Τούρκος λοιμωξιολόγος: "Ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στην κορύφωση του κορονοϊού"

Κωνσταντινούπολη.
Κωνσταντινούπολη. AP

Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος, Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξή του ανέφερε πως είναι ζήτημα χρόνου η κρίση της πανδημίας να φτάσει στην κορύφωσή της.

"Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι ζήτημα χρόνου η κρίση του κορονοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της", δηλώνει ο Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Δρ. Τζεϊχάν, καθηγητής λοιμωξιολόγος στην Τουρκία, δηλώνει ότι "οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά, για να ελέγξουμε την ασθένεια, μπορεί να καταστεί περισσότερο δύσκολο πλέον να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού".

Παράλληλα, εξηγεί ότι "ας πούμε ότι δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο, και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε διασπαρεί στο ήμισυ του πληθυσμού δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Ας πούμε ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται εκατό τοις εκατό. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός από πολύ αναγκαίες καταστάσεις. Τι θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει".

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει εντός δυο μηνών αν είχε επιτευχθεί κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

"Είμαστε (στην Τουρκία) κάπου ανάμεσα στα δυο παραδείγματα. Δυστυχώς το ήμισυ του πληθυσμού δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λήξει η κρίση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη. Αλλιώς ο ορίζοντας είναι σκοτεινός", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η εντύπωση ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία (όπως τον Ιούνιο και Ιούλιο), ο ιός θα εξαφανιστεί, είναι λανθασμένη.

Κατά την τελευταία ενημέρωση (χθες) από τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από κορονοϊό έφτασαν τους 108 και τα κρούσματα σε 7.402, ενώ 70 ασθενείς με κορονοϊό έχουν αναρρώσει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Τουρκία
SHARE:

24Media Network