Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Φωτογραφία από παραλία της Αργολίδας
Φωτογραφία από παραλία της Αργολίδας EUROKINISSI

Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι. Σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία, τι μέλλει γενέσθαι τον Αύγουστο.

Πριν από δέκα ημέρες είχαμε γράψει ένα άρθρο για το πώς θα φύγει ο καιρός τον φετινό Ιούνιο ,το οποίο επιβεβαιώθηκε απολύτως, καθώς οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου ( ECMWF) ήδη από τα μέσα του μήνα μας έδιναν αυξημένα ποσά βροχοπτώσεων και χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνήθεις. Στο σημερινό άρθρο θα επιχειρήσουμε και πάλι μια  μεσοπρόθεσμη πρόγνωση, για το πως θα κυλήσουν οι πρώτες μέρες του Ιουλίου και θα δώσουμε την τάση του καιρού περίπου μέχρι το τέλος  του μήνα.

Το κλιματικό μοντέλο S4 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) είναι ένα αξιόπιστο επιστημονικό βοήθημα στα χέρια των μετεωρολόγων, το οποίο  τρέχει στα πλαίσια του Ευρωπαικού Προγράμματος Copernicus και υποστηρίζει το EFFIS -European Forest Fire Information System. Το EFFIS είναι ένα σημαντικό συμβουλευτικό "εργαλείο" πειραματικό προς το παρόν προϊόν , το οποίο υποβοηθά το έργο της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος  παρότι υπάρχουν πειραματικά δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμείς θα περιοριστούμε σε αυτά που θα εκθέσουμε παρακάτω και τα οποία βασίζονται σε τρέξιμο του μοντέλου από τις 25 Ιουνίου το οποίο εκτιμούμε ότι έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

ADVERTISING
Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Στον παραπάνω χάρτη μπορούμε να διακρίνουμε ότι μέχρι και την 1η Ιουλίου οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών από τη μέση κλιματική θα είναι χαμηλότερες κατά 4 με 5 βαθμούς, ενώ αντίθεα στη Βορειοδυτική Ευρώπη υψηλότερες  κατά 3 περίπου βαθμούς και ακόμη πολύ υψηλότερες τιμές στις χώρες ανατολικά της Μαύρης θάλασσας.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Για το ίδιο χρονικό διάστημα διακρίνουμε τις πολύ υψηλές τιμές υετού στη χώρα μας και γενικότερα στη Βαλκανική που σε τοπικό επίπεδο φτάνουν ακόμη και τα 100 με 150 mm χιλιοστά πάνω από την κλιματική τιμή και αυτό το στοιχείο ήδη επαληθευτεί όπως προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη της κακοκαιρίας που έγινε από την ΕΜΥ .

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί πως μπορούμε να υπολογίζουμε την θερμοκρασία χρησιμοποιώντας κάποια μετεωρολογικά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να “ελέγχουμε” ακόμη και τους μετεωρολόγους ! Ένα τέτοιο στοιχείο θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω για δούμε την τάση της θερμοκρασίας.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζεται η θερμοκρασία στην στάθμη των 850 mb για την Αθήνα και χρονικά φτάνει μέχρι και τα μέσα του μήνα. Έχουμε εξηγήσει οτι η άσπρη γραμμή μας δίνει τις επικρατούσες τιμές  και ότι αν προσθέσουμε σε αυτές τις τιμές  τους 15 βαθμούς μπορούμε να δούμε περίπου τι θερμοκρασίες θα έχουμε στην επιφάνεια . Στον σχετικό χάρτη παρατηρούμε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα βρισκόμαστε μεταξύ 15 και 18 βαθμών στα 850 mb , συνεπώς δεν  “φαίνεται” να ξεπερνάμε τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Οι θερμοκρασίες την πρώτη εβδομάδα  του Ιουλίου σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία  του  κλιματικού μοντέλου διατηρούνται σε τιμές κάτω από τη μέση κλιματική τιμή κατά 1 με 1.5 βαθμούς Κελσίου . Η απόκλιση αυτή δεν θεωρείται πολύ σημαντική, ενω οι τιμές που εμφανίζονται κατά 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα  στη Νότια Νορβηγία και Σουηδία είναι σημαντικές.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας  εμφανίζονται σε χαμηλότερες τιμές έως 1 βαθμό από την μέση κλιματική τιμή και για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 9 έως και 15 του μηνός. Τα παραπάνω πειραματικά αποτελέσματα έρχονται σε συμφωνία με τα επιχειρησιακά αποτελέσματα που αναφερθήκαμε παραπάνω και αφορούσαν για τιμές θερμοκρασιών περί τους 33 βαθμούς Κελσίου. Θυμίζουμε ότι για παράδειγμα στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) η μέση μέγιστη τιμή είναι οι 33.5 βαθμοί και στη Θεσσαλονίκη οι 31.5 βαθμοί Κελσίου.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Ανάλογη κατάσταση εμφανίζεται και για το χρονικό διάστημα από 16 έως και 22 Ιουλίου 2018  με τις θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες κυρίως στον κορμό της ηπειρωτικής χώρας ( έως 0.5 βαθμούς)  και στις υπόλοιπες περιοχές σε κανονικά επίπεδα.

Από πλευράς βροχοπτώσεων  για το χρονικό διάστημα 2 με 8 Ιουλίου  δεν εμφανίζονται αποκλίσεις για τις έτσι κι αλλιώς χαμηλές τιμές υετού κατά τον μήνα Ιούλιο. Την δεύτερη εβδομάδα 9 με 15 Ιουλίου , εμφανίζεται υετός κατά 2 mm περίπου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για τη δυτική Ελλάδα,  ενώ την εβδομάδα 16 με 22 Ιουλίου προβλέπονται κανονικές τιμές.                                                    

 ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ (αυτο) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ

 Στους χάρτες που σας παρουσιάσαμε με τις εβδομαδιαίες προγνώσεις είδαμε οτι αυτές βασίζονται σε τρεξίματα της 25 Ιουνίου 2018. Στο ίδιο όμως μοντέλο εκτός από τις εβδομαδιαίες προγνώσεις, υπάρχουν αντίστοιχες μηνιαίες προγνώσεις της θερμοκρασίες και του υετού. Στον χάρτη που ακολουθεί μπορούμε να δούμε την μηνιαία πρόγνωση για όλο τον Ιούλιο με αρχική ημερομηνία τρεξίματος την 1η Ιουνίου 2018.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε οτι συνολικά το μοντέλο δίνει υψηλότερες τιμές εως 0.5 βαθμούς  στη Δυτική Ελλάδα, έως 1 βαθμό στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας  και τοπικά 1 με 1.5 βαθμούς  στη Βορειοαντολική χώρα . Αυτές οι προγνώσεις έρχονται σε αναντιστοιχία με τις ανανεωμένες εβδομαδιαίες προγνώσεις που παρουσιάσαμε προηγουμένωνς. 

Με το παραπάνω παράδειγμα πιστεύω ότι έγινε κατανοητό γιατί πρέπει να είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί σε μακροπρόθεσμες προγνώσεις και να εμπιστευόμαστε μόνο αυτές οι οποίες αγγίζουν τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιτέλους καλοκαίρι. Πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος

Για την άμεση κριτική σας, σας παραθέτουμε τα προγνωστικά στοιχεία για τον Αύγουστο που με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τον Ιούλιο.

Σε επόμενο άρθρο μου θα δώσουμε περισσότερες εξηγήσεις  γιατί ακόμη και αν όλα “φαίνονται” κανονικά στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να κρύβουν μικρές “εκπλήξεις” είτε αυτές αφορούν τις θερμοκρασίες είτε τις βροχοπτώσεις σε ένα τόπο.

Όπως και νά' χουν τα πράγματα κλείνω με την ευχή να χαρείτε και να απολαύσετε τον υπέροχο καιρό της εβδομάδος που έρχεται, χωρίς βροχές και ζέστες.

SHARE:

24Media Network