Γιατί έχουμε τόσο άστατο καιρό; – Τί λένε τα προγνωστικά δεδομένα;

Γιατί έχουμε τόσο άστατο καιρό; – Τί λένε τα προγνωστικά δεδομένα;
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η παραπάνω ανάλυση έχει χαρακτήρα περισσότερο "παιδευτικό" για να κατανοήσουμε με απλά λόγια , πώς η ανώτερη ατμόσφαιρα καθοδηγεί τον καιρό στις κατώτερες στάθμες .

Όλοι έχουμε ακούσει για τα χαμηλά και τα υψηλά και το πώς επηρεάζουν αυτά τον καιρό σε μια περιοχή . Ξέρουμε ότι τα χαμηλά φέρνουν συνήθως βροχερό καιρό και τα υψηλά καλοκαιρία. Όπως υπάρχουν τα συστήματα αυτά στην επιφάνεια , υπάρχουν αντίστοιχα χαμηλά και υψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα τα οποία “πηδαλιουχούν” και καθορίζουν σημαντικά τον καιρό σε όλες τις στάθμες της ατμόσφαιρας. Στην φωτογραφία που ακολουθεί παρουσιάζουμε τον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στα 500 hPa (περίπου στα 5,5 km από το έδαφος) με τις ισοϋψείς καμπύλες του , που σχηματίζουν χαμηλά και υψηλά .

Το ισχυρό χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη με κέντρο στο Βισκαϊκό κόλπο και το οποίο συνοδεύεται από ψυχρές μάζες και από μετωπική δραστηριότητα . Στη δορυφορική φωτογραφία είναι εμφανείς οι περιοχές που επηρεάζει αυτό το σύστημα. Στα ανατολικά τμήματα του χάρτη υπάρχει ένα άλλο χαμηλό , πιο εξασθενημένο το οποίο όμως προκαλεί έντονη αστάθεια στα ανατολικά Βαλκάνια και την Τουρκία . Το σύστημα αυτό χτες βρισκόταν δυτικότερα και επηρέασε σημαντικά την χώρα μας. Εκτός όμως από τα χαμηλά , υπάρχουν και 2 υψηλά το ένα στη βόρεια Ευρώπη και το άλλο στη νότια Ιταλία ( με την μορφή έξαρσης -ridge) το οποίο προκαλεί αίθριο καιρό.

Αυτός ο αντικυκλώνας τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στην περιοχή μας , η αστάθεια θα σταματήσει και θα έρθουν θερμότερες αέριες μάζες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας που θα οδηγήσουν την θερμοκρασία σε τιμές περί τους 36 με 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά . Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη που αφορά την Παρασκευή όπου θα έχουμε σχεδόν αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα . Μια διαταραχή (που σημειώνεται με κίτρινο χρώμα) στη Μαύρη θάλασσα θα κινηθεί νοτιότερα και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από την Κυριακή .

Την Κυριακή θα δημιουργηθεί ένα άλλο χαμηλό στην περιοχή της Ρόδου , θα έρθουν και πάλι ασταθείς αέριες μάζες στα νοτιοανατολικά και θα προκαλέσουν φαινόμενα αστάθειας τα οποία θα είναι περισσότερα την ερχόμενη Δευτέρα . Η παραπάνω ανάλυση έχει χαρακτήρα περισσότερο “παιδευτικό” για να κατανοήσετε με απλά λόγια , πώς η ανώτερη ατμόσφαιρα καθοδηγεί τον καιρό στις κατώτερες στάθμες . Για καλύτερη ενημέρωσή σας για τον καιρό μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα