Έρχονται Ισραηλινοί για τα πετρέλαια της Κρήτης

Έρχονται Ισραηλινοί για τα πετρέλαια της Κρήτης

Στην Ελλάδα εντός ημερών υψηλόβαθμα στελέχη ισραηλινής εταιρείας που ειδικεύεται σε έρευνες υδρογονανθράκων. Επαφές και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία και έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, η ισραηλινή εταιρεία “Anver Oil Exploration”, μέλος του Ομίλου “Delek”, που κατέχει την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν, έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον, να μελετήσει την περιοχή νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για περιοχή, που σύμφωνα με μερίδα γεωλόγων, παρουσιάζει συγγένεια με άλλες δομές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και κυρίως την περιοχή του Λεβαντινίου, που περικλείει τόσο το κοίτασμα του “Λεβιάθαν” στο Ισραήλ, όσο και το κοίτασμα “Αφροδίτη” ή “Οικόπεδο 12” στην Κύπρο.

Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για ούτε λίγο ούτε πολύ, πιθανό δυναμικό 20 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στην περιοχή, όταν σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρισ. κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται πάντως, πως μέχρι στιγμής οι επαφές βρίσκονται σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Τη Δευτέρα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για συμμετοχή σε σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να γίνει ένας διεθνής γύρος παραχωρήσεων, με περίπου 10 – 15 οικόπεδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα