Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία μέσα στη βδομάδα

Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία μέσα στη βδομάδα
Βροχή στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ανάλυση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ και που προειδοποιεί για βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στη χώρα μας από τη Δευτέρα. Πότε θα ομαλοποιηθεί ο καιρός. Αναλύει ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς.

Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί το επόμενο 24ωρο στην περιοχή της Ιταλίας το οποίο θα κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού στη χώρα μας τη Δευτέρα με βροχές, που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες και πιθανόν θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. 

Παρότι το κυρίως σύστημα δεν θα περάσει πάνω από την χώρα μας σε τοπικό επίπεδο θα έχουμε έντονα φαινόμενα , κυρίως από συγκλίσεις αερίων μαζών στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.

Τη Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται, από το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια και πιθανόν τη δυτική Μακεδονία. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες, πιθανόν την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική Στερεά, την Αττική και τις Κυκλάδες.

Στους παραπάνω χάρτες απεικονίζονται με χρωματικούς δείκτες οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και οι τιμές του υετού αφορούν το 12ωρο που έχει προηγηθεί από την ώρα που αναγράφεται πάνω σε κάθε χάρτη . Την χρονική εξέλιξη θα την καταλάβετε καλύτερα στο βίντεο που θα ακολουθήσει όπου θα αποτυπωθούν τα 6ωρα ύψη υετού για το επόμενο διήμερο.

Την Τρίτη (08-10-2019) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα θα εξασθενήσουν.

Μελετώντας τα προγνωστικά δεδομένα υετού καθώς και άλλες παραμέτρους (όπως ο δείκτης EFI-Extreme Forecast Index) για τη Δευτέρα σε μεγάλο μέρος της χώρας ισχύει η πορτοκαλί προειδοποίηση στο Ευρωπαικό σύστημα Meteoalarm.

Ακολουθεί ο δείκτης EFI ο οποίος δίνει μεγάλη βαρύτητα στη Θεσσαλία , Ανατολική Στερεά, ΒΑ Πελ/σο , Ευβοια και κεντρικό Αιγαίο.

Μην ξεχνάτε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Όπως γνωρίζετε άλλωστε, μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, τα οποία εκδίδονται τέσσερις φορές το εικοσιτετράωρο , καθώς και από την και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ(www.emy.gr).

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα