Χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο

Χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο
Χιόνια στην Πάρνηθα Eurokinissi

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο.

Επιδείνωση έχει ήδη παρουσιάσει ο καιρός από τα βόρεια καθώς θα οργανωθεί βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο και δευτερεύον στο νότιο Αιγαίο που θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας κατά 10  βαθμούς το διήμερο και θα έχουμε 8 με 9 και τοπικά ακόμη και 10 μποφόρ στο Αιγαίο και χιόνια σε ορεινά ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

 

Στον χάρτη της Βαλκανικής που ακολουθεί παρατηρούμε ότι το κύριο χαμηλό θα οργανωθεί στο νότιο Ιόνιο με νοτιοδυτική κίνηση και θα ξεκινήσει η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Επισημαίνουμε ότι θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Στα νότια οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μπ που αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες ενώ στα βόρεια θα φτάνουν τα 8 με 9 μπ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 6 βαθμούς στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 10 και στα νησιά του Αιγαίου τους 14 βαθμούς Κελσίου. 

 

Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και αργότερα και στα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μπ στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μπ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

 

Ξέρετε ότι: Στις 23 Φεβρουαρίου του 1983 είχαμε πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σημειώθηκε το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Χρυσή Αυγή» στο Κάβο Ντόρο, όπου από τους 42 επιβαίνοντες διασώθηκαν μόνο 14 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα