Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη δίκη της Χρυσής Αυγής – Αναφορά στη σκισμένη σημαία του Λαγού

Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη δίκη της Χρυσής Αυγής – Αναφορά στη σκισμένη σημαία του Λαγού

Άρθρο του Anadolu για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αρχή του τέλους με τη δολοφονία Φύσσα, η αναφορά στο περιστατικό του κατηγορούμενου ευρωβουλευτή Ιω. Λαγού και η πορεία μέχρι την απόφαση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν μονοπωλεί μόνο το εγχώριο ενδιαφέρον, καθώς έχει προσελκύσει τα βλέμματα και τον σχολιασμό αρκετών ξένων Μέσων Ενημέρωσης, στον απόηχο της απόφασης για τους κατηγορούμενους και εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών. Η πορεία και η δράση της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκε την Τρίτη και στο μικροσκόπιο των τουρκικών Μέσων, με το Anadolu να δημοσιεύσει σχετικό άρθρο, καταγράφοντας τα “έργα και τις ημέρες” της Χρυσής Αυγής, από την είσοδό της στη Βουλή μέχρι το ειδώλιο.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο με τίτλο “Από τον ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό μέχρι την εγκληματική οργάνωση”, η δίκη της ΧΑ είναι η “πιο σημαντική πολιτική δίκη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”, η οποία τελειώνει με την “απόφαση ότι αυτό το κόμμα είναι «εγκληματική οργάνωση» μετά από περισσότερα από 5 χρόνια δικαστικής διαδικασίας”.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στην καταδίκη των ηγετικών στελεχών, τονίζοντας αρκετές φορές στο άρθρο πως το κόμμα έφτασε να είναι “τρίτο στη Βουλή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης”, ενώ παράλληλα σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη “ερμηνεύεται ως νίκη της δημοκρατίας στην ελληνική κοινή γνώμη”, με την επισήμανση ωστόσο πως “ορισμένες αξιολογήσεις δείχνουν ότι “ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη αποφευχθεί “.

Σχετικά με την τελευταία αναφορά, εξηγεί πως “οι Έλληνες σχολιάζουν πως παρά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά στην Ελλάδα άρχισε να αυξάνεται και πάλι τα τελευταία χρόνια και υπενθυμίζεται ότι ένα νέο ακροδεξιό κόμμα με το όνομα “Ελληνική Λύση” μπήκε στο κοινοβούλιο στις εκλογές του 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι λόγοι που τροφοδοτούν τις ρατσιστικές ακροδεξίες τάσεις στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν και να εκφράζουν την ανησυχία πως «μια νέα Χρυσή Αυγή θα αναδυθεί πιο μαλακά, πιο μοντέρνα αλλά δεν διαφέρει από την παλιά»”.

“Ο Λάγος που έσκισε την τουρκική σημαία μεταξύ των κατηγορουμένων”

Εν συνεχεία, το άρθρο επαναφέρει το παραλήρημα του καταδικασθέντος Ιω. Λαγού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του εντός της Ευρωβουλής είχε σκίσει αντίγραφο της τουρκικής σημαίας:

“Μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι κλήθηκαν να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 5 έως 15 ετών επειδή ήταν μέλοι ή διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, είναι και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λάγος, ο οποίος έσκισε την τουρκική σημαία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας πως παραιτήθηκε από τη Χρυσή Αυγή και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Ο Λάγος, 47 ετών, που εξακολουθεί να είναι βουλευτής του ΕΚ, έχει καταδικαστεί δύο φορές μέχρι στιγμής για ρατσιστικές του πράξεις και για πολλά επαίσχυντα εγκλήματα”.

Δολοφονία Φύσσα: Η αρχή του τέλους

Το Anadolu αναφέρει στη συνέχεια στη δολοφονία του “αριστερού τραγουδιστή Παύλου Φίσσα από τον υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά το 2013. Ξεκίνησε μια νομική πρωτοβουλία για να συμπεριληφθούν οι δράσεις της Χρυσής Αυγής στο πεδίο των «δραστηριοτήτων εγκληματικής οργάνωσης». Ως αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του Μιχαολιάκου, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, και 68 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κόμματος, με την κατηγορία ότι “ηγήθηκε ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης και μέλος του οργανισμού. Η δίκη, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 5 χρόνια στο Εφετείο Αθηνών, έληξε μετά την απόφαση των 454 ακροάσεων την Τετάρτη, καθώς η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση.

Και καταλήγει το άρθρο: “Αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές, αυτοί που κρίνονται ένοχοι θα συλληφθούν και θα σταλούν στη φυλακή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα