Προανακριτική: Στην τελική ευθεία για πόρισμα – Έκθεση της ΤτΕ… εκθέτει το κατηγορητήριο

Προανακριτική: Στην τελική ευθεία για πόρισμα – Έκθεση της ΤτΕ… εκθέτει το κατηγορητήριο
Χρήστος Καλογρίτσας. Eurokinissi

Σύντομα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης. Τέλος στην κακόγουστη παράσταση, δηλώνει ο Νίκος Παππά.

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η προανακριτική επιτροπή που συστάθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τυχόν εμπλοκή του Νίκου Παππά σε προσπάθεια δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού φίλιου προς την τότε κυβέρνηση, μέσω του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Αυτό έχει αποφασίσει η «γαλάζια» πλειοψηφία της επιτροπής που σήμερα σήμανε την λήξη της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων, ενώ ο πρόεδρος της Σταύρος Κελέτσης εκτιμά ότι έως τις αρχές Ιουλίου θα έχει συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής και θα έχει συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ απόφαση αυτή της πλειοψηφίας της επιτροπής συνιστά έμμεση παραδοχή του ότι δεν μπόρεσε να στηρίξει τις κατηγορίες περί δωροδοκίας κατά του Νίκου Παππά. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία και κατατέθηκε στην επιτροπή τεκμηριώνει ότι η εταιρία CCC δάνεισε στον Χρήστο Καλογρίτσα με 3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταναλώθηκαν σε έξοδα της κατασκευαστικής εταιρίας του επιχειρηματία. Στοιχείο που αναιρεί τους ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα (οι οποίοι υιοθετούνται από την Ν.Δ και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί) σύμφωνα με τους οποίους το ποσό αυτό δόθηκε με μεσολάβηση του Νίκου Παππά. Η μεσολάβηση – πάντα σύφωνα με το κατηγορητήριο- έγινε προκειμένου ο Χρήστο Καλογρίτσα να λειτουργήσει ως «μπροστινός» προκειμένου να δημιουργηθεί τηλεοπτικός σταθμός φιλικός στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση της ΤτΕ «επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών. Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων». Θυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει να κληθεί στην επιτροπή και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να καταθέσει για το ζήτημα αυτό. Αίτημα που απέρριψε η πλειοψηφία της επιτροπής (ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ).

Η πρόθεση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η διαδικασία της προανακριτικής προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Νίκου Παππά. Όπως ανέφερε σε δήλωση του «κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης παράστασης που εξελίχθηκε σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της». Τόνισε ότι «αυτή η προανακριτική επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, περιλαμβανομένων καθυστερήσεων αλλά και των διακοπών του Πάσχα σε ένα διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, με μόνο 13 συνεδριάσεις, κλείνει ο κύκλος κατάθεσης των μαρτύρων. Τη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να τη δει όλος ο ελληνικός λαός στην Ολομέλεια της Βουλής». Ο Νίκος Παππάς θα κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή πιθανότατα στις 9 Ιουνίου και είναι πολύ πιθανό να το κάνει μέσω υπομνήματος.

Η επιτροπή μετά την κατάθεση ή το υπόμνημα του Νίκου Παππά θα κληθεί να καταλήξει στο πόρισμά της αν και είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία σε κοινό πόρισμα. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πόρισμα αποδοχής του κατηγορητηρίου σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταθέσει πόρισμα στο οποίο θα επισημαίνει την κατάρρευση των κατηγοριών. Χωριστό πόρισμα αναμένεται από το ΚΚΕ κατά πάγια πρακτική του κόμματος. Ερώτημα αποτελεί τι θα κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται πεισμένη ότι «από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον «ιθύνοντα νου» στη μεθόδευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel». Υποστηρίζει όμως παράλληλα ότι «η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα