Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Νοτιάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Ιόνιο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Νοτιάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Ιόνιο
Βροχή στην Αθήνα (ΦΩΤΟ Αρχείου) Eurokinissi

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη.

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι της Τρίτης και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Την Τρίτη τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες η δυτική, η νότια Πελοπόννησος και τη νύχτα η δυτική Μακεδονία. Την Τετάρτη θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην προοπτική του καιρού όλα δείχνουν ότι την Πέμπτη θα επηρεαστεί η Θράκη τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν. Οι νότιοι άνεμοι θα έχουν ένταση τα 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι οποίοι στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

Δείτε σε Video την ωριαία εξέλιξη του πεδίου των ανέμων στη Κεντρική Μεσόγειο την Αδριατική το Ιόνιο και το Αιγαίο. Παρατηρείστε ότι οι ριπές του ανέμου ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ στο Ιόνιο και την Αδριατική.

Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στη νότια Ελλάδα:

Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνονται τα βαρομετρικά χαμηλά και τα μέτωπα που επηρεάζουν κυρίως τα δυτικά και κεντρικά της Ευρώπης. Κάποιες διαταραχές από τα συστήματα αυτά θα περάσουν από την χώρα μας το διήμερο Τρίτης Τετάρτης.

Το βαρομετρικό χαμηλό που ήδη έχει δημιουργηθεί από το βράδυ της Κυριακής έχει χαρακτηριστικά Medicane και τα πολύ έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν πολλές περιοχές και κυρίως τις Βαλεαρίδες Σαρδηνία Κορσική σε πρώτη φάση και αργότερα Ιταλία και Δυτική Ελλάδα Τρίτη προς Τετάρτη . Δείτε στο παρακάτω video την πορεία του συστήματος το επόμενο διήμερο Τρίτη και Τετάρτη.

Ας πάμε τώρα στη Τρίτη και ας δούμε τον χάρτη της Βαλκανικής όπου διακρίνεται η κατάσταση που αρχίζει να δημιουργείται στη Κεντρική Μεσόγειο.

Την Τρίτη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους, που τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 21 βαθμούς στα βόρεια, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 21 με 24 και στα νησιά του Αιγαίου επίσης τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και εκ νέου από το απόγευμα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ξέρετε ότι : Σαν σήμερα στις 12/11/1897 είχαμε χιονόπτωση με χιονόστρωση στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα