Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΕ να δώσει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία

Διαβάζεται σε 7'
Πλάνο από το Κίεβο
Πλάνο από το Κίεβο AP Photo Jon Gambrell

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι άλλα αυταρχικά καθεστώτα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η κατάσταση για να αξιολογήσουν το δικό τους περιθώριο άσκησης επιθετικών εξωτερικών πολιτικών.

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να νικήσει στον πόλεμο με την Ρωσία, αναφέρει το Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

Στο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει σε απολογισμό των δύο ετών από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος έχει αλλάξει ριζικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και πέραν αυτής, επισημαίνει ότι ο κύριος στόχος είναι η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που θα επέλθουν εάν αυτό δεν συμβεί. Οι ευρωβουλευτές λένε ότι άλλα αυταρχικά καθεστώτα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η κατάσταση για να αξιολογήσουν το δικό τους περιθώριο άσκησης επιθετικών εξωτερικών πολιτικών.

Για να κερδίσει το Κίεβο, «δεν θα πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός της στρατιωτικής συνδρομής προς την Ουκρανία» από τα κράτη μέλη, δηλώνει το Κοινοβούλιο επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη να παρασχεθεί στη χώρα ό,τι χρειάζεται για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειάς της.

Εφοδιασμός της Ουκρανίας με πυρομαχικά, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο επίπεδο της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την κάλυψη των ουκρανικών αναγκών και την αναπλήρωση των εξανλτημένων αποθεμάτων στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές κατονομάζουν τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι TAURUS και Storm Shadow/SCALP, διάφορα είδη πυροβολικού και πυρομαχικών (155 mm ειδικότερα), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα όπλα για την αντιμετώπισή τους, ως ιδιαίτερα σημαντικά για την Ουκρανία.

Όλοι οι σύμμαχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως, λένε οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν επίσης τις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν αμέσως διάλογο με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη παραγωγή και παράδοση πυρομαχικών, βλημάτων και πυραύλων στην Ουκρανία, για την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα έναντι των παραγγελιών από άλλες τρίτες χώρες. Επιπλέον, καλούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει το μακρόχρονο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ένα στέρεο νομικό καθεστώς που θα επιτρέπει τη δήμευση και τη χρήση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την αποζημίωση των θυμάτων του πολέμου. Η Ρωσία πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις που της επιβλήθηκαν για να διασφαλίσει ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική κυρώσεων κατά της Μόσχας και της Λευκορωσίας ως συμμάχου της Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου και προϊόντων μεταλλουργίας στην ΕΕ, τον τερματισμό της πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, καθώς και ορυκτών καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρονται διά θαλάσσης μέσω αγωγών.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης όλες τις χώρες, τις εταιρείες, τις ενώσεις και τα άτομα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να ποινικοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ.

Λουλούδια στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι
Λουλούδια στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι AP

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ενεργά τη δημοκρατική αντιπολίτευση της Ρωσίας

Το ρωσικό κράτος, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, φέρουν εγκληματική και πολιτική ευθύνη για το θάνατο του ισχυρότερου πολιτικού αντιπάλου τους, Alexei Navalny, τονίζει ακόμη το Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία του Alexei Navalny και εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην Yulia Navalnaya στην δέσμευσή της να συνεχίσει το έργο του. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ολόκληρη η ποινική και πολιτική ευθύνη για το θάνατό του βαρύνει το ρωσικό κράτος και ειδικότερα τον πρόεδρό του Vladimir Putin, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η δολοφονία του Alexei Navalny αποτελεί ακόμη ένα σημάδι της αυξανόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία και απαιτούν μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας ελέγχεται, σύμφωνα με το ψήφισμα, από ένα ενοποιημένο αυταρχικό καθεστώς με ανεξέλεγκτη διαφθορά που χρησιμοποιεί «στημένες» εκλογές ως επίφαση δημοκρατίας και συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του Vladimir Putin.

Να στηριχθεί η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Ρωσία, λένε οι ευρωβουλευτές

Τονίζοντας ότι ο λαός της Ρωσίας δεν μπορεί να συγχέεται με το «πολεμοκάπηλο, αυταρχικό και κλεπτοκρατικό καθεστώς του Κρεμλίνου»», το Κοινοβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους όσοι, εντός και εκτός Ρωσίας, παρά την εσκεμμένα βίαιη καταστολή και τις σοβαρές προσωπικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να βρίσκουν το θάρρος να πουν την αλήθεια.

Ο Alexei Navalny ενσάρκωσε τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Ρωσία, αγωνιζόμενος για το όνειρό του για μια «όμορφη Ρωσία του μέλλοντος», δηλώνει το ΕΚ, καλώντας την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αδιάλειπτη αλληλεγγύη και να στηρίζουν ενεργά την ανεξάρτητη ρωσική κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Παροτρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρουν εφικτούς τρόπους απελευθέρωσης όσων υφίστανται φυλάκιση και καταστολή, ιδίως ασθενών ή πολιτικών κρατουμένων που έχουν βασανιστεί, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για πιθανές ανταλλαγές κρατουμένων.

Η στήριξη της Ουκρανίας είναι η καλύτερη απάντηση στο Κρεμλίνο

Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ρωσικές αρχές έχουν αυξήσει την καταστολή των φωνών της αντιπολίτευσης στη χώρα, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Επιθυμούν η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και οι ομοϊδεάτες της εταίροι σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία καθώς αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις καταπιεστικές πρακτικές του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Η αποφασιστική νίκη της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές αλλαγές στο σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ιδίως σε αποϊμπεριαλιστικοποίηση, αποαποικιοποίηση και επανομοσπονδοποίηση, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση της δημοκρατίας στη Ρωσία.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και ιδίως την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να αναπτύξουν μια προορατική, μακροπρόθεσμη στρατηγική πολιτική έναντι της Ρωσίας που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην πραγματικότητα των σημερινών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις ανάγκες στήριξης της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στην εξορία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 32 αποχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα