Λευκορωσία: Κάθειρξη 14 ετών στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο, Μπαμπαρίκα Βίκτορ

Λευκορωσία: Κάθειρξη 14 ετών στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο, Μπαμπαρίκα Βίκτορ
@2021 SHUTTERSTOCK

Με απόφαση του Δικαστηρίου, ο Βίκτορ Μπαμπαρίκα που είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 14 ετών, με τη κατηγορία της διαφθοράς.

Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σήμερα 6 Ιουλίου, τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Βίκτορ Μπαμπαρίκα, σε κάθειρξη 14 ετών με κατηγορίες για διαφθορά, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου, οι συνηγόροι του Μπαμπαρίκα υποστήριζαν πως οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη τους ήταν κατασκευασμένες, προκειμένου να ματαιωθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες του.

Η είδηση δεν άργησε να σχολιαστεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους υποστηρικτές του να γράφουν στο λογαριαμό του στο Τwitter: «Ο Βίκτορ Μπαμπαρίκα καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 14 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Ο Μπαμπαρίκα, πρώην επικεφαλής της τράπεζας Belgazprombank, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο, τη περίοδο που προσπαθούσε να υποβάλει την υποψηφιότητά του, ως αντίπαλος του βετεράνου ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, είχε δεχθεί κατηγορίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές.

Εισαγγελείς είχαν ζητήσει ο Μπαμπαρίκα, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι αθώος, να καταδικασθεί σε κάθειρξη 15 ετών για τα φερόμενα αδικήματά του. Αφού απαγορεύτηκε η συμμετοχή του Μπαμπαρίκα στις εκλογές και τέθηκε υπό κράτηση, η Μαρία Κολεσνίκοβα, μία από τις συμμάχους του, ένωσε τις δυνάμεις της με δύο άλλες γυναίκες –την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και την Βερόνικα Τσεπκάλο– για να ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Η Κολεσνίκοβα είναι πλέον φυλακισμένη στη Λευκορωσία, η Τσεπκάλο έχει διαφύγει στο εξωτερικό και η Τιχανόφσκαγια, η οποία ήταν υποψήφια εναντίον του Λουκασένκο και είναι έκτοτε η κύρια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που παραμένει ελεύθερη, προσπαθεί να υπονομεύσει τον Λουκασένκο από τη γειτονική Λιθουανία.

Οι Αρχές της Λευκορωσίας κατέστειλαν τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση σε βάρος του Μινσκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα