Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω

Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
Φωτό αρχείου: Ψήφιση νομοσχεδίου 120 δόσεων και μείωση ΦΠΑ Eurokinissi

Παρά την παραδοξότητά του, το δόγμα "δεν ψηφίζω ακόμη και αν συμφωνώ" συνεπήρε τα κομματικά ακροατήρια

Η ιδέα φαντάζει απλή και θεμιτή: Να προκληθεί κρίση στους -ομολογουμένως παράταιρους- κυβερνητικούς εταίρους διαταράσσοντας τις κοινοβουλευτικές σχέσεις τους. Με αυτό το σκεπτικό ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσαν ότι εφεξής θα καταψηφίζουν ακόμη και νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες συμφωνούν εάν διαπιστωθεί ότι δεν συγκεντρώνουν τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Πιο απλά, τα δύο κόμματα θα λένε «όχι» σε όλες τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που δεν υπερψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Παρά την παραδοξότητά του, το δόγμα «δεν ψηφίζω ακόμη και αν συμφωνώ» συνεπήρε τα κομματικά ακροατήρια. «Ήρθε η ώρα να τους κάνουμε και εμείς τη ζωή δύσκολη», «δεν δικαιούνται να μιλούν αυτοί για πολιτικές αρχές», «τώρα θα πάψουν το θέατρο στις ψηφοφορίες», είπαν πολλοί επιβεβαιώνοντας την ένταση των μνησίκακων συναισθημάτων που παρήγαγαν οι εχθροπάθειες της κρίσης. Η θυσία πολιτικών αρχών στο βωμό πρόσκαιρων κομματικών κερδών και το ορατό ενδεχόμενο να αναβιβαστούν οι ΑΝΕΛ σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού πέρασαν προφανώς σε δεύτερη μοίρα.

Σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται, όμως, και τα δικαιώματα των πολιτών οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις και κινδυνεύουν να αποτελέσουν το παράπλευρο θύμα αυτού του αδυσώπητου κοινοβουλευτικού πολέμου. Η πρώτη εφαρμογή του νέου αντιπολιτευτικού δόγματος οδήγησε ήδη στην απόσυρση τροπολογίας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ένα νέο «μπλόκο» από ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη απειλεί να στερήσει αυτονόητα δικαιώματα από τα διεμφυλικά άτομα υπονομεύοντας και τις όποιες διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι αν είχε εφαρμοστεί εξαρχής αυτή η ιδέα τότε θα είχαν κινδυνεύσει οι ρυθμίσεις για την απόδοση ιθαγένειας, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, την ανέγερση Τεμένους στο Βοτανικό και τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων. Τελικά, μάλλον πρόκειται για κακή ιδέα…

* O Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου είναι κοινοβουλευτικός συντάκτης στο News 24/7 και στο Ραδιόφωνο 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα