Τσικνοπέμπτη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σωστό ψήσιμο στο κρέας

Τσικνοπέμπτη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σωστό ψήσιμο στο κρέας
Τσικνοπέμπτη iStock

Οι ψησταριές έχουν πάρει φωτιά για τη μεγάλη γιορτή της κρεατοφαγίας, ωστόσο το ψήσιμο δεν είναι μία απλή υπόθεση. Θέλει μεράκι και κάποιες βασικές γνώσεις.

Οι ψησταριές έχουν πάρει φωτιά από νωρίς το πρωί και ανήμερα Τσικνοπέμπτης όλοι ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μεγάλη γιορτή της κρεατοφαγίας. Μια κάπνα θα καλύψει την πόλη και οι παρέες θα μαζευτούν σε άλλη μία αφορμή για γλέντι και διασκέδαση. Πολλοί θα επιλέξουν να παραγγείλουν τα ψητά στο σπίτι και άλλοι θα προτιμήσουν μία παραδοσιακή χασαποταβέρνα.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που θα πάρουν σχάρα, κάρβουνα και τα απαραίτητα κρεατικά από τον χασάπη ώστε να επιχειρήσουν να κάνουν ένα σπιτικό bbq.

Αν ανήκετε στους τελευταίους υπάρχουν μερικά tips που αν τα ακολουθήσετε θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους! Άλλωστε η επιβράβευση του καλού ψήστη είναι να βλέπει τους άλλους να απολαμβάνουν τις “δημιουργίες” του.

1. Η σωστή θερμοκρασία

Πριν βάλουμε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Η σχάρα

Πριν ξεκινήσουμε φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας από κολλημένα λίπη. Πριν τοποθετήσουμε το κρέας στη σχάρα, την περνάμε με λεμόνι και τη βάζουμε να κάψει καλά. Έπειτα τη λαδώνουμε για να μην κολλήσει το κρέας.

Κρέας σε ψησταριά Shutterstock

3. Μέτρια φωτιά

Οι φλόγες στο BBQ είναι καλές μόνο για τις φωτογραφίες. Αν και θέλουμε υψηλή θερμοκρασία η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια. Αν βάλουμε το κρέας σε φωτιά θα καεί απ’ έξω πολύ γρήγορα και μέσα δεν θα ψηθεί. Εμείς θέλουμε το αντίθετο να καραμελώσει απ΄έξω και να ψηθεί σωστά διατηρώντας τα υγρά του.

4. Το αλάτισμα

Αλατοπιπερώνουμε πάντα στο τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί αλλιώς το κρέας μπορεί να γίνει σκληρό και στεγνό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε πάντα αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, γιατί αλλιώς θα αλλοιώσουν τη γεύση.

5.Το κόψιμο και η “ξεκούραση”

Αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε χωρίς να το ακουμπάμε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 5 με 7 λεπτά. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύετε και αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά. Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν πρέπει να κόψουμε την μπριζόλα μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά. Μετά από λίγο με ένα να μεγάλο μαχαίρι,κόβουμε σε λεπτές φέτες προς την αντίθετη φορά των ινών του κρέατος.

Κρέας σε ψησταριά Shutterstock

Και καλή όρεξη!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα