“Πόρτα” στη Ρωσία: “Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”

“Πόρτα” στη Ρωσία: “Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ AP

Επικαλούμενο άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να φτάσει καν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τη ρωσική επιθυμία.

Η διατυπωμένη πρόθεση της Ρωσίας να “μπλοκάρει” με βέτο τη συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήκωσε πολλή σκόνη, κυρίως στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος έσπευσε το μεσημέρι της Τετάρτης να δημοσιεύσει τηλεγράφημα σύμφωνα με το οποίο δεν γεννάται κανένα θέμα ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί πολύ απλά η συμφωνία δεν θα φτάσει μέχρι εκεί.

Πιο συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα επικαλείται τις παραγράφους 5, 6 και 7 του άρθρου 20 της συμφωνίας που έχουν αναλυτικά ως εξής:

5. Η διαφορά και τα εναπομείναντα θέματα που αναφέρονται στις αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θεωρούνται ότι έχουν επιλυθεί από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

6. Το συντομότερο δυνατόν από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας τα Μέρη ή ένα από τα Μέρη θα ενημερώσουν το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας θέσης της σε ισχύ, για την εφαρμογή της στα Ηνωμένα Εθνη.

7. Η παρούσα Συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου Κράτους, οντότητας, ή προσώπου. Δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσουν από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που ήδη ισχύουν και που τα Μέρη έχουν συνάψει με άλλα Κράτη ή διεθνείς Οργανισμούς.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, δεν συντρέχει λόγος καν συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα