται "ιδιαίτερα ενάρετες" σε ότι αφορά το θέμα αυτό.

1. Δανία 91

1. Νέα Ζηλανδία 91

3. Φινλανδία 89

3. Σουηδία 89

5. Νορβηγία 86

5. Σιγκαπούρη 86

7. Ελβετία 85

8. Ολλανδία 83

9. Αυστραλία 81

9. Καναδάς 81

11. Λουξεμβούργο 80

12. Γερμανία 78

12. Ισλανδία 78

14. Βρετανία 76

15. Μπαρμπέιντος 75

160. Καμπότζη 20

160. Ερυθραία 20

160. Βενεζουέλα 20

163. Τσαντ 19

163. Ισημερινή Γουινέα 19

163. Γουινέα Μπισάου 19

163. Αϊτή 19

167. Υεμένη 18

168. Συρία 17

168. Τουρκμενιστάν 17

168. Ουζμπεκιστάν 17

171. Ιράκ 16

172. Λιβύη 15

173. Νότιο Σουδάν 14

174. Σουδάν 11

175. Αφγανιστάν 8

175. Νότια Κορέα 8

175. Σομαλία 8

Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.

Η οργάνωση εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2013 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία.

Η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει κάθε χρόνο τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Η οργάνωση χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διαφθοράς μια μάστιγα η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network