Καιρός: Η πρόβλεψη για χιόνια στην Ευρώπη και από το κλιματικό μοντέλο του ECMWF

Καιρός: Η πρόβλεψη για χιόνια στην Ευρώπη και από το κλιματικό μοντέλο του ECMWF
Χιόνια στην Ελλάδα Eurokinissi

Η νότια επέκταση θερμοκρασιών με πολικά χαρακτηριστικά έχει ήδη ξεκινήσει το μακρινό της ταξίδι. Γιατί θα έχουμε μεταβολή του καιρού και πολλά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο.

Σε απόλυτη αρμονία βρίσκεται το Κλιματικό Μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus με το αντίστοιχο Ατμοσφαιρικό Μοντέλο ,καθώς και τα δύο προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια το κύμα ψύχους στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που από τα μέσα Φεβρουαρίου επεκτείνεται νοτιότερα.

Η νότια επέκταση θερμοκρασιών με πολικά χαρακτηριστικά έχει ήδη ξεκινήσει το μακρινό της ταξίδι και η παρακάτω γραφιστική εικόνα μας απεικονίζει τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην επιφάνεια στις 10 Φεβρουαρίου 2021 και οι οποίες κατευθύνονται νοτιότερα.

Η νότια επέκταση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο που απεικονίζει την θερμοκρασιακή κατάσταση στην στάθμη των 850 hPa που διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μέχρι το τέλος περίπου της ερχόμενης εβδομάδος.

Χωρίς μεγάλες αποκλίσεις προβλέπει και το Αμερικάνικο Μοντέλο GFS αυτή την μεταβολή σε τρισδιάστατη όμορφη παρουσίαση.

Στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έως και το τέλος περίπου του Φεβρουαρίου οι αποκαλέσεις των θερμοκρασιών εμφανίζονται κατά 2 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ αντίθετα στα υπόλοιπα διατηρούνται χωρίς αποκλίσεις από την μέση τιμή.

Σχετικά με την επικείμενη κακοκαιρία όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει θα δημιουργηθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο από την Κεντρική Μεσόγειο το Σάββατο θα βρίσκεται στο Ιόνιο.

Κακοκαιρία: Γιατί θα έχουμε πολλά φαινόμενα ειδικά το Σαββατοκύριακο

Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι θερμές και υγρές αέριες μάζες του θα συναντήσουν τις πολύ ψυχρές και ξηρές μάζες που θα κατεβαίνουν από τα Βόρεια Βαλκάνια και αυτή η “σύγκρουση” των αερίων μαζών με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα στη ζώνη σύγκλισης αυτών των μαζών . Επειδή το χαμηλό έχει την τάση να κινηθεί ανατολικά όσο περνά η ώρα, η αντίθεση αυτή θα μεγαλώνει και θα εντείνονται και τα φαινόμενα . Καθώς παράλληλα η ατμόσφαιρα θα κρυώνει περισσότερο πλέον από την Κυριακή το βράδυ και μετά , ότι πέφτει από τον ουρανό θα είναι χιόνι. Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει ο η ζεστή θάλασσα του Ιονίου και του Αιγαίου , αλλά και οι λοιποί παράγοντες αστάθειας στης ατμόσφαιρας που αναφέραμε στις προηγούμενες αναρτήσεις.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα ύψη υετού σύμφωνα με το ECMWF ανά 3ωρο.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την δυνατότητα να σας πληροφορήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα εκδώσουμε έκτακτο δελτίο με περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα